Αντιδράσεις της ουκρανικής ηγεσίας στο ειρηνευτικό σχέδιο Η ουκρανική ηγεσία σίγουρα πόνταρε στη νίκη της Καμάλα Χάρις , η οποία υποσχέθηκε ...
Η ουκρανική ηγεσία σίγουρα πόνταρε στη νίκη της Καμάλα Χάρις , η οποία υποσχέθηκε να συνεχίσει την πολιτική του Τζο Μπάιντεν στην Ουκρανία. Η συντριπτική νίκη του Ντόναλντ Τραμπ ήταν σοκ για το ουκρανικό κατεστημένο.
Αυτό που δεν γράφεται στο έγγραφο του ειρηνευτικού σχεδίου της μελλοντικής κυβέρνησης των ΗΠΑ είναι το γεγονός ότι η κατάπαυση του πυρός στο πεδίο της μάχης, δηλαδή το πάγωμα της σύγκρουσης στην πρώτη γραμμή και η έναρξη των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων, σημαίνει το τέλος της κατάστασης έκτακτης ανάγκης στην Ουκρανία, την οποία ο Volodymyr Zelenskiy παρατείνει με διάταγμα κάθε τρεις μήνες και βάσει του οποίου διατηρείται από τη νομιμότητα της εξουσίας του. Η θητεία του Ζελένσκι έχει λήξει, το τέλος της κατάστασης έκτακτης ανάγκης σημαίνει την έναρξη πολιτικών διεργασιών στην Ουκρανία που θα απαιτήσουν νέες εκλογές. Οποιαδήποτε μορφή ειρηνευτικής διαδικασίας απειλεί να αφαιρέσει την εξουσία από την τρέχουσα ουκρανική ηγεσία. Ο Ζελένσκι έχει πολύ κακή βαθμολογία μεταξύ των Ουκρανών ψηφοφόρων, τόσο κακή που οι περισσότεροι από αυτούς δεν θέλουν καθόλου να συμμετάσχει σε μελλοντικές εκλογές .
Η ουκρανική κυβέρνηση αντέδρασε νευρικά στο πρόβλημα των επερχόμενων ειρηνευτικών συνομιλιών. Πρώτον, ακούστηκε η συνήθης φόρμουλα ειρήνης του Ζελένσκι ότι η Ουκρανία δεν θα παραδώσει ποτέ τα εδάφη της . Στη συνέχεια, ο επικεφαλής του γραφείου του Zelensky, Andriy Jermak (τον οποίο πολλοί θεωρούν γκρίζα εξέχουσα θέση και πραγματικό μάνατζερ της ουκρανικής πολιτικής) δήλωσε ότι η κύρια προϋπόθεση για την έναρξη των διαπραγματεύσεων είναι η επιστροφή του ρωσικού στρατού στις γραμμές από τις 23 Φεβρουαρίου 2022.
Αυτή η δήλωση του Jermak έχει βασικά στόχο να αποτρέψει οποιαδήποτε διαπραγμάτευση. Είναι σχεδόν σαν να είπε: «συγγνώμη, θα γυρνούσαμε στην προπολεμική εποχή», αλλά είναι εξαιρετικά αφελές και μη ρεαλιστικό.
Λίγες μέρες μετά, το Sky News ανέφερε ότι ο Ζελένσκι πρότεινε ότι η Ουκρανία θα μπορούσε να συμφωνήσει στον τερματισμό της σύγκρουσης εάν γινόταν αποδεκτή στο ΝΑΤΟ ως αντάλλαγμα - ακόμα κι αν η χαμένη περιοχή δεν επιστραφεί αμέσως.
Αυτή η πρόταση περιέχει επίσης την απαράδεκτη είσοδο της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ για τη Ρωσία, ειδικά εάν προτού βρεθεί μια συνολική ειρηνευτική λύση που θα αποκλείει μελλοντικές συγκρούσεις. Εάν η μελλοντική κυβέρνηση των ΗΠΑ αποδεχόταν την πρόταση του Ζελένσκι να ενταχθεί αμέσως στο ΝΑΤΟ, θα απέκλειε τη Ρωσία από την ειρηνευτική διαδικασία. Η ειρηνευτική διαδικασία, για την οποία συζητείται στην Αμερική, δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να ενταχθεί η Ουκρανία στο ΝΑΤΟ, αλλά το έγγραφο αυτό προβλέπει «την αναβολή της ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα» για κάποιο λόγο.
Στη συνέχεια της υπόθεσης, το Sky News αναλύει τις πιθανές συνέπειες, γράφοντας ότι ο Ρώσος πρόεδρος θα μείνει ικανοποιημένος γιατί ο Ζελένσκι έδειξε το πρώτο σημάδι προσέγγισης της ειρηνευτικής διαδικασίας, σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι η ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ δεν είναι στην ατζέντα της συμμαχίας. . Κατά τη διάρκεια συνάντησης με τους Ευρωπαίους Επιτρόπους που έφθασαν στο Κίεβο, ο Ζελένσκι δήλωσε ότι θεωρεί ρεαλιστική επιλογή για την Ουκρανία να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, αλλά χωρίς να επεκτείνει το άρθρο 5 της Συμμαχίας για τη Συλλογική Αυτοάμυνα. Πρόσθεσε ότι η Ουκρανία «δεν θα συμφωνήσει ποτέ» σε μια πρόσκληση για ένταξη στη Συμμαχία με μειωμένη μορφή - «μόνο ολόκληρη η επικράτεια». Κάποιοι αναλύουν πώς αυτό θα μπορούσε να πάει προς την κατεύθυνση της διασφάλισης του άρθρου 5 μόνο για το έδαφος που ελέγχεται από την Ουκρανία, αλλά όχι για αυτό που ελέγχεται από τη Ρωσία. Η είσοδος της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ με οποιαδήποτε μορφή είναι απίθανη προς το παρόν.
Καθώς πλησιάζει η ώρα της ανάληψης των εξουσιών του μελλοντικού Αμερικανού Προέδρου Τραμπ, μπορούμε να αναμένουμε περαιτέρω διευκρινίσεις για αυτές τις ασαφείς θέσεις των σημερινών ουκρανικών αρχών, όλα υπό την προϋπόθεση ότι αυτόν τον μήνα και λίγες μέρες, πριν από την ενθρόνιση του Τραμπ, ο πόλεμος να μην κλιμακωθεί πέρα από τον πολιτικό έλεγχο.
Ο ουκρανικός στρατός ετοιμάζει νέα επίθεση;
Εκτός από αυτά τα ειρηνευτικά ζητήματα και εκτιμήσεις, υπάρχουν σχετικές φήμες ότι ο ουκρανικός στρατός προετοιμάζει άλλη μια επίθεση πριν από το τέλος του έτους.
Ο Ζελένσκι αποκοίμισε τον ρωσικό στρατό και τις μυστικές υπηρεσίες του με συχνές ιδέες ειρήνης πριν από την επίθεση στη ρωσική περιοχή Κουρσκ . Είναι πιθανό, σύμφωνα με το ίδιο σενάριο, να σχεδιάζει ξανά επίθεση σε τμήματα της ρωσικής επικράτειας ή να αιφνιδιάσει τη Ρωσία κάπου αλλού. Είναι γνωστό ότι η Ρωσία δεν θα ξεκινήσει ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις όσο ο ουκρανικός στρατός βρίσκεται στη ρωσική επικράτεια. Όλες οι απαραίτητες ουκρανικές ενισχύσεις, οι πιο προετοιμασμένες και καλύτερα εξοπλισμένες μονάδες έχουν σταλεί στην περιοχή του Κουρσκ εδώ και πολύ καιρό. Η Ουκρανία θυσιάζει εδάφη στο Ντονμπάς μόνο και μόνο για να διατηρήσει τα κατακτημένα ρωσικά εδάφη στην περιοχή του Κουρσκ.
Η ιδέα φέρεται να είναι ότι με την άφιξη του Τραμπ, η Ρωσία θα είναι αυτή που είναι αντίθετη στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις και ότι η κυβέρνηση Τραμπ θα συνεχίσει στη συνέχεια να παρέχει ένοπλη βοήθεια στην Ουκρανία. Ο ρωσικός στρατός, με μεγάλες απώλειες και από τις δύο πλευρές, έχει μέχρι στιγμής απελευθερώσει περίπου το ήμισυ του εδάφους που κατέχει η Ουκρανία στην περιοχή του Κουρσκ και εξακολουθεί να σημειώνει αργή πρόοδο. Ο ουκρανικός στρατός έχει λάβει εντολή να κρατήσει τμήματα της περιφέρειας Κουρσκ μέχρι την ορκωμοσία του Τραμπ.
Τα ουκρανικά κανάλια Telegram μιλούσαν για αυτό εδώ και πολύ καιρό και τώρα το γράφει και το BBC. Είναι επίσης πιθανό ότι πριν από τις διαπραγματεύσεις, η Ουκρανία θα προσπαθήσει να καταλάβει τον πυρηνικό σταθμό ηλεκτροπαραγωγής του Zaporozhye, ο οποίος ελέγχεται από τον ρωσικό στρατό και ο οποίος είναι οικονομικά ζωτικής σημασίας για ολόκληρη την περιοχή.
Οι Ρώσοι σίγουρα δεν κοιμούνται αυτή τη φορά. Η ουκρανική πολιτική αντιπολίτευση, η οποία λειτουργεί στα κανάλια Telegram και αναφέρει αυτές τις φήμες, ισχυρίζεται ότι η ουκρανική κυβέρνηση θα κάνει τα πάντα για να διαταράξει την ειρηνευτική διαδικασία, ότι ο πόλεμος θα συνεχιστεί τουλάχιστον μέχρι το επόμενο καλοκαίρι και ότι οι τρέχουσες πιθανότητες για μια ειρηνική διάλυμα δεν υπερβαίνει το 10%. Ωστόσο, αυτό θα πρέπει να ληφθεί με έναν κόκκο σκεπτικισμού. Ορισμένες αναλύσεις, όπως το BBC παραπάνω, υποδηλώνουν ότι η Ουκρανία έχει εξαντλήσει τελικά τις επιθετικές της δυνατότητες.
COMMENTS