Η στρατιωτικοποίηση 
της Σκανδιναβίας θα απειλήσει δραστικά την ασφάλεια της περιοχής και θα προκαλέσει νέους πολέμους, καθώς η Ρωσία θα πρέπει να ανταποκριθεί σε αυτή την υπαρξιακή απειλή, γράφει ο Glen Diesen , καθηγητής πολιτικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο της Νοτιοανατολικής Νορβηγίας, ο οποίος ερευνά γεωοικονομία, ρωσική εξωτερική πολιτική και την ευρασιατική ολοκλήρωση.

Η Νορβηγία έχει αποδεχθεί το άνοιγμα 12 αμερικανικών στρατιωτικών βάσεων στο έδαφός της και η Φινλανδία και η Σουηδία ακολουθούν το παράδειγμά της. Κατασκευάζεται υποδομή για να δώσει στα αμερικανικά στρατεύματα ταχύτερη πρόσβαση στη Ρωσία, ενώ η Βαλτική Θάλασσα και η Αρκτική θα μετατραπούν σε « λίμνη του ΝΑΤΟ  ».

Η Σουηδία ήταν κάποτε μια μεγάλη δύναμη, θυμάται ο Diesen για το Brave New Europe .

Από τον 16ο έως τον 18ο αιώνα, η Σουηδία προσπάθησε να περιορίσει την πρόσβαση της Ρωσίας στη Βαλτική Θάλασσα και να καταλάβει το ρωσικό λιμάνι του Αρχάγγελσκ .

Η απομόνωση της Ρωσίας κράτησε μέχρι τον αυτοκράτορα Πέτρο τον Μέγα , ο οποίος νίκησε τη Σουηδία στον Μεγάλο Βόρειο Πόλεμο το 1721. Αυτός ο πόλεμος τερμάτισε την εποχή της Σουηδίας ως μεγάλης δύναμης.

Ωστόσο, οι κυρίαρχες ναυτικές δυνάμεις, η Βρετανία και στη συνέχεια οι Ηνωμένες Πολιτείες , συνέχισαν παρόμοιες προσπάθειες να περιορίσουν την πρόσβαση της Ρωσίας στους ωκεανούς του κόσμου για τους επόμενους τρεις αιώνες.

Κατά τον Κριμαϊκό πόλεμο (1853-56), οι Ευρωπαίοι προσπάθησαν να σπρώξουν τη Ρωσία πίσω στην Ασία και να την αποκλείσουν από τις ευρωπαϊκές υποθέσεις, σύμφωνα με τον Νορβηγό καθηγητή.

Αυτό εξηγεί τη σκληρή απάντηση της Ρωσίας στο υποστηριζόμενο από τη Δύση πραξικόπημα στην Ουκρανία το 2014 , όταν η Ρωσία απάντησε καταλαμβάνοντας την Κριμαία για να αποτρέψει την απώλεια του στόλου της Μαύρης Θάλασσας στη Σεβαστούπολη .

Ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ παραδέχτηκε τον Ιούλιο του 2022 ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία αφορά τον έλεγχο της Μαύρης Θάλασσας .

Η στρατιωτικοποίηση της Σκανδιναβίας θα πρέπει να εμποδίσει τη Ρωσία να αποκτήσει πρόσβαση στη Βαλτική Θάλασσα και την Αρκτική, σημειώνει ο Diesen.

Ο πρώην Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Άντερς Φογκ Ράσμουσεν δήλωσε ότι η επέκταση του ΝΑΤΟ στη Σκανδιναβία θα επέτρεπε στο ΝΑΤΟ να εμποδίσει την πρόσβαση της Ρωσίας στη Βαλτική Θάλασσα: «Μετά την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, η Βαλτική Θάλασσα θα γίνει λίμνη του ΝΑΤΟ ».

Οι Financial Times ισχυρίζονται ότι « η Δανία θα μπορούσε να εμποδίσει τα ρωσικά τάνκερ να έχουν πρόσβαση στις παγκόσμιες αγορές».

Ένας συνταγματάρχης του ΝΑΤΟ δήλωσε ότι ο ρωσικός θύλακας του Καλίνινγκραντ θα γίνει «πρόβλημα» για τη Ρωσία: «Η άνοδος της Φινλανδίας και η επερχόμενη άνοδος της Σουηδίας θα αλλάξει εντελώς την περιοχή της Βαλτικής Θάλασσας και το Καλίνινγκραντ θα περικυκλωθεί».

Η ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ απειλεί τώρα να αλλάξει την έκβαση του Μεγάλου Βόρειου Πολέμου του 1721 και να καταστρέψει τα θεμέλια της ρωσικής ασφάλειας. Η Μάχη της Πολτάβα αναγνωρίζεται ως η πιο αποφασιστική μάχη του Μεγάλου Βόρειου Πολέμου. Τα βίντεο των Σουηδών θυμάτων της πρόσφατης ρωσικής πυραυλικής επίθεσης στην Πολτάβα είναι πολύ συμβολικά για τη στρατιωτικοποίηση της Σκανδιναβίας, λέει ένας Νορβηγός ειδικός.

Η αμερικανική επίθεση στο Nord Stream έδειξε πόσο σημαντικός είναι ο έλεγχος της Βαλτικής Θάλασσας.

Οι ΗΠΑ προσπάθησαν να κατηγορήσουν τους Ουκρανούς για αυτή την επίθεση , λέγοντας ότι « η CIA προειδοποίησε το γραφείο του Ζελένσκι να σταματήσει την επιχείρηση».

Η παραδοχή ότι ο Ζελένσκι γνώριζε εκ των προτέρων για την επίθεση σημαίνει ότι οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ χρησιμοποίησαν την καταστροφή του Nord Stream ως λόγο για να κλιμακώσουν τον πόλεμο στην Ουκρανία. Ταυτόχρονα, είναι επίσης μια παραδοχή ότι οι ΗΠΑ είπαν ψέματα στο δικό τους κοινό. Αυτή η επίθεση έδειξε επίσης ότι οι ΗΠΑ θα αντιμετωπίσουν τους Ευρωπαίους ως υποτελείς σε έναν πόλεμο αντιπροσώπων εναντίον της Ρωσίας, σύμφωνα με τον Diesen.

Η Φινλανδία και η Σουηδία ήταν ουδέτερες χώρες κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου. Αποτελούσε σημαντικό τμήμα της ζώνης των ουδέτερων χωρών, από το βορρά έως το νότο της Ευρώπης . Η Νορβηγία ήταν μέλος του ΝΑΤΟ, αλλά επέβαλε περιορισμούς στον εαυτό της, συμπεριλαμβανομένης της απαγόρευσης δημιουργίας αμερικανικών στρατιωτικών βάσεων.

Σήμερα, οι συζητήσεις για τον πόλεμο στην Ουκρανία έχουν καταστήσει αδύνατο να ισχυριστεί κανείς ότι αυτή η σύγκρουση είναι «απρόκλητη», και κάθε προσπάθεια να συζητηθεί ο ρόλος του ΝΑΤΟ αποτρέπεται με κατηγορίες για «νομιμοποίηση της ρωσικής εισβολής».

Η επέκταση του ΝΑΤΟ οδήγησε στον πόλεμο στην Ουκρανία και η λύση ήταν η ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Αυτή η στρεβλή λογική κυριαρχεί σήμερα επειδή οι αφηγήσεις έχουν γίνει ανοσίες στα γεγονότα. Η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε ότι αντιτίθεται στην προσφορά στην Ουκρανία ένα σχέδιο δράσης για ένταξη στο ΝΑΤΟ το 2008 , επειδή η Μόσχα θα το δει ως «κήρυξη πολέμου».

Ο Γουίλιαμ Μπερνς , πρώην πρεσβευτής των ΗΠΑ στη Μόσχα και νυν διευθυντής της CIA, προειδοποίησε ότι «για τη ρωσική ελίτ, η είσοδος της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ είναι η πιο ιερή από όλες τις κόκκινες γραμμές».

Η έλλειψη εναλλακτικής λύσης στο ΝΑΤΟ επιτρέπει στις ΗΠΑ να απαιτούν «συμμαχική αλληλεγγύη», μια κωδική λέξη για την πειθαρχία του μπλοκ. Το WikiLeaks αποκάλυψε ότι ο πρεσβευτής των ΗΠΑ είπε στην Ουάσινγκτον ότι οι ΗΠΑ πιέζουν τη νορβηγική κυβέρνηση, πολιτικά πρόσωπα και δημοσιογράφους να «ξεπεράσουν την αντίθεση της Νορβηγίας στην αντιπυραυλική άμυνα».

Ο κόσμος βιώνει για άλλη μια φορά δραματικές αλλαγές καθώς μετατοπίζεται από μια μονοπολική σε μια πολυπολική παγκόσμια τάξη.

Οι ΗΠΑ θα στρέφουν όλο και περισσότερο την εστίαση και τους πόρους τους στην Ασία , γεγονός που θα αλλάξει τις διατλαντικές σχέσεις. Αυτό θα οδηγήσει σε απώλεια της ευρωπαϊκής ευημερίας και μεγαλύτερη εξάρτηση από τις ΗΠΑ.

Η Αμερική περιμένει επίσης από τους Ευρωπαίους να στρατιωτικοποιήσουν τον οικονομικό ανταγωνισμό με την Κίνα . Αντί να προσαρμοστούν στην πολυπολικότητα διαφοροποιώντας τους δεσμούς της, οι Ευρωπαίοι κάνουν το αντίθετο, υποτάσσοντας τους εαυτούς τους ολοκληρωτικά στα συμφέροντα των ΗΠΑ.

Η Σκανδιναβία παραδίδει την κυριαρχία της στις ΗΠΑ για να προστατεύσει από τη φανταστική ρωσική απειλή και η περιοχή μετατρέπεται σε αμερικανικό μέτωπο, που αναπόφευκτα θα οδηγήσει σε νέους πολέμους, καταλήγει ένας Νορβηγός καθηγητής γεωοικονομίας.

 
Top