Μέλη μιας εθνικιστικής οργάνωσης νεολαίας 
επιτέθηκαν τη Δευτέρα σε δύο Αμερικανούς πεζοναύτες στην τουρκική πόλη 
Σμύρνη .

Μέλη των αμερικανικών δυνάμεων αποβιβάστηκαν από το αμφίβιο αποβατικό πλοίο USS Wasp , το οποίο έφτασε νωρίτερα εκείνη την ημέρα σε αποστολή στη Μεσόγειο Θάλασσα .

Ένα βίντεο από τη σύγκρουση δείχνει μια ομάδα ανδρών να κρατούν κάτω έναν ναύτη με πολιτικά ρούχα, ενώ ένας από τους δράστες βάζει έναν λευκό σάκο πάνω από το κεφάλι του.

Το πλήθος φώναξε «Γιάνκι, πήγαινε σπίτι σου» καθώς επιτέθηκαν στον στρατιώτη .

Σύμφωνα με το γραφείο του κυβερνήτη της Σμύρνης, οι δυνάμεις ασφαλείας «παρενέβησαν γρήγορα στο περιστατικό» και συνέλαβαν 15 υπόπτους.

«Οι δύο πεζοναύτες βοηθήθηκαν από άλλους πεζοναύτες στην περιοχή και μεταφέρθηκαν σε τοπικό νοσοκομείο για αξιολόγηση προληπτικά, αλλά δεν τραυματίστηκαν και επέστρεψαν στο USS Wasp » , δήλωσε ο διοικητής Timothy Gorman , εκπρόσωπος των Ναυτικών Δυνάμεων των ΗΠΑ για την Ευρώπη και την Αφρική .

Η αμερικανική πρεσβεία εξέδωσε ανακοίνωση ότι οι Αμερικανοί είναι «τώρα ασφαλείς».

Οι διπλωμάτες ευχαρίστησαν τις τουρκικές αρχές για την «ταχεία απάντηση και τη συνεχιζόμενη έρευνα».

Οι επιτιθέμενοι ήταν μέλη της εθνικιστικής Ένωσης Νέων της Τουρκίας (TGB), η οποία συνδέεται με ένα μικρό πατριωτικό κόμμα.

«Οι Αμερικανοί στρατιώτες, που έχουν το αίμα των στρατιωτών μας και χιλιάδων Παλαιστινίων στα χέρια τους, δεν πρέπει να μολύνουν τη χώρα μας», έγραψε το κόμμα σε ανακοίνωσή του στο  δίκτυο X.

Μέλη του Τουρκικού Κομμουνιστικού Κόμματος οργάνωσαν επίσης διαδηλώσεις κατά της παρουσίας Αμερικανών στρατιωτών στο λιμάνι της Σμύρνης.

Στην Τουρκία, οι αντιαμερικανικές απόψεις ενισχύονται τα τελευταία χρόνια.

Η Τουρκία είναι επίσης το μόνο μέλος του ΝΑΤΟ που έχει ήδη υποβάλει επίσημα αίτηση για ένταξη στον οργανισμό BRICS.

Δεδομένου ότι αυτό σημαίνει ότι δεν πρέπει να επιβάλει κυρώσεις κατά των μελών των BRICS, αυτό αποκλείει επίσης την ένταξη της στην ΕΕ , αν και η Τουρκία είναι επίσημα υποψήφια για ένταξη στην ΕΕ εδώ και πολλά χρόνια.

Η Τουρκία θα συμμετάσχει επίσης στη νομική διαδικασία κατά του Ισραήλ για γενοκτονία .

Η Γενική Γραμματέας της TGB Aylin Kum είπε στο Euronews ότι η ομάδα είχε τοποθετήσει στο παρελθόν σάκους πάνω από τα κεφάλια στρατιωτικού προσωπικού των ΗΠΑ σε έξι διαφορετικές πόλεις. Είπε ότι οι επιθέσεις ήταν μια "απάντηση" σε ένα περιστατικό του 2003 στο Ιράκ , όταν αμερικανοί στρατιώτες συνέλαβαν για λίγο Τούρκους καταδρομείς και τους μετέφεραν με κουκούλες πάνω από τα κεφάλια τους.

Το περιστατικό προκάλεσε μεγάλη οργή στην Τουρκία εκείνη την εποχή και τέντωσε τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.

Αν και η Άγκυρα παραμένει βασικός σύμμαχος της Ουάσιγκτον στην περιοχή, τα δύο μέλη του ΝΑΤΟ έχουν συγκρουστεί πολλές φορές τα τελευταία χρόνια.

Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είναι ένθερμος επικριτής του πολέμου του Ισραήλ στη Γάζα και έχει εξαπολύσει επιθέσεις κατά των συμμάχων των ΗΠΑ κουρδικών δυνάμεων στη Συρία .

Εν τω μεταξύ, οι ΗΠΑ πίεσαν ανεπιτυχώς την Άγκυρα να εγκαταλείψει τη συμφωνία για την αγορά πυραυλικών συστημάτων αεράμυνας S-400 από τη Ρωσία .

 
Top