Σύμφωνα με τη Λετονική Πολεμική Αεροπορία και τη Γερμανική Πολεμική Αεροπορία, στις 20 και 21 Σεπτεμβρίου, ρωσικά αεροσκάφη, τα οποία πετούσαν χωρίς ενεργούς αναμεταδότες και χωρίς να έχουν καταθέσει σχέδιο πτήσης, εντοπίστηκαν στον διεθνή εναέριο χώρο της Βαλτικής.

Τα μαχητικά του ΝΑΤΟ, συγκεκριμένα Eurofighter, αναχαίτισαν και συνόδευσαν τα ρωσικά αεροσκάφη, τα οποία περιλάμβαναν ένα Sukhoi Su-35 και τέσσερα Sukhoi Su-30MKI. Η πρακτική των ρωσικών αεροσκαφών να πετούν με κλειστούς αναμεταδότες είναι αρκετά συνηθισμένη στην περιοχή, καθώς πιθανόν χρησιμοποιείται για να δοκιμαστεί η ταχύτητα αντίδρασης του ΝΑΤΟ.

Αυτές οι επιχειρήσεις επιτήρησης του εναέριου χώρου της Βαλτικής από το ΝΑΤΟ αποτελούν μέρος της ευρύτερης αποστολής προστασίας των κρατών μελών της Συμμαχίας, ειδικά στις χώρες της Βαλτικής που συνορεύουν με τη Ρωσία. Αν και τα περιστατικά αυτά είναι αρκετά συχνά, το συγκεκριμένο φαίνεται να έλαβε περισσότερη δημοσιότητα λόγω του μεγέθους της ρωσικής ομάδας αεροσκαφών και του δραματικού ελιγμού ενός από τα αεροσκάφη Sukhoi

 
Top