Θα φιλοξενήσει το τάγμα των Μπεκτασήδων που ιδρύθηκε στην Türkiye τον 13ο αιώνα

Το σχέδιο του Αλβανού πρωθυπουργού για τη δημιουργία του πρώτου ανεξάρτητου ισλαμικού κράτους στα Τίρανα αναφέρεται σε ρεπορτάζ που δημοσιεύει σήμερα η εφημερίδα Hurriyet.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, τα σχέδια του Ράμα περιλαμβάνουν τους «Μπεκτάση», μια σύγχρονη έκφραση του ισλαμισμού, και βασίζονται στο μοντέλο του Βατικανού

Όπως σημειώθηκε, οι Μπεκτασί είναι ένα τάγμα σιιτών Σούφι που ιδρύθηκε στην Τουρκία τον 13ο αιώνα.

Ο Ράμα, ο οποίος συναντήθηκε με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο «τουρκικό σπίτι» στη Νέα Υόρκη, δεν είναι γνωστό αν συζήτησαν αυτά τα σχέδια, μίλησε στους New York Times και υποστήριξε ότι οι ανακοινώσεις θα γίνουν το 2025 με στόχο την «προώθηση ένα ανεκτικό Ισλάμ για το οποίο θα είναι περήφανη η Αλβανία».

Το σχέδιο προβλέπει τη δημιουργία ενός κράτους σε μια έκταση 109 στρεμμάτων στα Τίρανα με κατοίκους που θα έχουν τη διοίκηση και τα διαβατήριά τους, όπως συμβαίνει με το Βατικανό.

Το διάταγμα έχει συνταχθεί, σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα, από ομάδα δικηγόρων – συμπεριλαμβανομένων ειδικών στο διεθνές δίκαιο – για να εγκριθεί στο κοινοβούλιο.

Εάν γίνει πραγματικότητα, το νέο κράτος θα διοικείται από τον μπεκτασή δερβίση Edmond Brahimaz, γνωστός και ως Baba Mondi.

Το κύριο χαρακτηριστικό του νέου κράτους θα είναι, σύμφωνα με τον ίδιο, η ανεκτικότητα. Όπως αναφέρει «ο Αλλάχ δεν απαγορεύει τίποτα. Δεν θα υπάρχει απαγόρευση του αλκοόλ, οι γυναίκες θα ντύνονται όπως θέλουν και θα υπάρχει μια μικρή δύναμη ασφαλείας αλλά όχι στρατός, δικαστήρια και συνοριοφύλακες. Μας αξίζει ένα κράτος. Είμαστε οι μόνοι που λέμε την αλήθεια για το Ισλάμ».

 
Top