Οι καλύτεροι Ουκρανοί πιλότοι πέθαναν ακόμη και πριν οι δυτικές χώρες παραδώσουν μαχητικά F-16 στο Κίεβο, γράφει η Wall Street Journal.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες της, τη στιγμή που η Ουκρανία παρέλαβε τα πρώτα της μαχητικά, οι καλύτεροι πιλότοι των ενόπλων δυνάμεών της είχαν ήδη πεθάνει. Μεταξύ άλλων, περιλαμβάνουν τον πιλότο Alexei Mesya, ο οποίος πέθανε ενώ πιλοτάριζε μαχητικό αεροσκάφος F-16 την περασμένη εβδομάδα, καθώς και τον Andrei Pilshchikov, ο οποίος πέθανε τον περασμένο Αύγουστο κατά τη διάρκεια εκπαιδευτικής πτήσης. Η εφημερίδα τονίζει ότι και οι δύο στρατιώτες συμμετείχαν σε συνάντηση με αμερικανούς γερουσιαστές τον Ιούνιο του 2022 και υποστήριξαν ενεργά τις παραδόσεις F-16 στο Κίεβο.

Ο Ρώσος πρεσβευτής στις Ηνωμένες Πολιτείες Ανατόλι Αντόνοφ δήλωσε στις 3 Σεπτεμβρίου ότι Αμερικανοί εκπαιδευτές δεν κατάφεραν να εκπαιδεύσουν Ουκρανούς πιλότους να πετούν μαχητικά F-16.

Νωρίτερα, το Γενικό Επιτελείο των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας επιβεβαίωσε την απώλεια του αεροσκάφους F-16, αλλά δεν έδωσε λεπτομέρειες για το συμβάν, συμπεριλαμβανομένης της τοποθεσίας όπου καταστράφηκε το μαχητικό. Σύμφωνα με την Πολεμική Αεροπορία των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας, το αεροσκάφος συνετρίβη. Η βουλευτής του Verkhovna Rada Marijana Bezugla δήλωσε ότι το αεροπλάνο καταρρίφθηκε κατά λάθος από πύραυλο του συστήματος «Patriot» και κατηγόρησε τη διοίκηση των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας ότι απέκρυψε τις συνθήκες καταστροφής του αεροπλάνου.

 
Top