Το νοσοκομείο Petar Drzaj στο Šiška της Λιουμπλιάνας θα αποκτήσει μια τρίτη οδό, δηλαδή ένα βόρειο διεπαράρτημα. Στο διευρυμένο νοσοκομείο θ...
Έκπληξη έμειναν αυτές τις μέρες οι εργαζόμενοι στο Πανεπιστημιακό Κλινικό του Μάριμπορ με την ειδοποίηση για «απόθεση σε υπηρεσία σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης ή πολέμου».
Το ιατρικό και λοιπό προσωπικό του νοσοκομείου υποχρεώθηκε να υπογράψει δήλωση παροχής ιατρικής βοήθειας σε περίπτωση πολέμου. Φέρεται ότι κάποια άλλα νοσοκομεία σε όλη τη Σλοβενία έλαβαν οδηγίες στους υπαλλήλους να υπογράψουν παρόμοιες δηλώσεις.
Το Πανεπιστήμιο του Μάριμπορ επιβεβαίωσε ότι οι πληροφορίες είναι σωστές.
«Το Πανεπιστημιακό Κλινικό Κέντρο Maribor είναι μέρος της υποδομής ζωτικής σημασίας στη Δημοκρατία της Σλοβενίας και αποτελεί αντικείμενο συνεχούς εργασίας, έχει το δικό του αμυντικό σχέδιο, η ειδοποίηση στάλθηκε στους εργαζόμενους στις 10 Οκτωβρίου 2024, σύμφωνα με αυτό το σχέδιο. Ο νόμος περί άμυνας μας υποχρεώνει να διαβιβάσουμε αυτήν την ειδοποίηση», εξήγησε η διοίκηση του νοσοκομείου.
«Τονίζουμε ότι πρόκειται μόνο για να γνωρίσουμε τη δυνατότητα εμπλοκής σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης», πρόσθεσαν.
Όπως προκύπτει από την ειδοποίηση, το κλινικό κέντρο ενημέρωσε για το πολεμικό ωράριο μόνο όσους υπαλλήλους πληρούν τα εξής «κριτήρια»:
Κάθε πρόσωπο που είναι πολίτης της Δημοκρατίας της Σλοβενίας, που κατοικεί στη Δημοκρατία της Σλοβενίας·
Όλες οι γυναίκες που δεν έχουν συμπληρώσει ακόμη την ηλικία των 55 ετών και όλοι οι άνδρες που δεν έχουν συμπληρώσει ακόμη την ηλικία των 63 ετών.
Δεν έχουν υπογράψει σύμβαση με το Υπουργείο Άμυνας για να υπηρετήσουν στην εφεδρεία του Σλοβενικού Στρατού.
Δεν έχουν ανατεθεί σε πολιτική προστασία ούτε είναι εγγεγραμμένοι σε ειδικό αρχείο εθελοντών στις δυνάμεις προστασίας, διάσωσης και βοήθειας της Δημοκρατίας της Σλοβενίας.
Τα νέα που έρχονται από το Μάριμπορ δεν είναι τα μόνα στο είδος τους. Σχεδόν ταυτόχρονα, η Σλοβενία εξεπλάγη από την είδηση ότι το Υπουργείο Άμυνας (MORS) κατασκευάζει στρατιωτικό νοσοκομείο στη Λιουμπλιάνα.
Το νοσοκομείο Petar Drzaj στο Šiška της Λιουμπλιάνας θα αποκτήσει μια τρίτη οδό, δηλαδή ένα βόρειο παράρτημα. Στο διευρυμένο νοσοκομείο θα λειτουργήσει το Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας, το οποίο θα παρέχει ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για τις ανάγκες του στρατού, αλλά ταυτόχρονα θα εξυπηρετεί και τους πολίτες στο πλαίσιο της δημόσιας υγείας.
«Οδεύουμε προς πόλεμο, άρα χρειαζόμαστε νέο στρατιωτικό νοσοκομείο, ρωτούν τους χρήστες των κοινωνικών δικτύων, ενώ κάποιοι υπενθυμίζουν ότι το «Mladika», ένα διάσημο στρατιωτικό νοσοκομείο που στελεχώθηκε από εξαιρετικούς γιατρούς που απασχολούνταν από το JNA, λειτουργούσε στη Λιουμπλιάνα; Η Σλοβενία αποσχίστηκε από τη Γιουγκοσλαβία η οποία έκλεισε μετά το 1991 προκειμένου το Υπουργείο Εξωτερικών της Σλοβενίας να μεταφερθεί σε αυτό το κτιριακό συγκρότημα.
Θα υπάρχουν τουλάχιστον 160 νοσοκομειακές κλίνες στις νέες εγκαταστάσεις που θα συνδεθούν με το νοσοκομείο Petar Držaja και η αξία του έργου είναι 87 εκατομμύρια ευρώ. Επιπλέον, το Υπουργείο Άμυνας της Σλοβενίας σχεδιάζει να δημιουργήσει ένα «Κέντρο Καταστάσεων για την Κυβερνοάμυνα» αξίας 33 εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο, όσον αφορά το κόστος, θα συμπεριληφθεί στις προσπάθειες εκπλήρωσης της υποχρέωσης προς το ΝΑΤΟ κατά δύο τοις εκατό. του ΑΕΠ που διατίθεται από τον προϋπολογισμό για την άμυνα.
Τα σχέδια του συμφώνου ΝΑΤΟ σχετικά με τον πόλεμο με τη Ρωσία προσφέρουν απαντήσεις στο ερώτημα γιατί η σλοβενική κυβέρνηση πήρε όλες αυτές τις αποφάσεις τόσο νωρίς. Σε περίπτωση μεγάλης σύγκρουσης με τη Ρωσία, το ΝΑΤΟ θα πρέπει να φροντίσει μεγάλο αριθμό τραυματιών χωρίς τη δυνατότητα μεταφοράς τους από το μέτωπο αεροπορικώς για περίθαλψη, δήλωσε ο διευθυντής επιμελητείας του δυτικού στρατιωτικού μπλοκ.
Ο Αντιστράτηγος Αλεξάντερ Σόλφρανκ, επικεφαλής της Κοινής Διοίκησης Υποστήριξης και Ενδυνάμωσης (JSEC) του ΝΑΤΟ, περιέγραψε τα προβλήματα που θα αντιμετωπίσουν οι μονάδες σε συνέντευξή του στο Reuters.
«Θα είναι πρόκληση να παρέχουμε γρήγορα φροντίδα υψηλής ποιότητας, στη χειρότερη περίπτωση, σε μεγάλο αριθμό τραυματιών».
Το περιβάλλον μιας υποθετικής σύγκρουσης με τη Ρωσία θα ήταν εντελώς διαφορετικό από αυτό που έχουν αντιμετωπίσει η Αμερική και οι σύμμαχοί της στο Αφγανιστάν και το Ιράκ, πρόσθεσε ο Solfrank.
Σε αντίθεση με τους αντάρτες στη Μέση Ανατολή, η Ρωσία έχει τις στρατιωτικές δυνατότητες να απειλήσει τα αεροσκάφη του ΝΑΤΟ, προειδοποιεί ο Σόλφρανκ, οπότε προβλέπει ότι η απομάκρυνση των τραυματιών θα γίνει δια ξηράς.
«Για να επεξεργαστούμε σχέδια, πρέπει να εξετάσουμε όλες τις επιλογές για τη μεταφορά μεγάλου αριθμού τραυματιών σε ιατρικές εγκαταστάσεις, που περιλαμβάνουν τρένα, πιθανώς λεωφορεία», είπε ο αξιωματούχος του ΝΑΤΟ.
Την ίδια ώρα, το ΝΑΤΟ προετοιμάζει σχέδια για την ανάπτυξη δεκάδων χιλιάδων Αμερικανών στρατιωτών κατά μήκος «χερσαίων διαδρόμων» στη Δυτική Ευρώπη σε περίπτωση πολέμου με τη Ρωσία, δήλωσε στη βρετανική «Telegraph» ανώτερος στρατηγός της Συμμαχίας.
Πέρυσι, μέλη του δυτικού στρατιωτικού συμφώνου υπό την ηγεσία των ΗΠΑ συμφώνησαν να βάλουν 300.000 στρατιώτες έτοιμους να πάνε στον πόλεμο, φαινομενικά ως απάντηση σε μια πιθανή ρωσική επίθεση. Και στη συνέχεια οι τελευταίες ασκήσεις εκπαίδευσης αποκάλυψαν τα γραφειοκρατικά εμπόδια και τα σημεία συμφόρησης στις υποδομές που εμποδίζουν την ταχεία μεταφορά ανθρώπινου δυναμικού και υλικού σε ολόκληρη την ήπειρο.
Η κύρια διαδρομή για τα αμερικανικά στρατεύματα σε περίπτωση πολέμου με τη Ρωσία θα είναι μέσω του ολλανδικού λιμανιού του Ρότερνταμ προς τη Γερμανία και την Πολωνία, αναφέρει η έκθεση. Εναλλακτικοί διάδρομοι θα οδηγούσαν από την Ιταλία μέσω της Σλοβενίας και της Κροατίας στην Ουγγαρία και από την Ελλάδα και την Τουρκία μέσω της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας.
Σε αυτή την περίπτωση, οι πιθανοί στόχοι θα είναι ακριβώς οι διάδρομοι μεταφοράς του συμφώνου ΝΑΤΟ, από το σλοβενικό λιμάνι Kopar μέχρι τις περίφημες «Πύλες της Λιουμπλιάνας», επειδή εικάζεται ότι η Σλοβενία θα μπορούσε να είναι η τοποθεσία για την πρώτη φροντίδα. των τραυματιών.
Σε μια χώρα όπου οι γιατροί απεργούν εδώ και δέκα μήνες λόγω χαμηλών μισθών και κακών συνθηκών εργασίας, ενώ νοσοκομεία, όπως αυτό στο Trbovlje, βρίσκονται στα πρόθυρα χρεοκοπίας και 140.000 πολίτες δεν έχουν καθόλου γιατρούς, και αυτός ο αριθμός αυξάνεται καθημερινά κατά 2.000 έως 4.000 ασθενείς λόγω της αποχώρησης των λευκών μανδύα για συνταξιοδότηση ή απόλυση λόγω εξουθένωσης, η κατασκευή στρατιωτικών νοσοκομείων και η καθιέρωση ωραρίων εν καιρώ πολέμου για τους ιατρούς είναι σαφής απόδειξη ότι δεν έχει απομείνει τίποτα από την υπόσχεση για ευημερία και ειρήνη μετά την ένταξη στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ.
COMMENTS