"Αυτό είναι απλώς ένα άλλο παράδειγμα της εμμονής των Εργατικών με τις αυξήσεις φόρων", δήλωσε ο εκπρόσωπος των Μεταφορών των Συντηρητικών της αντιπολίτευσης.

Η κυβέρνηση των Εργατικών του Ηνωμένου Βασιλείου εξετάζει ένα αμφιλεγόμενο pay-per-mile τέλη κυκλοφορίας για να αντιμετωπίσει το αυξανόμενο έλλειμμα στα έσοδα από φόρους καυσίμων σε ένα σχέδιο που περιγράφεται από το αντιπολιτευόμενο Συντηρητικό κόμμα ως «φόρος στους εργαζόμενους».

Η πρόταση αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης προσπάθειας για τον εκσυγχρονισμό της υποδομής μεταφορών της χώρας και την ανταπόκριση στην άνοδο των ηλεκτρικών οχημάτων, τα οποία συμβάλλουν ελάχιστα στο τρέχον σύστημα δασμών καυσίμων.

Καθώς τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα γίνονται πιο διαδεδομένα, ο παραδοσιακός φόρος καυσίμων χάνει την αποτελεσματικότητά του ως πηγή εσόδων. Η κυβέρνηση συλλέγει επί του παρόντος πάνω από 25 δισεκατομμύρια £ ετησίως από τους φόρους καυσίμων, αλλά καθώς ο αριθμός των οχημάτων βενζίνης και ντίζελ στους δρόμους μειώνεται, αυτά τα έσοδα αναμένεται να μειωθούν απότομα. Σε απάντηση, οι υπουργοί Εργασίας διερευνούν έναν φόρο με βάση τα χιλιόμετρα που θα ισχύει για όλα τα οχήματα, ανεξαρτήτως τύπου καυσίμου.

Σύμφωνα με το προτεινόμενο σχέδιο, οι οδηγοί θα χρεώνονται με βάση τον αριθμό των μιλίων που διανύουν, ενδεχομένως μέσω τεχνολογίας εντοπισμού GPS ή μετρήσεων χιλιομετρητή. Αυτό το σύστημα πληρωμής ανά μίλι θα διασφάλιζε ότι τόσο οι ιδιοκτήτες ηλεκτρικών οχημάτων (EV) όσο και οι χρήστες παραδοσιακών οχημάτων καυσίμων συμβάλλουν στη συντήρηση του δρόμου και στις υποδομές. Οι τιμές μπορεί να ποικίλλουν ανάλογα με παράγοντες όπως η τοποθεσία, τα επίπεδα συμφόρησης και οι εκπομπές οχημάτων, με υψηλότερες χρεώσεις σε αστικές περιοχές με κυκλοφοριακή συμφόρηση και χαμηλότερα για οδήγηση στην ύπαιθρο.

«Το δίκτυο μεταφορών μας εξελίσσεται, όπως και η προσέγγισή μας για τη χρηματοδότησή του. Η άνοδος των ηλεκτρικών οχημάτων είναι ένα θετικό βήμα προς ένα πιο πράσινο μέλλον, αλλά παρουσιάζει νέες προκλήσεις όσον αφορά τη δίκαιη φορολογία», δήλωσε η υπουργός Μεταφορών Louise Haigh.

«Θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι όσοι συμβάλλουν στη συμφόρηση και τη ρύπανση πληρώνουν το μερίδιο που τους αναλογεί, ενώ παράλληλα υποστηρίζουμε τις επενδύσεις σε πιο πράσινες επιλογές μεταφορών», σημείωσε ο Haigh.

Ωστόσο, το καθεστώς είναι γεμάτο παγίδες, συμπεριλαμβανομένου του γεγονότος ότι ένας από τους ΦΠΚΥ των ηλεκτρικών οχημάτων ήταν η φορολογική απαλλαγή τους λόγω της έλλειψης εκπομπών άνθρακα. Έχει επίσης τη δυνατότητα να επηρεάσει δυσανάλογα τις αγροτικές περιοχές όπου δεν υπάρχουν άλλα μέσα μεταφοράς.

Μια μελέτη από τον ιστότοπο σύγκρισης GoCompare σημείωσε ότι το νέο σύστημα πληρωμής ανά μίλι θα μπορούσε να δει τους οδηγούς που κάνουν τη μέση χιλιομετρική απόσταση στο Ηνωμένο Βασίλειο να πληρώνουν πάνω από 990 £ ετησίως σε τέλη κυκλοφορίας. Το τρέχον κατ' αποκοπή κόστος για τη φορολόγηση ενός αυτοκινήτου για το οικονομικό έτος 2024/2025 είναι 190 £.

Η μελέτη GoCompare διαπίστωσε ότι η πλειοψηφία των Βρετανών οδηγών ήταν κατά του προτεινόμενου νέου συστήματος, με το 53 τοις εκατό να απορρίπτει την ιδέα. Αυτοί που ήταν περισσότερο αντίθετοι με το πρόγραμμα ήταν νεότεροι οδηγοί, με το 60 τοις εκατό των οδηγών ηλικίας 18 έως 24 ετών να είναι αντίθετοι με τη μετακόμιση.

Το κύριο σκεπτικό για όσους αντιτάχθηκαν στα σχέδια ήταν ότι πίστευαν ότι ήταν ένα άλλο σχέδιο που είχε σχεδιαστεί για να αυξήσει τη φορολογία.

Ο Edmund King, πρόεδρος της AA, αναγνώρισε την ανάγκη για μεταρρύθμιση, αλλά προέτρεψε την κυβέρνηση να εξετάσει προσεκτικά τον πιθανό αντίκτυπο του συστήματος στους καθημερινούς οδηγούς. «Κατανοούμε τις δημοσιονομικές προκλήσεις καθώς μεταβαίνουμε στα ηλεκτρικά οχήματα, αλλά κάθε νέο σύστημα πρέπει να είναι δίκαιο και διαφανές. Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι οι οδηγοί της υπαίθρου ή όσοι δεν έχουν εύκολη πρόσβαση στα μέσα μαζικής μεταφοράς δεν θα τιμωρούνται άδικα», είπε ο Κινγκ.

Η αριστερή κυβέρνηση φαίνεται ότι σκοπεύει να ενισχύσει τα ταμεία του Υπουργείου Οικονομικών μέσω μιας ποικιλίας αμφιλεγόμενων μέτρων, αφού πρόσφατα κατάργησε το Χειμερινό Επίδομα Καυσίμων για σημαντικό αριθμό Βρετανών συνταξιούχων - μια κίνηση που έχει προκαλέσει ακόμη και διάσπαση στο δικό της κόμμα.

Ο Γκρεγκ Σμιθ, ο εκπρόσωπος των Μεταφορών των Συντηρητικών της αντιπολίτευσης χαρακτήρισε την τελευταία ιδέα «φόρο στους εργαζόμενους», προσθέτοντας: «Αυτό είναι απλώς ένα άλλο παράδειγμα της εμμονής των Εργατικών με τις αυξήσεις φόρων. Οι εργατικές οικογένειες που χρειάζονται τα αυτοκίνητά τους θα είναι αυτές που θα υποφέρουν περισσότερο».

 
Top