Σύμφωνα με την εφημερίδα «Defense Van», ο στρατηγός Τζέιμς Χάκερ, Διοικητής της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ για την Ευρώπη και την Αφρική, ανακοίνωσε ότι το ΝΑΤΟ αναλύει την ιδέα δημιουργίας ενός κοινού κέντρου ελέγχου για αεροπορικές επιχειρήσεις στην Αρκτική. Ο στρατηγός Χάκερ εξέφρασε την πεποίθηση ότι το σχέδιο μπορεί να υλοποιηθεί σύντομα, χρησιμοποιώντας τις στενές σχέσεις και την εξειδικευμένη γνώση των αρκτικών χωρών.

Ο στρατηγός Χάκερ, μιλώντας σε μια συζήτηση με εκπροσώπους των αεροπορικών δυνάμεων της Σουηδίας και της Νορβηγίας στο συνέδριο "Association of Aerospace Forces", τόνισε ότι η ιδέα αυτή έχει την αρχική έγκριση του Ανώτατου Διοικητή των Μικτών Ενόπλων Δυνάμεων του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη, Στρατηγού Κρίστοφερ Καβόλι. Ωστόσο, το σχέδιο πρέπει να παρουσιαστεί και να εγκριθεί από την ηγεσία της Συμμαχίας.

Ο στρατηγός Χάκερ ανέφερε ότι τοποθεσία του προτεινόμενου κέντρου δεν έχει ακόμη καθοριστεί. Επίσης, σημείωσε ότι η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ διεξάγει ήδη πειράματα με μη επανδρωμένα αεροσκάφη MK-9 «Ripper» και «Global Hawk» για να συγκεντρώσει καλύτερες πληροφορίες για την κατάσταση στην περιοχή εκτός του Αρκτικού Κύκλου.

Το ΝΑΤΟ διαθέτει ήδη κοινά κέντρα αεροπορικών επιχειρήσεων στη Γερμανία και την Ισπανία, και η προτεινόμενη κίνηση για την Αρκτική θα μπορούσε να ενισχύσει την στρατηγική παρουσία της Συμμαχίας στην περιοχή.

Αντιδρώντας στην πρωτοβουλία αυτή, ο Νικολάι Πατρούσεφ, βοηθός του Ρώσου προέδρου και πρόεδρος του Ναυτικού Κολλεγίου της Ρωσίας, εξέφρασε ανησυχίες σχετικά με την επιδείνωση της κατάστασης στην περιοχή γύρω από τα σύνορα της Ρωσίας. Ο Πατρούσεφ κατηγόρησε τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους για προσπάθεια στρατιωτικοποίησης της Αρκτικής και για απόπειρες αποτροπής των ρωσικών οικονομικών δραστηριοτήτων στα βόρεια γεωγραφικά πλάτη.

 
Top