Το MiG-31BM αποτελεί μια σημαντική αναβάθμιση του σοβιετικού μαχητικού MiG-31, καθιστώντας το ένα από τα πιο επικίνδυνα αεροσκάφη για τα F-16, ιδιαίτερα στην ουκρανική σύγκρουση. Αυτή η νέα έκδοση, γνωστή και ως "Δαίμονας της Ταχύτητας" από τα δυτικά μέσα, έχει βελτιωθεί δραστικά για να καλύπτει μεγάλες αποστάσεις και να αντιμετωπίζει πολλούς στόχους ταυτόχρονα.

Οι βασικές του αναβαθμίσεις περιλαμβάνουν το προηγμένο ραντάρ Zaslon-AM, που μπορεί να παρακολουθεί έως 10 στόχους και να εξαπολύει πυραύλους σε έξι από αυτούς ταυτόχρονα, καθώς και την ικανότητα χρήσης πυραύλων R-37M με βεληνεκές 300 χιλιομέτρων. Αυτά τα χαρακτηριστικά του επιτρέπουν να λειτουργεί αποτελεσματικά τόσο ενάντια σε εναέριους στόχους όσο και σε επίγειους.

Με μέγιστη ταχύτητα έως 3.000 χιλιόμετρα την ώρα και εμβέλεια 3.000 χιλιόμετρα, το MiG-31BM είναι ιδανικό για την προστασία τεράστιων περιοχών. Ο συνδυασμός υψηλών ταχυτήτων, εξελιγμένων συστημάτων ραντάρ και ποικιλίας όπλων το καθιστά μια σοβαρή απειλή για μαχητικά όπως το F-16 και ενισχύει τη ρωσική αεροπορική ισχύ.

 
Top