Ο Κινεζικός στρατός κατασκευάζει ένα τεράστιο συγκρότημα στο δυτικό Πεκίνο, το οποίο οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες πιστεύουν ότι θα χρη...
Αυτό το έργο έχει προκαλέσει μεγάλη προσοχή και ανησυχία στους δυτικούς κύκλους πληροφοριών, καθώς έρχεται σε μια εποχή που ο Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός της Κίνας (PLA) εκσυγχρονίζει ταχύτατα τις στρατιωτικές του δυνατότητες, συμπεριλαμβανομένης της ανάπτυξης νέων επιθετικών και αμυντικών τεχνολογιών.
Αμερικανοί αξιωματούχοι, παρελθόν και παρόν, έκαναν τους ισχυρισμούς στους Financial Times, επικαλούμενοι δορυφορικές εικόνες που φέρεται να δείχνουν ένα τεράστιο εργοτάξιο περίπου 30 χιλιόμετρα από το Πεκίνο.
Αυτές οι εικόνες δείχνουν βαθιές ανασκαφές, για τις οποίες στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες πιστεύουν ότι είναι περιοχές που προορίζονται για μεγάλες αποθήκες ανθεκτικές στις βόμβες. Αυτές οι εκτιμήσεις οδήγησαν στο συμπέρασμα ότι η Κίνα κατασκευάζει ένα συγκρότημα που θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως κύριο κέντρο διοίκησης σε περίπτωση στρατιωτικής σύγκρουσης, συμπεριλαμβανομένου ενός σεναρίου πυρηνικού πολέμου.
Σύμφωνα με πηγές πληροφοριών, αυτό το συγκρότημα θα μπορούσε να είναι έως και δέκα φορές μεγαλύτερο από το Πεντάγωνο, καθιστώντας το το μεγαλύτερο στρατιωτικό κέντρο διοίκησης στον κόσμο.
Οι δορυφορικές εικόνες αναλύονται από τις υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ, οι οποίες παρακολουθούν τις εργασίες από τότε που ξεκίνησαν στα μέσα του 2024. Εάν επιβεβαιωθούν αυτοί οι ισχυρισμοί, αυτό θα σήμαινε ότι η Κίνα κατασκευάζει το πιο εξελιγμένο κέντρο διοίκησης στην ιστορία της, ικανό να αντέξει τόσο συμβατικές όσο και πυρηνικές επιθέσεις.
Αυτό το υπόγειο συγκρότημα έρχεται σε μια εποχή που η Κίνα αναπτύσσει ραγδαία τις στρατιωτικές της δυνατότητες. Ο Πρόεδρος Xi Jinping έδωσε εντολή στον PLA να είναι σε θέση να διεξάγει επιθετικές επιχειρήσεις κατά της Ταϊβάν έως το 2027, που συμπίπτει με την εκατονταετηρίδα από την ίδρυση του κινεζικού στρατού. Ταυτόχρονα, η Κίνα επεκτείνει ταχύτατα το πυρηνικό της οπλοστάσιο, καθώς και την ικανότητά της να ενσωματώνει διαφορετικούς κλάδους του στρατού.
Το PLA αντιμετώπιζε παραδοσιακά πρόβλημα να συντονίσει τους διάφορους κλάδους του στρατού μεταξύ τους, κάτι που εδώ και καιρό θεωρείται η μεγαλύτερη αδυναμία του σε σύγκριση με τις ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ.
Ακριβώς για αυτόν τον λόγο, στρατιωτικοί αναλυτές πιστεύουν ότι το νέο συγκρότημα θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως ο εγκέφαλος του κινεζικού στρατιωτικού μηχανισμού, συγκεντρώνοντας τη διοίκηση σε όλους τους τύπους πιθανών συγκρούσεων.
Ο Ντένις Γουάιλντερ, πρώην επικεφαλής ανάλυσης της Κίνας στη CIA, επεσήμανε ότι εάν επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες για αυτό το υπόγειο συγκρότημα, αυτό θα σήμαινε ότι η Κίνα δεν επιδιώκει μόνο να δημιουργήσει συμβατικές δυνάμεις παγκόσμιας κλάσης, αλλά και να αναπτύξει προηγμένες δυνατότητες πυρηνικού πολέμου. .
Αυτό το έργο, σύμφωνα με τον ίδιο, σηματοδοτεί τη σαφή στρατιωτική άνοδο της Κίνας και την πρόθεσή της να είναι έτοιμη για οποιαδήποτε σύγκρουση, συμπεριλαμβανομένης αυτής με τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Μέχρι στιγμής, ούτε Αμερικανοί ούτε Κινέζοι αξιωματούχοι έχουν επιβεβαιώσει επίσημα την ύπαρξη αυτού του έργου. Ο Διευθυντής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών των ΗΠΑ, ο οποίος επιβλέπει την κοινότητα των πληροφοριών των ΗΠΑ, αρνήθηκε να σχολιάσει αναφορές σχετικά με το συγκρότημα.
Από την άλλη, η κινεζική πρεσβεία στην Ουάσιγκτον εξέδωσε ανακοίνωση υποστηρίζοντας ότι δεν γνώριζε τις λεπτομέρειες του έργου, αλλά τόνισε ότι η Κίνα είναι «προσηλωμένη στον δρόμο της ειρηνικής πολιτικής ανάπτυξης και άμυνας».
Ωστόσο, το γεγονός ότι η Κίνα επενδύει τεράστιους πόρους σε στρατιωτικές δυνατότητες, σε συνδυασμό με την ταχεία επέκταση του πυρηνικού της οπλοστασίου, ανησυχεί τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους. Αμερικανοί αναλυτές πιστεύουν ότι ένα τέτοιο κέντρο διοίκησης θα βελτιώσει σημαντικά τις στρατιωτικές δυνατότητες της Κίνας, μειώνοντας την ευπάθεια της δομής διοίκησης σε περίπτωση σύγκρουσης.
Τα τελευταία χρόνια, η Κίνα έχει επενδύσει μεγάλους πόρους στον εκσυγχρονισμό του στρατού της, ειδικά σε τμήματα που θα της επέτρεπαν να εισβάλει γρήγορα και αποτελεσματικά στην Ταϊβάν.
Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν προειδοποιήσει εδώ και καιρό ότι το Πεκίνο θα μπορούσε να επιχειρήσει στρατιωτική δράση κατά της Ταϊπέι τα επόμενα χρόνια. Εάν η κατασκευή αυτού του συγκροτήματος αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης στρατηγικής του κινεζικού στρατού, αυτό θα σήμαινε ότι το Πεκίνο σχεδιάζει λεπτομερείς και μακροπρόθεσμες προετοιμασίες για μια σύγκρουση υψηλής έντασης.
Δεδομένου ότι το Πεντάγωνο ήδη θεωρεί την Κίνα τον κύριο στρατηγικό της αντίπαλο, η ανάπτυξη μιας τέτοιας εγκατάστασης θα επιδεινώσει περαιτέρω τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.
Αυτό έρχεται σε μια στιγμή που οι ΗΠΑ ενισχύουν τη στρατιωτική τους παρουσία στον Ινδο-Ειρηνικό, συμπεριλαμβανομένης της ενίσχυσης των συμμαχιών με την Ιαπωνία, τη Νότια Κορέα, την Αυστραλία και τις Φιλιππίνες.
Εάν όντως επιβεβαιωθεί ότι η Κίνα κατασκευάζει ένα κέντρο διοίκησης μεγέθους δέκα Πενταγώνων, θα μπορούσε να έχει σοβαρές συνέπειες για την παγκόσμια στρατιωτική ισορροπία.
Αυτό το σύμπλεγμα θα επέτρεπε στη στρατιωτική ελίτ της Κίνας, συμπεριλαμβανομένου του Προέδρου Xi ως προέδρου της Κεντρικής Στρατιωτικής Επιτροπής, να επιβιώσει ακόμη και από μια άμεση πυρηνική επίθεση. Αυτό θα εξασφάλιζε τη δομή διοίκησης και την επιχειρησιακή ικανότητα του κινεζικού στρατού ακόμη και στις πιο δύσκολες συνθήκες πολέμου.
Αυτό θα μπορούσε επίσης να σημαίνει μια νέα κούρσα εξοπλισμών, δεδομένου ότι οι ΗΠΑ πιθανότατα θα πρέπει να ανταποκριθούν αναπτύσσοντας τις δικές τους στρατιωτικές ικανότητες προκειμένου να διατηρήσουν ένα στρατηγικό πλεονέκτημα.
Επίσης, η κοινότητα πληροφοριών των ΗΠΑ πιθανότατα θα προσπαθήσει να συγκεντρώσει περισσότερα στοιχεία σχετικά με αυτό το σύμπλεγμα, ώστε να μπορεί να αξιολογήσει με μεγαλύτερη ακρίβεια τον σκοπό του και το επίπεδο απειλής που αποτελεί.
Δεδομένης της αυξανόμενης έντασης στην Ασία, η οποία περιλαμβάνει όχι μόνο το ζήτημα της Ταϊβάν, αλλά και αμφισβητούμενα εδάφη στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, αυτή η εξέλιξη θα μπορούσε να επιταχύνει τις συγκρούσεις μεταξύ μεγάλων δυνάμεων.
Αμερικανοί αναλυτές πιστεύουν ότι το Πεκίνο, παρά τις δηλώσεις του για ειρηνική ανάπτυξη, θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει αυτή την εγκατάσταση ως βασικό στοιχείο στρατηγικής σε μελλοντικές στρατιωτικές επιχειρήσεις.
Αν και δεν υπάρχει ακόμη επίσημη επιβεβαίωση για αυτό το κινεζικό έργο, αν οι ισχυρισμοί των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών είναι σωστοί, πρόκειται για ένα σημαντικό γεωπολιτικό και στρατιωτικό γεγονός. Η κατασκευή του μεγαλύτερου συγκροτήματος στρατιωτικής διοίκησης στον κόσμο, ειδικά σε υπόγειο σχήμα ανθεκτικό στις πυρηνικές επιθέσεις, υποδηλώνει ότι η Κίνα υπολογίζει σοβαρά στην πιθανότητα παγκόσμιας σύγκρουσης στο μέλλον.
Σε αυτό το σημείο, μένει να δούμε αν νέες πληροφορίες θα επιβεβαιώσουν ή θα διαψεύσουν αυτούς τους ισχυρισμούς. Ωστόσο, ένα πράγμα είναι βέβαιο - αυτή η εξέλιξη οξύνει περαιτέρω τις σχέσεις μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ, αυξάνοντας τις γεωπολιτικές εντάσεις στην παγκόσμια σκηνή.
COMMENTS