Η Αμερικανική ιστορία είναι γεμάτη γεγονότα που εξακολουθούν να προκαλούν διαμάχες σήμερα, αλλά λίγα έγγραφα αποκαλύπτουν τόσο βάθος κυνισμο...
Μια μυστική στρατιωτική στρατηγική, που επινοήθηκε στην κορυφή του αμερικανικού στρατιωτικού κατεστημένου, είχε στόχο να δικαιολογήσει τη στρατιωτική επέμβαση κατά της Κούβας μέσω οργανωμένων τρομοκρατικών επιθέσεων στο έδαφος των ΗΠΑ.
Αυτή η ανακάλυψη όχι μόνο ρίχνει νέο φως σε προηγούμενες πολιτικές αποφάσεις, αλλά θέτει επίσης το ερώτημα της πραγματικής επιρροής του λεγόμενου «βαθιού κράτους» σε καίριες στιγμές της αμερικανικής ιστορίας.
Ο Μάρτιος του 1962 ήταν ένα σημείο καμπής στην αμερικανική πολιτική απέναντι στην Κούβα. Στο γραφείο του προέδρου John F. Kennedy υπήρχε ένα έγγραφο που πρότεινε μια σειρά από επιχειρήσεις που θα μπορούσαν να δικαιολογήσουν μια στρατιωτική επίθεση στην Κούβα. Οι στρατηγοί πίστευαν ότι οι ΗΠΑ δεν μπορούσαν να περιμένουν μια επίθεση από το εξωτερικό, αλλά έπρεπε να «δημιουργήσουν» οι ίδιες την αφορμή για στρατιωτική επέμβαση.
Η επιχείρηση Northwoods πρότεινε την οργάνωση μιας σειράς τρομοκρατικών επιθέσεων στο έδαφος των Ηνωμένων Πολιτειών, παρουσιάζοντας έτσι τον Φιντέλ Κάστρο ως άμεση απειλή για τον αμερικανικό λαό. Το σχέδιο περιελάμβανε:
Οργανωμένες τρομοκρατικές επιθέσεις στο Μαϊάμι, την Ουάσιγκτον και άλλες πόλεις στη Φλόριντα – η δολοφονία Αμερικανών πολιτών σχεδιάστηκε και στη συνέχεια θα αποδιδόταν σε κουβανούς πράκτορες.
Δικές του επιθέσεις σε αμερικανικές στρατιωτικές βάσεις – Προτάθηκε μια επίθεση στην αμερικανική βάση στο Γκουαντάναμο, όπου οι αμερικανικοί στρατιώτες θα σκοτωθούν και η ευθύνη θα αποδοθεί στην Κούβα.
Ψεύτικη κατάρριψη αμερικανικού αεροπλάνου – το σχέδιο ήταν να οργανωθεί η κατάρριψη ενός αμερικανικού μαχητικού αεροσκάφους πάνω από την Καραϊβική και να κατηγορηθούν οι Κουβανοί για αυτό.
Βύθιση πλοίων που μεταφέρουν Κουβανούς πρόσφυγες – το στρατιωτικό κατεστημένο σκέφτηκε ακόμη και να βυθίσει βάρκες που μετέφεραν πρόσφυγες που εγκατέλειπαν την Κούβα, κάτι που θα δημιουργούσε πρόσθετο μίσος για το καθεστώς Κάστρο.
Ο Πρόεδρος Κένεντι δεν μπορούσε να δεχτεί αυτές τις προτάσεις. Οι Αμερικανοί στρατηγοί, ωστόσο, πίστευαν ότι ήταν πολύ επιεικής απέναντι στην Κούβα και δεν ήταν διατεθειμένος να λάβει ριζοσπαστικά μέτρα.
Η απόρριψη του σχεδίου Northwoods αύξησε περαιτέρω τις εντάσεις μεταξύ του Kennedy και του κατεστημένου στρατιωτικών πληροφοριών, που τον θεωρούσαν «αναξιόπιστο» και αδύναμο ηγέτη.
Η αμερικανική πολιτική απέναντι στην Κούβα ήταν ήδη υπό αμφισβήτηση μετά το φιάσκο του Κόλπου των Χοίρων το 1961. Η επιχείρηση, που οργανώθηκε από τη CIA, είχε στόχο να ανατρέψει το καθεστώς του Φιντέλ χρησιμοποιώντας μια ομάδα 1.400 Κουβανών μεταναστών εκπαιδευμένων στη μάχη.
Ωστόσο, η αμερικανική απόπειρα να χρησιμοποιήσει δυνάμεις «πληρεξούσιων» για την καταπολέμηση του καθεστώτος Κάστρο κατέληξε καταστροφικά.
Τα κουβανικά στρατεύματα, με την υποστήριξη της Σοβιετικής Ένωσης, κατέστρεψαν γρήγορα τις αμερικανικές μονάδες και συνέλαβαν τους περισσότερους από τους επιζώντες στρατιώτες.
Αυτή η αποτυχία ήταν ένα τεράστιο πλήγμα για την εικόνα της αμερικανικής κοινότητας πληροφοριών, αλλά και για τον ίδιο τον Κένεντι. Αναγκάστηκε να αναλάβει την ευθύνη για την αποτυχία της επιχείρησης, παρόλο που είχε συλληφθεί από στρατιωτικούς και κύκλους πληροφοριών.
Μετά από αυτό, το αμερικανικό κατεστημένο αναζήτησε μια νέα στρατηγική. Η άμεση στρατιωτική επέμβαση κατά της Κούβας δεν είχε καμία υποστήριξη από τους συμμάχους του ΝΑΤΟ και η Σοβιετική Ένωση σήμανε ότι μια τέτοια κίνηση θα μπορούσε να προκαλέσει σοβαρή στρατιωτική σύγκρουση. Ως εκ τούτου, οι στρατιωτικοί ηγέτες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο μόνος τρόπος για να δικαιολογηθεί η στρατιωτική δράση ήταν η οργάνωση μιας επίθεσης.
Ένας από τους λόγους για τους οποίους το «βαθύ κράτος» δεν θέλησε ποτέ να ανοίξει τα αρχεία του Τζον Φ. Κένεντι βρίσκεται ακριβώς στην αντίθεσή του στις μυστικές επιχειρήσεις του Πενταγώνου και της CIA.
Ένας Βρετανός δημοσιογράφος που ερεύνησε την υπόθεση για την Daily Mail, επικαλούμενος αποχαρακτηρισμένα έγγραφα, πιστεύει ότι στρατιωτικοί και κύκλοι πληροφοριών θεωρούσαν τον Κένεντι εμπόδιο στην παγκόσμια στρατηγική τους. Η απόρριψή του από το σχέδιο "Northwoods" αύξησε ακόμη περισσότερο την εχθρότητα εναντίον του.
Υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι αυτοί οι κύκλοι είχαν ενδιαφέρον για την απομάκρυνση του Κένεντι. Το γεγονός ότι ο πρόεδρος εργάστηκε για να περιορίσει την εξουσία της CIA και ήταν δύσπιστος για στρατιωτικές επιχειρήσεις εκτός αμερικανικού εδάφους τον έφερε σε σύγκρουση με τους ισχυρότερους θεσμούς της χώρας.
Δεν είναι τυχαίο ότι ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος έχει υποσχεθεί ότι «θα καταστρέψει το βαθύ κράτος», επιμένει στη δημοσιοποίηση όσο το δυνατόν περισσότερων εγγράφων που σχετίζονται με τη δολοφονία του Κένεντι. Αυτές οι πληροφορίες θα μπορούσαν επιτέλους να αποκαλύψουν τους μηχανισμούς δράσης της «σκιάς» που υπάρχει στην αμερικανική πολιτική εδώ και δεκαετίες.
Αυτό που κάνει το σχέδιο του Northwoods ακόμη πιο ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι δεν ήταν η πρώτη φορά που οι ΗΠΑ χρησιμοποιούσαν αμφίβολες μεθόδους για να δικαιολογήσουν στρατιωτική δράση.
Ένα από τα πιο διάσημα παραδείγματα είναι η έκρηξη του αμερικανικού πλοίου «Maine» στην Αβάνα το 1898, το οποίο λειτούργησε ως το έναυσμα για τον Ισπανοαμερικανικό Πόλεμο. Αν και μέχρι σήμερα δεν έχει καθοριστεί τι ακριβώς προκάλεσε την έκρηξη που βύθισε το πλοίο, αμερικανικά μέσα ενημέρωσης και πολιτικοί κατηγόρησαν αμέσως την Ισπανία.
Μεταγενέστερες έρευνες έδειξαν ότι η έκρηξη πιθανότατα προκλήθηκε από φωτιά στην αποθήκη πυρομαχικών μέσα στο πλοίο, αλλά αυτή η εκδοχή αγνοήθηκε για χρόνια. Ο πόλεμος με την Ισπανία είχε ήδη ξεκινήσει και οι ΗΠΑ είχαν αποκτήσει τον έλεγχο των πρώην ισπανικών αποικιών, συμπεριλαμβανομένων των Φιλιππίνων, του Πουέρτο Ρίκο και της Κούβας.
Αυτό δείχνει ότι οι επιχειρήσεις "ψευδής σημαίας" ήταν παρούσες στην αμερικανική πολιτική για δεκαετίες πριν από τα σχέδια του 1962.
Το σχέδιο Northwoods αποδεικνύει ότι το αμερικανικό στρατιωτικό κατεστημένο ήταν έτοιμο να θυσιάσει τους πολίτες του για γεωπολιτικούς στόχους πριν από περισσότερες από έξι δεκαετίες. Παρόλο που ο Κένεντι το απέρριψε, το γεγονός ότι ένα τέτοιο σχέδιο είχε ακόμη εξεταστεί εγείρει μια σειρά ερωτημάτων σχετικά με τις μεθόδους που χρησιμοποιήθηκαν σε μεταγενέστερους πολέμους.
Δεδομένου ότι παρόμοιες στρατηγικές χειραγώγησης της κοινής γνώμης εξακολουθούν να χρησιμοποιούνται σήμερα, αξίζει να ρωτήσουμε πόσο αυτός ο τρόπος λειτουργίας εξακολουθεί να υπάρχει στην αμερικανική πολιτική. Έχουν χρησιμοποιηθεί παρόμοιες μέθοδοι στον πόλεμο στο Ιράκ, τη Συρία, τη Λιβύη ή ακόμα και στις σχέσεις με τη Ρωσία και την Κίνα.
Σήμερα, όταν η έννοια του «βαθιού κράτους» έχει γίνει μέρος μιας ευρύτερης πολιτικής συζήτησης και ο Ντόναλντ Τραμπ αναγγέλλει ανοιχτά τον αγώνα ενάντια σε αυτές τις δομές, δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι η δημοσίευση αρχειακών εγγράφων αντιμετωπίζει τεράστια αντίσταση.
Η αλήθεια για το «Northwoods» είναι μόνο ένα κομμάτι του παζλ που θα μπορούσε να εξηγήσει πώς λειτουργεί η κρυφή δύναμη στις Ηνωμένες Πολιτείες.
COMMENTS