Μια ομάδα έξι ειδικών μονάδων των US Navy Seals, των καταδρομέων που σκότωσαν τον Οσάμα Μπιν Λάντεν το 2011 , εκπαιδεύονται για μια αποστολή να βοηθήσουν την Ταϊβάν σε περίπτωση επίθεσης από την Κίνα , αποκάλυψαν πηγές που γνωρίζουν τις προετοιμασίες.

Η επίλεκτη ομάδα ειδικών δυνάμεων του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ , επιφορτισμένη με μερικές από τις πιο ευαίσθητες και δύσκολες αποστολές του στρατού, σχεδιάζει και εκπαιδεύει για έναν πιθανό πόλεμο στην Ταϊβάν για περισσότερο από ένα χρόνο στο Dam Neck , το αρχηγείο της Βιρτζίνια Μπιτς , περίπου 150 μίλια (250 χιλιόμετρα). ) μακριά νοτιοανατολικά της Ουάσιγκτον , αναφέρουν οι Financial Times (FT).

Η μυστική εκπαίδευση δείχνει ότι οι ΗΠΑ επικεντρώνονται ολοένα και περισσότερο στην αποτροπή της Κίνας από την επίθεση στην Ταϊβάν ενώ εντείνουν τις προετοιμασίες για ένα τέτοιο γεγονός.

Οι προετοιμασίες έχουν ενταθεί από τότε που ο τότε αρχηγός του Ινδο-Ειρηνικού των ΗΠΑ, Φιλ Ντέιβιντσον, προειδοποίησε το 2021 ότι η Κίνα θα μπορούσε να επιτεθεί στην Ταϊβάν μέσα στα επόμενα έξι χρόνια.

Ενώ Αμερικανοί αξιωματούχοι τονίζουν ότι ο πόλεμος με την Κίνα δεν είναι «ούτε επικείμενος ούτε αναπόφευκτος», ο αμερικανικός στρατός έχει εντείνει τις προετοιμασίες έκτακτης ανάγκης καθώς ο Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός της Κίνας (PLA) εκσυγχρονίζεται γρήγορα για να ανταποκριθεί στην εντολή του Προέδρου Σι Τζινπίνγκ να καταλάβει την Ταϊβάν με τη βία το 2027 . στο χαρτί.

Η ομάδα των έξι «Seals» είναι, εκτός από τη διάσημη στρατιωτική «Delta Force», η πιο ελίτ του αμερικανικού στρατού. Αναφέρεται στην Κοινή Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων, η οποία αποτελεί τμήμα της Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων.

Η μονάδα έσωσε τον Richard Phillips , τον καπετάνιο του πλοίου μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων Maersk Alabama , το οποίο καταλήφθηκε από Σομαλούς πειρατές το 2009, σε μια άλλη αποστολή που βοήθησε να εδραιωθεί η θέση τους στη στρατιωτική ιστορία, επισημαίνουν οι FT .

Το Πεντάγωνο έχει στείλει τακτικές ειδικές δυνάμεις στην Ταϊβάν πολλές φορές τα τελευταία χρόνια για αποστολές όπως η εκπαίδευση του στρατού της Ταϊβάν.

Οι δραστηριότητες της ομάδας των έξι «Φώκιες» είναι πολύ πιο ευαίσθητες γιατί οι μυστικές αποστολές τους είναι αυστηρά εμπιστευτικές.

Η Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων, η οποία σπάνια συζητά την Ομάδα Έξι , παρέπεμψε ερωτήσεις σχετικά με τα σχέδια για την Ταϊβάν στο Πεντάγωνο, το οποίο αρνήθηκε να σχολιάσει λεπτομέρειες.

Ένας εκπρόσωπος είπε ότι το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ και οι δυνάμεις του «προετοιμάζονται και εκπαιδεύονται για ένα ευρύ φάσμα απρόβλεπτων καταστάσεων».

Καθώς η απειλή από τρομοκρατικές ομάδες μειώθηκε, οι δυνάμεις ειδικών επιχειρήσεων ενώθηκαν με τον υπόλοιπο στρατό και την κοινότητα των πληροφοριών των ΗΠΑ και ενίσχυσαν την εστίασή τους στην Κίνα.

Ο διευθυντής της CIA Γουίλιαμ Μπερνς είπε στους Financial Times την περασμένη εβδομάδα ότι το 20 τοις εκατό του προϋπολογισμού της πηγαίνει στην Κίνα, μια αύξηση 200 τοις εκατό σε τρία χρόνια.

Η Ταϊβάν είναι το πιο ευαίσθητο θέμα στις σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας.

Οι εντάσεις για το νησί ήταν βασικό μέρος των εμπιστευτικών συνομιλιών το 2023 μεταξύ του συμβούλου εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν και του κορυφαίου αξιωματούχου εξωτερικής πολιτικής της Κίνας Γουάνγκ Γι , σύμφωνα με Αμερικανούς και Κινέζους ανώτερους αξιωματούχους που περιέγραψαν τις συνομιλίες στους FT.

Το Πεκίνο λέει ότι παραμένει προσηλωμένο στην ειρηνική επανένωση με την Ταϊβάν, αλλά δεν έχει αποκλείσει τη χρήση βίας.

Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ είπε σε έναν Ευρωπαίο αξιωματούχο πέρυσι ότι πιστεύει ότι η Ουάσιγκτον προσπαθούσε να αναγκάσει την Κίνα σε πόλεμο .

Η Ουάσιγκτον ισχυρίζεται ότι έχει υποχρέωση να βοηθήσει την Ταϊβάν και να παρέχει τη δική της άμυνα βάσει του νόμου για τις σχέσεις της Ταϊβάν.

Οι ΗΠΑ έχουν από καιρό ακολουθήσει μια πολιτική «στρατηγικής ασάφειας» στην οποία δεν λένε αν θα υπερασπιστούν την Ταϊβάν. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζόζεφ Μπάιντεν έχει επανειλημμένα πει ότι οι αμερικανικές δυνάμεις θα υπερασπιστούν την Ταϊβάν εάν υπάρξει μια «απρόκλητη» επίθεση από την Κίνα.

Ο ναύαρχος Samuel Paparo , επικεφαλής της Διοίκησης Ινδο-Ειρηνικού των ΗΠΑ, προειδοποίησε πρόσφατα ότι ο αμερικανικός στρατός θα μετατρέψει το στενό της Ταϊβάν , που χωρίζει την Ταϊβάν από την Κίνα, σε «κόλαση drone» εάν το Πεκίνο προετοιμαστεί να επιτεθεί. Είπε ότι αυτό θα περιλαμβάνει μη επανδρωμένα υποβρύχια, πλοία και drones για να καταστήσει πολύ πιο δύσκολο για τον κινεζικό στρατό να ξεκινήσει μια εισβολή.

Στην ίδια ανάσα, το Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ είναι προσηλωμένες στην « πολιτική της μίας Κίνας », η επιστολή της οποίας αναγνωρίζει το Πεκίνο ως μοναδική κινεζική κυβέρνηση, ενώ αναγνωρίζει -αλλά δεν αποδέχεται- τη θέση της Κίνας ότι η Ταϊβάν είναι μέρος της Κίνας.

Η κινεζική πρεσβεία στην Ουάσιγκτον δήλωσε ότι η Ταϊβάν είναι «στο επίκεντρο των βασικών συμφερόντων της Κίνας και η πρώτη κόκκινη γραμμή που δεν πρέπει να ξεπεραστεί στις σχέσεις Κίνας-ΗΠΑ».

«Η Κίνα θα «καταστέλλει» κάθε ξένη εισβολή σε κυρίαρχο έδαφος», απάντησε υψηλόβαθμος αξιωματούχος του PLA στις ειδήσεις από το Πεντάγωνο .

«Ελπίζουμε ότι η Θάλασσα της Νότιας Κίνας θα παραμείνει μια θάλασσα ειρήνης», είπε ο συνταγματάρχης του κινεζικού στρατού Χε Λέι σε μια μικρή ομάδα δημοσιογράφων, συμπεριλαμβανομένου του Γαλλικού Πρακτορείου , στο Αμυντικό Φόρουμ Xiangshan .

Αλλά, πρόσθεσε, «αν οι Ηνωμένες Πολιτείες μετακινήσουν τους φίλους τους στα παρασκήνια, εάν ωθήσουν χώρες στην πρώτη γραμμή ή εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες βρεθούν στην πρώτη γραμμή, τότε εμείς στον Κινεζικό Λαϊκό Απελευθερωτικό Στρατό... μην έχεις ποτέ λίγη υπομονή».

«Στην PLA της Κίνας, θα καταστείλουμε αποφασιστικά οποιαδήποτε ξένη εχθρική καταπάτηση των εδαφικών, κυριαρχικών και θαλάσσιων δικαιωμάτων και συμφερόντων της Κίνας με σταθερή αποφασιστικότητα, ακλόνητη βούληση, ισχυρές ικανότητες και αποτελεσματικά μέσα», προειδοποίησε.


 
Top