Δεν θα έρθουν όμως κατευθείαν στην Ελλάδα 1000.0000  μετανάστες αλλά σταδιακά,αν αυτό σας ανακουφίζει από τις δηλώσεις Παναγιωτόπουλου.

Μετά την απόφαση της γερμανικής κυβέρνησης να προχωρήσει σε μερική αναστολή της συνθήκης Σένγκεν, η Ελλάδα αναμένεται να υποδεχτεί σταδιακά χιλιάδες μετανάστες που είχαν λάβει άσυλο στη χώρα μας και μετέπειτα είχαν ταξιδέψει στη Γερμανία. Ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νίκος Παναγιωτόπουλος, επιβεβαίωσε τις επερχόμενες επιστροφές αλλοδαπών, υπογραμμίζοντας ότι η διαδικασία δεν θα είναι μαζική, αλλά θα πραγματοποιηθεί σε φάσεις.

Σε πρόσφατη συνέντευξή του στην ΕΡΤ, ο υπουργός τόνισε πως οι επιστροφές αυτές προβλέπονται από την ευρωπαϊκή νομοθεσία, αλλά διαβεβαίωσε ότι δεν θα υπάρξει απότομη και μαζική εισροή. «Δεν μιλάμε για χιλιάδες επιστροφές ταυτόχρονα», δήλωσε, εξηγώντας ότι η ελληνική κυβέρνηση παρακολουθεί τις εξελίξεις στενά, ενώ ο Πρωθυπουργός έχει ήδη αποκλείσει το ενδεχόμενο μαζικής επιστροφής.

Ωστόσο, πολλοί επισημαίνουν ότι το ζήτημα δεν είναι αν οι επιστροφές θα γίνουν μαζικά ή σταδιακά, αλλά ότι θα γίνουν γενικότερα. Υπολογίζεται ότι περίπου 100.000 αλλοδαποί που είχαν λάβει άσυλο στην Ελλάδα, αναμένονται να επιστρέψουν. Αυτοί είχαν μετακινηθεί προς τη Γερμανία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες με την προσδοκία ότι θα έβρισκαν μόνιμη παραμονή εκεί. Τώρα, η Γερμανία, αντιμετωπίζοντας τεχνικά και νομικά ζητήματα στη διαχείριση των μεταναστών, αποφασίζει να τους επιστρέψει στην Ελλάδα, αφήνοντας τη χώρα να διαχειριστεί το βάρος.

Η ανησυχία επικεντρώνεται στο ενδεχόμενο εγκλωβισμού των μεταναστών σε χώρες υποδοχής, όπως η Ελλάδα, καθώς αυξάνονται οι ροές και οι ευρωπαϊκές χώρες φαίνεται να απομακρύνονται από τις αρχές της αλληλεγγύης και των ανοιχτών συνόρων.

Ο Παναγιωτόπουλος ανέφερε ότι υπάρχει μια γενικότερη στροφή προς αυστηρότερους κανόνες στο μεταναστευτικό σε όλη την Ευρώπη. «Δεν θέλουμε να δούμε την Ευρώπη να κλείνει τα σύνορά της, αλλά πρέπει να βρούμε λύσεις που να απαντούν στις ανησυχίες των πολιτών χωρίς να καταστραφεί η ενότητα και η αλληλεγγύη της Ευρωπαϊκής Ένωσης», δήλωσε. Παράλληλα, αναγνώρισε ότι τα κράτη μέλη αντιμετωπίζουν προκλήσεις λόγω των αυξανόμενων ροών και της δυσκολίας φύλαξης των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ.

Ένα από τα βασικά μέτρα της ελληνικής κυβέρνησης για τον περιορισμό των μεταναστευτικών ροών είναι η συνέχιση της κατασκευής του φράχτη στον Έβρο. Ο Παναγιωτόπουλος επιβεβαίωσε ότι το έργο θα προχωρήσει ανεξάρτητα από τη χρηματοδότηση. Ανέφερε χαρακτηριστικά: «Ο φράχτης δεν θα καλύψει όλο τον Έβρο, αλλά θα δυσκολέψει την είσοδο από τα χερσαία σύνορα, καθώς θα μειώσει τα σημεία διέλευσης».

Η ελληνική κυβέρνηση επιμένει ότι η φύλαξη των συνόρων της Ελλάδας, που είναι και εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, παραμένει προτεραιότητα. Παρότι θα ήταν επιθυμητή η ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, το έργο θα συνεχιστεί, είτε με ευρωπαϊκούς πόρους είτε από τον εθνικό προϋπολογισμό.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη, η οποία τα τελευταία χρόνια είχε δεχτεί μεγάλο αριθμό μεταναστών με την προοπτική ότι θα κατευθύνονταν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, τώρα βρίσκεται σε δύσκολη θέση. Καθώς αυτές οι χώρες επιστρέφουν τους μετανάστες στην Ελλάδα, η χώρα καλείται να διαχειριστεί ένα ακόμη μεγαλύτερο βάρος από αυτό που είχε υπολογίσει.

Η ελληνική κυβέρνηση, αντιμετωπίζοντας τόσο τις προκλήσεις των επιστροφών όσο και την πίεση για αποτελεσματική φύλαξη των συνόρων, είναι πλέον αντιμέτωπη με τη δυσπιστία των πολιτών και των ευρωπαϊκών εταίρων.

 
Top