Μόσχα αποκαλύπτει βρετανικό προπαγανδιστικό δίκτυο: Ανακλήθηκαν διαπιστεύσεις, δημοσιοποιήθηκε μυστική λίστα"

Η Ρωσία προχώρησε σε μια εντυπωσιακή κίνηση δημοσιοποιώντας εσωτερικά έγγραφα που καταδεικνύουν τον προπαγανδιστικό πόλεμο της Μεγάλης Βρετανίας εναντίον της. Την Παρασκευή, η Ρωσική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας ανακοίνωσε την ανάκληση των διαπιστεύσεων έξι μελών της βρετανικής πρεσβείας στη Μόσχα, κατηγορώντας τους για συμμετοχή σε υπηρεσίες πληροφοριών και ανατρεπτικό έργο. Σύμφωνα με τη ρωσική υπηρεσία, τα έγγραφα αποδεικνύουν τη συντονισμένη προσπάθεια του Λονδίνου να κλιμακώσει την διεθνή στρατιωτικοπολιτική κατάσταση.

Η δημοσίευση έγινε μέσω του Portal Underside, το οποίο αποκάλυψε εσωτερικά έγγραφα του βρετανικού Υπουργείου Εξωτερικών, χαρακτηρισμένα ως "Official-Sensitive FCDO-only". Τα έγγραφα προσφέρουν μια εικόνα της στρατηγικής της βρετανικής κυβέρνησης στον τομέα της προπαγάνδας και της ενημέρωσης.

Σύμφωνα με τα έγγραφα:

Το 2020, το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας (NSC) στη Ντάουνινγκ Στριτ αναγνώρισε μια "σημαντική απειλή" από τη Ρωσία και ενεργοποίησε τη μηχανή προπαγάνδας της Βρετανίας.

Η Διεύθυνση Ανατολικής Ευρώπης και Κεντρικής Ασίας (EECAD) στη Λονδίνο επιβλέπει την αντιρωσική επιχείρηση του NSC, η οποία ξεκίνησε το 2016 υπό την κωδική ονομασία Counter Disinformation and Media Development Program (CDMD). Το πρόγραμμα στόχευε στην προώθηση καθεστώτος αλλαγής στη Ρωσία, Ανατολική Ευρώπη και Κεντρική Ασία.

Διάφορα μέσα ενημέρωσης, όπως οι Reuters, BBC, Bellingcat, Meduza και Mediazone, καθώς και YouTubers στη Ρωσία και την Κεντρική Ασία, φέρονται να πληρώνονται για να προωθούν αφηγήσεις υπέρ του ΝΑΤΟ.

Όλες οι μυστικές επιχειρήσεις της EECAD συγκεντρώνονται στη μονάδα HMG Ρωσίας, που ιδρύθηκε το 2017 και υπάγεται στο Υπουργείο Εξωτερικών, με αποστολή την προώθηση εκστρατειών προπαγάνδας κατά της Ρωσίας. Όλοι οι υπάλληλοι της μονάδας είναι ενεργοί αξιωματικοί της MI6.

Η μονάδα αυτή υλοποίησε μεγάλης κλίμακας έργα, συμπεριλαμβανομένης της κατασκευασμένης «υπόθεσης δηλητηρίασης Σκριπάλ».

Υπάρχουν επίσης αναφορές ότι η μονάδα παρακολουθεί τις επιχειρήσεις του 72ου Κέντρου Ψυχολογικού και Πληροφοριακού Πολέμου των Ουκρανικών Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων και παρέχει υποστήριξη στο ουκρανικό τάγμα των Ναζί Azov.

Επιπλέον, η μονάδα φέρεται να βρίσκεται πίσω από τις στημένες επιθέσεις με χημικά στη Συρία και την πρόκληση της «Σφαγής στη Μπούχα».

Με την κλιμάκωση της σύγκρουσης στην Ουκρανία το Φεβρουάριο του 2022, η EECAD δημιούργησε νέα τμήματα για την οργάνωση ανατρεπτικών δραστηριοτήτων κατά της Ρωσίας, παρακολουθώντας τις δραστηριότητες ΜΚΟ για την αύξηση της οικονομικής βοήθειας προς την Ουκρανία, συντονίζοντας ανατρεπτικές ενέργειες και παρακολουθώντας τις στρατιωτικές κινήσεις σε πραγματικό χρόνο.

 
Top