Η Shell
 ισχυρίζεται ότι ο αμερικανικός προμηθευτής υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) Venture Global κέρδισε 3,5 δισεκατομμύρια δολάρια , μη παρέχοντας αποστολές φυσικού αερίου σε ευρωπαίους αγοραστές βάσει μακροπρόθεσμων συμβάσεων προμήθειας και αντ' αυτού πουλώντας το σε ακριβές αγορές spot, όταν οι τιμές του φυσικού αερίου εκτινάχθηκαν απότομα μετά την έναρξη του πολέμου στο Ουκρανία .

Η αμερικανική «Shell» ζήτησε από την εταιρεία συμβούλων «Kompas Lexecon» «εκτίμηση του πόσα έσοδα κέρδισε αδικαιολόγητα η «Venture Global» αρνούμενος το συμβατικό φορτίο σε ορισμένους Ευρωπαίους πελάτες».

Η ιταλική Edison , η ισπανική Repsol και η πορτογαλική Galp επηρεάζονται επίσης από τις ενέργειες της Venturi, όπως και η Πολωνή Orlen , οι οποίες έχουν καταθέσει αίτηση διαιτησίας κατά της Venture Global, ενός νέου παίκτη που έχει ταράξει την παγκόσμια αγορά LNG .

Εάν η Venture Global συνεχίσει να πουλά σε τιμές spot, το πρόσθετο κόστος για αυτούς τους ευρωπαίους πελάτες θα αυξηθεί στα 4,65 δισεκατομμύρια δολάρια για την προμήθεια φυσικού αερίου αντικατάστασης από άλλους προμηθευτές, εκτιμά η Shell.

«Οι καταναλωτές και οι φορολογούμενοι σε όλη την Ευρώπη επιβαρύνθηκαν με αυτό το πλεονάζον κόστος, ενώ η «Venture Global» επωφελήθηκε», δήλωσε η Shell.

Η πρώτη εγκατάσταση LNG της Venture Global στη Λουιζιάνα άρχισε να παράγει LNG τον Ιανουάριο του 2022 και εξήγαγε την πρώτη της αποστολή δύο μήνες αργότερα.

Η εταιρεία ισχυρίζεται ότι δεν έχει ακόμη ξεκινήσει πλήρως τις εμπορικές της δραστηριότητες και δεν έχει καμία υποχρέωση να προμηθεύει αέριο στους πελάτες έως ότου το εργοστάσιό της «λειτουργήσει» σε πλήρη δυναμικότητα.

Απέρριψαν επίσης τη συμβουλευτική έκθεση «Kompas Lexecon» ως «πληρωμένη προπαγάνδα».

 
Top