Πόλεμος νεύρων Ισραήλ στο Ιράν για τα αντίποινα, με το πετρέλαιο στο στόχαστρο - To ασταμάτητο σφυροκόπημα του Ισραήλ φαίνεται πως οδήγησε στην εξόντωση και του διαδόχου Nasrallah, Safieddine

Μεγάλες απώλειες μετρούν Hezbollah και ισραηλινός στρατός από την είσοδο των IDF στον Λίβανο, την ώρα αναμένεται το ανταποδοτικό χτύπημα του Ισραήλ στο Ιράν για το πυραυλικό μπαράζ που εξαπέλυσε εναντίον του την Τρίτη 1η Οκτωβρίου.
Η οργάνωση του Λιβάνου επισημαίνει σε ανακοίνωσή της ότι έχει πλήξει με πάνω απο 100 ρουκέτες  το βόρειο Ισραήλ ενώ ο Ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι από την αρχή των επιχειρήσεων σητν περιοχή έχει σκοτώσει πάνω απο 400 μαχητές της ομάδας. 
Ο Αρχηγός του Επιτελείου του των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων (IDF) στρατηγός Herzi Halevi δήλωσε το Σάββατο 5 Οκτωβρίου 2024 ότι το Ισραήλ πρέπει να συνεχίσει να χτυπά την τρομοκρατική ομάδα της Hezbollah στον Λίβανο.
«Πρέπει να συνεχίσουμε να ασκούμε πίεση στη Hezbollah και να προκαλούμε πρόσθετη και διαρκή ζημιά στον εχθρό.
«Χωρίς σταματημό και χωρίς να επιτραπεί μια ανάπαυλα για την οργάνωση», επισήμανε στα ΜΜΕ.

Το Ισραήλ έχει το δικαίωμα και το καθήκον να απαντήσει στην πρόσφατη επίθεση του Ιράν, και θα το κάνει, δήλωσε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Benjamin Netanyahu το Σάββατο 5 Οκτωβρίου 2024
«Το Ιράν έχει εκτοξεύσει εκατοντάδες πυραύλους στο έδαφός μας και στις πόλεις μας δύο φορές, πραγματοποιώντας μια από τις μεγαλύτερες επιθέσεις βαλλιστικών πυραύλων στην ιστορία», είπε ο Netanyahu σε διάγγελμά του.
«Καμία χώρα στον κόσμο δεν θα επέτρεπε μια τέτοια επίθεση στις πόλεις και τους πολίτες της, και αυτό ισχύει και για το κράτος του Ισραήλ», επέμεινε.
«Το Ισραήλ έχει το καθήκον και το δικαίωμα να αμυνθεί και να απαντήσει σε αυτές τις επιθέσεις, και θα το κάνουμε».

Στο στόχαστρο του Ισραήλ έχουν επίσης τεθεί οι ενεργειακές εγκαταστάσεις του Ιράν, καθώς σύμφωνα με αναφορές τα ιρανικά τάνκερ απομαιρίνονται από το μεγαλύτερο terminal, από όπου περνά το 98% της εγχώριας παραγωγής.
Την ίδια ώρα, συνεχίζεται το ανελέητο σφυροκόπημα του ισραηλινού στρατού στην πρωτεύουσα του Λιβάνου, Βηρυτό με την Hezbollah να απαντά, με περίσσευμα μένους μετά τις πληροφορίες που θέλουν και τον διάδοχο του εκλιπόντος ηγέτη τους Hassan Nasrallah, Hassem Safieddine νεκρό, ενώ συνεχίζει να κυνηγά και τον ηγέτη της Hamas Yahia Sinuar.


Πρώτο το σαουδαραβικό πρακτορείο ειδήσεων Al-Hadath ανέφερε ότι το Ισραήλ επιβεβαίωσε ότι και ο Hassem Safieddine, σκοτώθηκε κατά το μπαράζ βομβαρδισμών από το βράδυ της Πέμπτης 4/10, στο οποίο οι IDF έπληξαν 11 φορές το γενικό αρχηγείο πληροφοριών της Hezbollah, στην Dahiye, νότιο προάστιο της Βηρυτού που θεωρείται προπύργιο της Hezbollah.

Οι IDF ανακοίνωσαν επίσης τον θάνατο του Mohammad Rashid Sakafi του Επικοινωνιακού ηγέτη της Hezbollah, με χτύπημα ακριβείας την Παρασκευή 4/10.

Ο ισραηλινός στρατός έχει έτοιμη την απάντηση στο Ιράν, ένα «σημαντικό χτύπημα», ενώ πολεμά σε επτά μέτωπα

Ο ισραηλινός στρατός προετοιμάζει επέκταση των επιχειρήσεών του σε πολλαπλά μέτωπα γύρω από την επέτειο των επιθέσεων της 7ης Οκτωβρίου τη Δευτέρα, ενώ ετοιμάζεται και για «σημαντικά και σοβαρά» αντίποινα κατά του Ιράν για τη μεγάλης κλίμακας επίθεση με βαλλιστικούς πυραύλους την περασμένη εβδομάδα στο Ισραήλ .
«Οι IDF [ισραηλινός στρατός] προετοιμάζουν μια απάντηση στην άνευ προηγουμένου και παράνομη επίθεση του Ιράν σε Ισραηλινούς αμάχους και το Ισραήλ», είπε στρατιωτικός αξιωματούχος, όπως μεταδίδει ο Guardian.
Ο αρχηγός της CENTCOM, της δύναμης των Ηνωμένων Πολιτειών στη Ανατολική Μεσόγειο, στρατηγός Michael Kurilla, προσγειώθηκε στο Ισραήλ το Σάββατο 5 Οκτωβρίου 2024 το απόγευμα για να συναντηθεί με Ισραηλινούς αμυντικούς και στρατιωτικούς αξιωματούχους, εν μέσω προετοιμασιών του Ισραηλινού Στρατού για απάντηση στην επίθεση με βαλλιστικούς πυραύλους του Ιράν.
Παράλληλα, η Jerusalem Post αναφέρει ότι υπάρχει μια ευρεία σύσταση εντός των IDF για απάντηση στην ιρανική επίθεση ελαχιστοποιώντας ταυτόχρονα τους κινδύνους και μεγιστοποιώντας τις ευκαιρίες.
Ειδικότερα, σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, ο Ισραηλινός Στρατός διευκρίνισε ότι ο αγώνας διεξάγεται επί του παρόντος σε επτά διαφορετικά μέτωπα, καθώς παράλληλα με τις συνεχιζόμενες μάχες στη Γάζα και τη Δυτική Όχθη, Ισραηλινοί στρατιώτες και δυνάμεις εμπλέκονται σε επιχειρήσεις στον Λίβανο, το Ιράν και τους πληρεξουσίους του στην Υεμένη, τη Συρία και το Ιράκ.
Αναφορικά με τα αντίποινα εναντίον του Ιράν, το ισραηλινό μέσο, επικαλούμενο τις Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις αναφέρει ότι ο στρατός σχεδιάζει να απαντήσει «σημαντικά», χωρίς ωστόσο να διευκρινίζεται η φύση της απάντησης.

Όλα στο τραπέζι για τα αντίποινα από το Ισραήλ

Η Ουάσινγκτον δεν έχει λάβει καμία διαβεβαίωση από το Ισραήλ πως είναι εκτός συζήτησης ένα χτύπημα στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν, δήλωσε στο CNN ανώτατο στέλεχος του Αμερικανού υπουργείου Εξωτερικών την Παρασκευή (4/10), την ώρα που η Δύση περιμένει την απάντηση του Τελ Αβίβ στην πυραυλική επίθεση που εξαπέλυσε η Τεχεράνη το βράδυ της περασμένης Τρίτης 1/10.
Ο αξιωματούχος πρόσθεσε ότι είναι «πραγματικά δύσκολο» να προβλέψει εάν το Ισραήλ θα χρησιμοποιήσει την επέτειο των επιθέσεων της 7ης Οκτωβρίου της Hamas για αντίποινα.
«Ελπίζουμε και αναμένουμε να δούμε λίγη σοφία, καθώς και δύναμη, αλλά όπως ξέρετε, δεν υπάρχει καμία εγγύηση» είπε ο αξιωματούχος όταν ρωτήθηκε από το CNN εάν το Ισραήλ έχει διαβεβαιώσει τις ΗΠΑ ότι οι πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν είναι εκτός συζήτησης.

Τα ιρανικά τάνκερ εγκαταλείπουν το μεγαλύτερο terminal

Δορυφορικές εικόνες και εταιρείες παρακολούθησης δεξαμενόπλοιων εντόπισαν τη μεγάλη έξοδο ιρανικών δεξαμενόπλοιων μακριά από το νησί Kharg, το οποίο διαχειρίζεται περίπου το 90% του συνόλου των εξαγωγών πετρελαίου του Ιράν.
«Η National Iranian Tanker Company (NITC) φαίνεται να φοβάται μια επικείμενη επίθεση από το Ισραήλ», δημοσίευσε το TankerTrackers.com στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X αργά την Πέμπτη 3/10.
«Τα άδεια υπερδεξαμενόπλοιά VLCC εκκενώθηκαν το μεγαλύτερο τερματικό σταθμό πετρελαίου της χώρας, το νησί Kharg», ανέφερε το TankerTrackers.com.
Η υπηρεσία παρακολούθησης σκαφών σημείωσε ότι «οι φορτώσεις αργού πετρελαίου συνεχίζονται, αλλά όλη η επιπλέον άδεια ναυτιλιακή ικανότητα έχει αφαιρεθεί από το αγκυροβόλιο του νησιού Kharg».
«Είναι η πρώτη φορά που βλέπουμε κάτι τέτοιο μετά τον γύρο των κυρώσεων του 2018», ανέφερε το TankerTrackers.com.
Δορυφορικές εικόνες που καταγράφηκαν πριν από δύο εβδομάδες από την αποστολή Copernicus Sentinel-1 της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας έδειξαν έναν αριθμό πολύ μεγάλων πλοίων αργού στα ύδατα γύρω από το νησί Kharg, λέει το TankerTrackers.com
Ωστόσο, οι δορυφορικές εικόνες της ίδιας περιοχής από τις 3 Οκτωβρίου έδειξαν ότι κανένα τάνκερ δεν μπορεί να εντοπιστεί γύρω από τον σημαντικότερο τερματικό σταθμό εξαγωγής πετρελαίου του Ιράν.
Ανελέητο σφυροκόπημα

Ο ισραηλινός στρατός έπληξε περιοχή δίπλα στο αεροδρόμιο της Βηρυτού και τζαμί δίπλα σε νοσοκομείο στο νότιο Λίβανο
Αργά το μεσημέρι του Σαββάτου 5/10 μαχητικά της ισραηλινής πολεμικής αεροπορίας επιτέθηκαν ξανά με σφοδρότητα στα νότια προάστια και τα περίχωρα της Βηρυτού όπου έχει εγκαταστάσεις η σιιτική οργάνωση Hezbollah.
Σύμφωνα με τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, τουλάχιστον τέσσερις επιδρομές πραγματοποιήθηκαν στη συνοικία Haret Horeik και στον προσφυγικό καταυλισμό Burj el-Barajna, ο οποίος βρίσκεται στον αυτοκινητόδρομο που οδηγεί στο διεθνές αεροδρόμιο Rafik Hariri.
Ισχυρές εκρήξεις ακούστηκαν και σε άλλες περιοχές της πόλης.
0008.webp
«Το τελευταίο ισραηλινό χτύπημα στην περιοχή είναι πολύ κοντά στο Διεθνές Αεροδρόμιο Rafiq Khariri, το μοναδικό διεθνές αεροδρόμιο του Λιβάνου» μεταδίδει ο ανταποκριτής του Al Jazeera από τον Λίβανο.
«Αυτή η επίθεση πραγματοποιήθηκε τις τελευταίες ώρες και είναι στην ίδια περιοχή όπου το Ισραήλ χτύπησε πριν από δύο ημέρες και ισχυρίστηκε ότι στόχευσε έναν από τους κορυφαίους ηγέτες της Hezbollah, τον Hasem Safieddin.
Αυτή η επίθεση πραγματοποιήθηκε χωρίς προειδοποίηση.

Image
Το νοσοκομείο Salah Ghandour δήλωσε ότι εννέα άτομα από το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό του τραυματίστηκαν από τα βαριά πλήγματα, οι περισσότεροι από αυτούς σοβαρά.
Είχε προηγηθεί ισραηλινή προειδοποίηση για εκκένωση.
Ο ισραηλινός στρατός ισχυρίστηκε ότι μαχητές της Hezbollah ήταν παρόντες μέσα στο τέμενος όταν στοχοποιήθηκε, αλλά δεν έχουν δώσει αποδείξεις για να στηρίξει τον ισχυρισμό.
Το κρατικό Εθνικό Πρακτορείο Ειδήσεων του Λιβάνου ανέφερε ότι ο χώρος του νοσοκομείου στη νότια πόλη Bid Djbeil «δέχθηκε ισραηλινούς βομβαρδισμούς».
Το πρακτορείο ειδήσεων AFP μετέδωσε ότι ο διευθυντής του νοσοκομείου δήλωσε ότι δέχθηκε άμεσο χτύπημα και εκκενώθηκε.
0009.webp

Καίρια πλήγματα Hezbollah: Χτύπησε 100 στόχους στο Βόρειο Ισραήλ – Συνεχίζεται στο σφυροκόπημα στο Λίβανο

H Ηezbollah ενέτεινε τα πλήγματά της κατά του Ισραήλ το Σάββατο 5 Οκτωβρίου, εκτοξεύοντας περισσότερους από 100 ρουκέτες σε στόχους στη βόρεια περιοχή της χώρας.
Σε ξεχωριστές δηλώσεις, η λιβανέζικη ομάδα ανέφερε ότι οι επιθέσεις με ρουκέτες είχαν στόχο τους Στρατώνες Ma'ale Golani, ένα στρατιωτικό-βιομηχανικό συγκρότημα στον οικισμό Sakhnin και την αεροπορική βάση Ramat David, εκτός από τους οικισμούς Safed, Karmiel και Sa'sa.
Η ομάδα ανακοίνωσε επίσης ότι οι μαχητές της βομβάρδισαν αρκετές θέσεις των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων (IDF) κατά μήκος των συνόρων και χτύπησαν ένα κύριο άρμα μάχης Merkava κοντά στη συνοριακή περιοχή Hursh Maroun.
Εβραϊκά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι περισσότεροι από 110 πύραυλοι εκτοξεύτηκαν από τον Λίβανο, με πολλούς να αναχαιτίζονται από την ισραηλινή αεράμυνα ή να προσγειώνονται σε ανοιχτές περιοχές.
Δεν αναφέρθηκαν θύματα.
Ωστόσο, υπήρξαν αναφορές για ζημιές και πολλές πυρκαγιές.
Από την πλευρά του, ο Ισραηλινός Στρατός είπε ότι τα στρατεύματά του εξαπέλυσαν περισσότερες επιδρομές κατά μήκος των συνόρων με τον Λίβανο, εντοπίζοντας αποθήκες όπλων, φρεάτια τούνελ και σκοτώνοντας αρκετούς μαχητές της Ηezbollah.
Ο Ισραηλινός στρατός ισχυρίστηκε μάλιστα ότι έχει σκοτώσει έως και 400 μαχητές της ομάδας από την έναρξη των χερσαίων επιχειρήσεων στο νότιο Λίβανο νωρίτερα αυτή την εβδομάδα. Εννέα ισραηλινοί στρατιώτες επιβεβαιώθηκε ότι σκοτώθηκαν σε αυτές τις επιχειρήσεις μέχρι στιγμής.
Μόνο τις τελευταίες 24 ώρες, τα εβραϊκά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι 38 τραυματίστηκαν.
Λιβανικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν περισσότερα ισραηλινά πλήγματα στο νότιο Λίβανο, στην ανατολική κοιλάδα Bekaa, στα νότια προάστια ή στη Βηρυτό και σε άλλα προπύργια της Ηezbollah και των συμμάχων της στις 5 Οκτωβρίου, με πολλά πλήγματα να στοχεύουν αμάχους, ιατρούς και πρώτους ανταποκριτές.
Ο Ισραηλινός Στρατός είπε ότι έπληξε στόχους της Ηezbollah και του τμήματος πληροφοριών της, συμπεριλαμβανομένων αποθηκών όπλων, δωματίων διοίκησης και άλλων υποδομών.

 



Ισραήλ.jpg
Δεν είναι αήττητο το ισραηλινό Iron Dome βεβαιώνει η WSJ: Ιρανικοί πύραυλοι διαπέρασαν την αεράμυνα του Ισραήλ

Η επίθεση του Ιράν μπορεί να απέτυχε να προκαλέσει ένα περισσότερο ή λιγότερο σοβαρό πλήγμα στις αμυντικές δυνατότητες του Ισραήλ, αλλά, σε ορισμένες περιοχές, οι ιρανικοί πύραυλοι κατάφεραν να διαπεράσουν το περίφημο Iron Dome του Ισραήλ και να προκαλέσουν ζημιά στο έδαφος, έγραψε η Wall Street Journal (WSJ), επιβεβαιώνοντας την τρωτότητα του ισραηλινού συστήματος αεράμυνας
Η έκθεση αναφέρει ότι η Τεχεράνη χρησιμοποίησε αποκλειστικά βαλλιστικούς πυραύλους που ταξίδευαν με μεγαλύτερες ταχύτητες από πυραύλους κρουζ για την πρόσφατη επίθεσή της.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της WSJ, το Ιράν εκτόξευσε 180 πυραύλους και 32 από αυτούς έφτασαν στην αεροπορική βάση Nevatim στο Ισραήλ.
Εξάλλου, τουλάχιστον ένα βλήμα έπεσε μερικές εκατοντάδες μέτρα μακριά από το αρχηγείο της υπηρεσίας πληροφοριών Mossad του Ισραήλ στο Τελ Αβίβ.
Η WSJ ανέφερε επίσης ότι οι πύραυλοι αναχαίτισης που διαθέτει το Ισραήλ είναι πολύ πιο ακριβοί από τους ιρανικούς πυραύλους και η προμήθεια τους είναι πιο περιορισμένη.
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το εβραϊκό κράτος πρέπει να δώσει προτεραιότητα στην προστασία ορισμένων ζωνών έναντι άλλων, ανέφερε.
0010.webp
Ο Sinwar της Hamas είναι ζωντανός εκτιμούν οι ΗΠΑ - Νεκρός επικεφαλής της Hamas στον Λίβανο

Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν στους New York Times ότι πιστεύουν ότι ο ηγέτης της Hamas Yahia Sinwar είναι ζωντανός και εξακολουθεί να λαμβάνει κρίσιμες αποφάσεις για τη Hamas.
Ορισμένοι Ισραηλινοί αξιωματούχοι έχουν αμφισβητήσει τις τελευταίες εβδομάδες ότι ο Sinwar είναι ζωντανός, λόγω του ότι ο ίδιος φαίνεται να μην επικοινωνεί εδώ και μήνες, σύμφωνα με το δημοσίευμα.
Ο Sinwar δεν έχει καμία πρόθεση να καταλήξει σε συμφωνία κατάπαυσης του πυρός και απελευθέρωσης ομήρων με το Ισραήλ, σύμφωνα με τους Times.
Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι μέχρι πρόσφατα ο Sinwar διεξήγαγε διαπραγματεύσεις από φόβο για τη ζωή του, ενώ τώρα στοχεύει στο να εμπλακεί το Ισραήλ σε έναν ευρύτερο περιφερειακό πόλεμο, ο οποίος θα μειώσει έτσι τη στρατιωτική του δραστηριότητα στη Γάζα.
Ο Sayyed Atallah επικεφαλής της ένοπλης πτέρυγας της Hamas, των ταξιαρχιών Al-Qassam, της Hamas σκοτώθηκε μαζί με τρία μέλη της οικογένειάς του σε προσφυγικό καταυλισμό Παλαιστινίων κοντά στην Τρίπολη του βόρειου Λιβάνου, ανέφεραν μέσα ενημέρωσης που πρόσκεινται στη Hamas το Σάββατο.
006.jpg
ISW, CTP: Οι εκρηκτικοί μηχανισμοί της Hezbollah και η μορφολογία του εδάφους εμποδίζουν την ισραηλινή εισβολή

Ενώ η Hezbollah αναφέρει ότι ενέδρες και αυτοσχέδιοι εκρηκτικοί μηχανισμοί (IEDS) έχουν εμποδίσει την χερσαία επίθεση του Ισραήλ στο νότιο Λίβανο αυτή την εβδομάδα, ένας ισραηλινός στρατιωτικός ανταποκριτής απέδωσε στην μορφολογία του εδάφους την αργή εξέλιξη της χερσαίας εισβολής, αναφέρουν παρατηρητήρια πολέμου.
Σύμφωνα με τις αμερικανικές δεξαμενές σκέψης Institute for the Study of War (ISW) και Critical Threats Project (CTP), ο ισραηλινός αναλυτής ανέφερε ότι η προώθηση του ισραηλινού στρατού στο νότιο Λίβανο ήταν «σχετικά αργή» λόγω του λοφώδους και δύσβατου εδάφους».
Η Hezbollah δήλωσε ότι οι επιθέσεις της έχουν ανακόψει τη διασυνοριακή εισβολή του Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένης της στοχοποίησης ισραηλινών δυνάμεων με τρεις αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς (IED) γύρω από το χωριό Μarun al-Rash, που βρίσκεται περίπου 500 μέτρα από τα σύνορα με το Ισραήλ, την Παρασκευή.
Οι αυτοσχέδιοι εκρηκτικοί μηχανισμοί τοποθετήθηκαν κατά μήκος μονοπατιών από τα οποία η Hezbollah ανέμενε να περάσουν τα ισραηλινά στρατεύματα, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση ISW-CTP.
Η Hezbollah πραγματοποίησε επίσης τουλάχιστον 14 επιθέσεις σε τοποθεσίες στο βόρειο Ισραήλ μεταξύ Πέμπτης και Παρασκευής, μεταξύ των οποίων ένα μπαράζ περίπου 70 ρουκετών και ένα δεύτερο περίπου 40 ρουκετών. Τα πυρά αντιαρματικών πυραύλων στόχευσαν επίσης ισραηλινά τεθωρακισμένα στα σύνορα, αναφέρει το ISW-CTP.
005.jpg
Πυρά Makari (Υπ. Πληροφοριών Λιβάνου) προς Γαλλία: Να μην γίνει ο Λίβανος, «νέα Γάζα» από τον εγληματία Netanyahu

«Φοβόμαστε νέα Γάζα στον Λίβανο» δήλωσε κατά τη διάρκεια της 19ης συνόδου της Γαλλοφωνίας, ο υπουργός Πληροφοριών της χώρας της Μέσης Ανατολής, ο Ziad Makari χωρίς να κρύψει πώς βλέπει την κλιμάκωση των επιχειρήσεων του Ισραήλ στην πατρίδα του, χαρακτηρίζοντας «αποκαρδιωτικό» το συνεχές σφυροκόπημα εναντίον της Ηezbollah που προκαλεί εξαιρετικά βαρύ απολογισμό στις τάξεις των αμάχων.
«Θεωρούμε πως υπάρχει ακόμη, έστω μικρή, ελπίδα να φέρει αποτέλεσμα η διπλωματία, διότι ο Λίβανος βομβαρδίζεται καθημερινά.
Η Βηρυτός βομβαρδίζεται μέρα-νύχτα, 24 ώρες το 24ωρο.
Η Beqaa, το Όρος Λίβανος, ο νότος», είπε ο υπουργός, που εκφράστηκε κατά την πρώτη ημέρα της συνόδου στη Βιλιέρ-Κοτρέ, κοινότητα περίπου 60 χιλιόμετρα βόρεια του Παρισιού.
«Βασιζόμαστε πολύ στη Γαλλία.
Πολύ περισσότερο από ό,τι σε άλλες χώρες.
Υπολογίζουμε επίσης πολύ στη γαλλοαμερικανική πρωτοβουλία που προετοιμάστηκε στη Νέα Υόρκη» και υποστηρίχτηκε «από την Ευρωπαϊκή Ένωση, από το Κατάρ, από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, από τη Σαουδική Αραβία, από την Ιαπωνία, την Αυστραλία, τον Καναδά, την Ελβετία, τη Βρετανία», απαρίθμησε.
Αυτή την εβδομάδα, ο υπουργός Εξωτερικών του Λιβάνου, ο Abdullah Bui Habib, αποκάλυψε πως η Hezbollah είχε αποφασίσει να αποδεχθεί, την περασμένη εβδομάδα, κατά τη διάρκεια των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, την πρόταση του Παρισιού και της Ουάσιγκτον να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός για 21 ημέρες ανάμεσα στις δυο αντίπαλες πλευρές — λίγο προτού το Ισραήλ σκοτώσει, εξαπολύοντας πολύνεκρο βομβαρδισμό σε νότιο προάστιο της Βηρυτού, τον Χασάν Νασράλα, τον γενικό γραμματέα του σιιτικού κινήματος που πρόσκειται στο Ιράν.
Ο Ziad Makari κατήγγειλε την «εγκληματική συμπεριφορά» του ισραηλινού πρωθυπουργού Benjamin Netanyahu.
«Δολοφόνησε τον Ismael Haniyeh», τον ηγέτη της Hamas, «ενώ διαπραγματευόταν κατάπαυση του πυρός.
Και δολοφόνησε τον Hassan Nasrallah ενώ διαπραγματευόταν κατάπαυση του πυρός.
Ήξερε τι θα γινόταν», τόνισε, κάτι που ο Λίβανος θεωρεί κατ’ αυτόν «απαράδεκτο».
«Οδήγησε μια ολόκληρη χώρα, και πιθανόν όλη την περιφέρεια σε πόλεμο που δεν θα τελειώσει ποτέ», τόνισε σε συνέντευξή του στο Γαλλικό Πρακτορείο.
«Ως πολίτης του Λιβάνου» κατήγγειλε ακόμη πως η χώρα του μετρά «2.000 θύματα, 10.000 τραυματίες και 1.200.000 εκτοπισμένους μέσα σε μια εβδομάδα», χαρακτηρίζοντας «αποκαρδιωτική» την κατάσταση.
Ο υπουργός Πληροφοριών του Λιβάνου χαρακτήρισε εξάλλου «απαράδεκτη» τη στάση των ΗΠΑ.

«Τόποι χωρίς αμάχους» για το Ισραήλ η Παλαιστίνη και ο Λίβανος

Η Francesca Albanese, ειδική εισηγήτρια του ΟΗΕ για τα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη, λέει ότι η Παλαιστίνη και ο Λίβανος έχουν ουσιαστικά μετατραπεί σε μέρη όπου δεν υπάρχουν άμαχοι στα μάτια του ισραηλινού στρατού.
«Όλοι τρομοκράτες, που αξίζουν να πεθάνουν.
Άνδρες, γυναίκες, παιδιά», έγραψε σε ανάρτησή της στο Χ.
“Αυτό το τερατούργημα πρέπει να τελειώσει”.
Μια έρευνα από παλαιστινιακές πηγές αποκάλυψε στοιχεία, συμπεριλαμβανομένων βίντεο, όπου ισραηλινοί διοικητές και στρατιώτες εξηγούν πώς πυροβολούν άοπλους πολίτες σε εμπόλεμες ζώνες.

CNN: Οι ΗΠΑ δεν έχουν καμία διαβεβαίωση ότι το Ισραήλ δεν θα χτυπήσει τα πυρηνικά του Ιράν

Ο Λευκός Οίκος δεν έχει λάβει καμία διαβεβαίωση από το Ισραήλ πως αποκλείεται ένα χτύπημα στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν, δήλωσε στο CNN ανώτατο στέλεχος του Αμερικανού υπουργείου Εξωτερικών αργά την Παρασκευή 4/10.
Ο αξιωματούχος πρόσθεσε ότι είναι «πραγματικά δύσκολο» να προβλέψει εάν το Ισραήλ θα χρησιμοποιήσει την επέτειο των επιθέσεων της 7ης Οκτωβρίου της Hamas για αντίποινα.
«Ελπίζουμε και αναμένουμε να δούμε λίγη σοφία, καθώς και δύναμη, αλλά όπως ξέρετε, δεν υπάρχει καμία εγγύηση» είπε ο αξιωματούχος όταν ρωτήθηκε από το CNN εάν το Ισραήλ έχει διαβεβαιώσει τις ΗΠΑ ότι οι πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν είναι εκτός συζήτησης.
Η Ουάσινγκτον έχει εκφράσει την υποστήριξή της στο Ισραήλ ως προς την απάντηση στην πυραυλική επίθεση του Ιράν, με πολλούς αξιωματούχους να λένε δημόσια ότι πρέπει να υπάρξουν συνέπειες.
Ταυτόχρονα, αξιωματούχοι έχουν επίσης εκφράσει ανησυχίες για έναν περιφερειακό πόλεμο, καθώς αντιμετωπίζουν μια ολοένα και πιο ασταθή Μέση Ανατολή.

«Ναι»Trump, για χτύπημα του Ισραήλ στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν

Άκρως αντίθετες οι απόψεις του νυν Joe Biden και του υποψήφιου Donald Trump προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών σε ενδεχόμενο ισραηλινό πλήγμα στα πυρηνικά του Ιράν
Ο Donald Trump δήλωσε αργά το βράδυ της Παρασκευής 4/10 ότι το Ισραήλ θα έπρεπε να «πλήξει» τις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν.
Μιλώντας στη Βόρεια Καρολίνα, ο Ρεπουμπλικάνος πρώην πρόεδρος, που σε έναν μήνα θα διεκδικήσει εκ νέου την επιστροφή του στον Λευκό Οίκο, αναφέρθηκε στην ερώτηση που τέθηκε στον απερχόμενο Δημοκρατικό πρόεδρο Joe Biden στα μέσα της εβδομάδας, σχετικά με το ενδεχόμενο το Ισραήλ να στοχοποιήσει ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις.
«Όταν του έκαναν αυτή την ερώτηση, η απάντηση θα έπρεπε να είναι 'πλήξτε τα πυρηνικά πρώτα και ανησυχήστε για τα υπόλοιπα αργότερα'», δήλωσε ο Trump.
«Αλλά θα δούμε ποια είναι πραγματικά τα σχέδιά τους» πρόσθεσε ο πρώην πρόεδρος.
Ως τώρα, ο Donald Trump μάλλον απέφευγε να αναφερθεί στην πρόσφατη κλιμάκωση της έντασης στην Εγγύς Ανατολή.
Στην αρχή της εβδομάδας ωστόσο η εκστρατεία του εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία επέρριπτε την ευθύνη στον πρόεδρο Biden και την αντιπρόεδρό του -κι αντίπαλό του στις προεδρικές εκλογές της 5ης Νοεμβρίου- για την περαιτέρω όξυνση.
Nωρίτερα ο πρόεδρος Joe Biden είχε μιλήσει για χτύπημα αναλογικό....

Ενοχλημένος ο Biden με τον Netanyahu: Δεν ξέρω αν προσπαθεί να επηρεάσει τις αμερικανικές εκλογές

Ενοχλημένος φάνηκε ο Αμερικανός πρόεδρος Joe Biden με την στάση του πρωθυπουργού του Ισραήλ Benjamin  Netanyahu, όταν είπε πως δεν είναι σίγουρος γιατί καθυστερεί να συμφωνήσει στην κατάπαυση του πυρός στη Γάζα αφήνοντας αιχμές μήπως αυτή η κωλυσιεργία στόχο έχει να επηρεάσει τις αμερικανικές εκλογές του Νοεμβρίου στις ΗΠΑ.
Μάλιστα, ορισμένοι Δημοκρατικοί εξέφρασαν την ανησυχία ότι ο Netanyahu αγνοεί τις εκκλήσεις του προέδρου των ΗΠΑ να διαπραγματευτεί μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός και απελευθέρωσης ομήρων, προκειμένου να βλάψει τα εκλογικά αποτελέσματα του Νοεμβρίου.
Η ερώτηση του τέθηκε κατά τη διάρκεια της πρώτης στα 4 χρόνια της προεδρίας του, αιφνιδιαστικής εμφάνισής του σε συνέντευξη Τύπου στον Λευκό Οίκο την Παρασκευή, λέγοντας στους δημοσιογράφους: «Δεν ξέρω εάν προσπαθεί να επηρεάσει τις εκλογές, αλλά δεν το υπολογίζω αυτό».
Απευθυνόμενος στον μακροχρόνιο σύμμαχό του, ο Αμερικανός πρόεδρος κατέδειξε: «Καμία κυβέρνηση δεν έχει βοηθήσει το Ισραήλ περισσότερο από μένα.
Κανείς, κανείς, κανείς».
«Και νομίζω ότι (ο Netanyahu) θα πρέπει να το θυμάται αυτό», τόνισε.
0007.JPG
«Υπό συζήτηση» τα αντίποινα στο Ιράν 

Ωστόσο, ο αμερικανός πρόεδρος απάντησε στην ανησυχία ότι το Ισραήλ θα μπορούσε να χτυπήσει τα ιρανικά κοιτάσματα πετρελαίου ως αντίποινα.
«Οι Ισραηλινοί δεν έχουν καταλήξει στο τι πρόκειται να κάνουν όσον αφορά το χτύπημα», είπε προσθέτοντας ότι αυτό είναι «υπό συζήτηση».
«Αν ήμουν στη θέση τους, θα σκεφτόμουν άλλες εναλλακτικές από το να χτυπήσω πετρελαιοπηγές», ανέφερε ο Joe Biden.
«Υποθέτω ότι όταν θα κρίνουν πώς θα αντιδράσουν, θα έχουμε μια συζήτηση», δήλωσε ο Biden.
Ο Biden μίλησε με περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τη συνεργασία μεταξύ Ισραήλ και ΗΠΑ, λέγοντας ότι «οι ομάδες μας είναι σε επαφή 12 ώρες την ημέρα.
Σε συνεχή επαφή.
Είχα ήδη την καθημερινή μου ενημέρωση», προσθέτοντας ότι Ισραηλινοί και Αμερικανοί αξιωματούχοι βρίσκονται σε επαφή σε διπλωματικό και στρατιωτικό επίπεδο.
«Είναι άγιες ημέρες, δεν πρόκειται να πάρουν απόφαση αμέσως».
Ο Biden προκάλεσε την άνοδο των τιμών του πετρελαίου την Πέμπτη όταν είπε ότι οι ΗΠΑ συζητούσαν με το Ισραήλ την πιθανότητα χτυπημάτων στην πετρελαϊκή υποδομή του Ιράν.
Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Chris Murphy είπε στο CNN: «Δεν νομίζω ότι πρέπει να είσαι απελπιστικός κυνικός για να διαβάσεις μερικές από τις ενέργειες του Ισραήλ, ορισμένες από τις ενέργειες του πρωθυπουργού Netanyahu, όπως συνδέονται με τις αμερικανικές εκλογές».

Next
This is the most recent post.
Previous
Παλαιότερη Ανάρτηση
 
Top