Η στρατιωτική παρουσία είναι θέμα πολιτικής βούλησης

Σε απάντηση στην αύξηση της βίας από συμμορίες στη Βιέννη, το Αυστριακό Κόμμα Ελευθερίας (FPÖ), το πιο δημοφιλές κόμμα της χώρας αυτή τη στιγμή, προτείνει την ανάπτυξη στρατού στους δρόμους της πρωτεύουσας λίγο πριν από τις εθνικές εκλογές της 25ης Σεπτεμβρίου.

Ο Dominik Nepp, πρόεδρος του FPÖ στη Βιέννη, δήλωσε πως η ανάπτυξη στρατιωτικών δυνάμεων είναι η μόνη λύση για την αποκατάσταση της τάξης. Εξήγησε ότι, όπως οι ένοπλες δυνάμεις προστατεύουν διπλωματικές αποστολές, θα πρέπει να κάνουν το ίδιο και για τους πολίτες. Σύμφωνα με τον Nepp, η κρατική διοίκηση έχει αποτύχει να συγκρατήσει την αύξηση της εγκληματικότητας από συμμορίες μεταναστών, καθιστώντας απαραίτητη την επέμβαση του στρατού.

«Τα πρόσφατα περιστατικά ομαδικών εγκλημάτων αποδεικνύουν ότι η ασφάλεια και η τάξη στους δρόμους της Βιέννης έχουν διαταραχθεί», δήλωσε ο Nepp στο δημόσιο τηλεοπτικό κανάλι ORF. Πρόσθεσε ότι η άμεση ανάπτυξη εκατό στρατιωτών θα μπορούσε να αποκαταστήσει την τάξη στους δρόμους της πόλης.

Ο Nepp υποστήριξε ότι ο στρατός πρέπει να αναπτυχθεί σε περιοχές με υψηλό μεταναστευτικό πληθυσμό, όπου τα βίαια εγκλήματα έχουν αυξηθεί ραγδαία, όπως το Favoriten, ο σταθμός του μετρό Reumannplatz, και οι σιδηροδρομικοί σταθμοί Praterstern και Handelskai, καθώς και κατά μήκος της γραμμής του μετρό U6.

Σύμφωνα με το Vienna News International, τους τελευταίους μήνες έχουν σημειωθεί έντονες συγκρούσεις μεταξύ συμμοριών νεαρών μεταναστών από τη Συρία και την Τσετσενία, οι οποίες έχουν προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση στην πόλη. Παράλληλα, ο Nepp υπογράμμισε ότι η ανάπτυξη στρατιωτών είναι θέμα πολιτικής βούλησης και ότι ο δήμαρχος της Βιέννης, Μάικλ Λούντβιχ, έχει την εξουσία να λάβει αυτή την απόφαση.

Το FPÖ δεν αντιτίθεται στη μετανάστευση, εφόσον είναι ελεγχόμενη και νόμιμη, όπως δήλωσε ο Nepp. Το κόμμα προτείνει αυστηρότερους κανόνες για την επανένωση οικογενειών και τη χορήγηση ασύλου, ενώ προτείνει την απόδοση υπηκοότητας μόνο σε όσους είναι εκπαιδευμένοι και ενσωματωμένοι στην κοινωνία.

Τα στατιστικά δείχνουν ότι το 52% των υπόπτων για εγκλήματα στη Βιέννη προέρχονται από μεταναστευτικό υπόβαθρο, με μέσο όρο 460 εγκλήματα καθημερινά στην πρωτεύουσα. Λόγω της αύξησης της εγκληματικότητας, η κυβέρνηση σχεδιάζει να μειώσει την ηλικία ποινικής ευθύνης στα 12 χρόνια.

Η ανάπτυξη του στρατού σε δημόσιους χώρους δεν είναι κάτι καινούργιο στην Ευρώπη, με τη Σουηδία να εφαρμόζει παρόμοια μέτρα νωρίτερα φέτος για να αντιμετωπίσει κύματα εγκληματικότητας.

Επιπλέον, το εκπαιδευτικό σύστημα της Βιέννης βρίσκεται υπό μεγάλη πίεση, καθώς το 1/3 των μαθητών είναι μουσουλμάνοι και περισσότεροι από τους μισούς έχουν μεταναστευτικό υπόβαθρο, πολλοί από τους οποίους δεν μιλούν καλά γερμανικά. Οι συνθήκες αυτές οδήγησαν σε αυξημένες παραιτήσεις εκπαιδευτικών.

Το FPÖ, με ποσοστό 27% στις δημοσκοπήσεις, αναδεικνύεται ως το ισχυρότερο κόμμα ενόψει των εκλογών της 25ης Σεπτεμβρίου.

 
Top