Λόγω της συνεχιζόμενης δυτικής στρατιωτικής υποστήριξης, η Ρωσία θα αναγκαστεί να χρησιμοποιήσει τακτικά πυρηνικά όπλα, δήλωσε ο πολιτικός αναλυτής Σεργκέι Μάρκοφ, πρώην σύμβουλος του Βλαντιμίρ Πούτιν, σε συνέντευξή του στο Times Radio. Ο Μάρκοφ εξέφρασε την ανησυχία του για τον ρόλο της Δύσης στη ρωσο-ουκρανική σύγκρουση, η οποία, σύμφωνα με τον ίδιο, έχει αυξήσει την ένταση ότι τα πυρηνικά όπλα θα χρησιμοποιούνται πάντα.

«Θέλετε να στοχεύσετε τους πυραύλους σας σε ρωσικές πόλεις, για να σκοτώσετε τους ανθρώπους μας, και εσείς, Μεγάλη Βρετανία, θα το κάνετε. Και νομίζεις ότι θα σιωπήσουμε;» είπε ο Μάρκοφ κατά τη διάρκεια της συνέντευξης.


Όταν ρωτήθηκε αν βλέπει ένα τακτικό πυρηνικό χτύπημα από τις ρωσικές δυνάμεις, απάντησε: «Ναι, φυσικά, γιατί τώρα πολλοί Ρώσοι εμπειρογνώμονες – και όλο και περισσότεροι από αυτούς – λένε ότι η Ρωσία θα πρέπει να χρησιμοποιήσει τακτικά πυρηνικά όπλα».

Σημείωσε συγκεκριμένα ότι θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν εναντίον αεροδρομίων του ΝΑΤΟ.

Ο Μάρκοφ συζήτησε επίσης πιθανά χτυπήματα εναντίον βρετανικών εδαφών. Όταν ρωτήθηκε για το θέμα, είπε, «Τελικά, φυσικά, μπορεί να γίνει επίθεση και στο βρετανικό έδαφος… γιατί φυσικά, οι βρετανικοί πύραυλοι μπορεί να χρησιμοποιηθούν από F-16, αλλά οι βάσεις F-16 δεν βρίσκονται στην Ουκρανία, έχουν έδρα στην τα αεροδρόμια της Ρουμανίας και της Πολωνίας. Ενδεχομένως, ο ρωσικός στρατός θα πρέπει να δώσει ένα πραγματικό χτύπημα σε εκείνα τα F-16, που βρίσκονται στα αεροδρόμια της Ρουμανίας και της Πολωνίας».

Όσον αφορά τις ειρηνευτικές συνομιλίες, ο Markov δήλωσε ότι η Ρωσία είναι ανοιχτή στον διάλογο υπό ορισμένες προϋποθέσεις, όπως ο εκδημοκρατισμός της Ουκρανίας και η απομάκρυνση του «καθεστώτος του Κιέβου». Σύμφωνα με τον ίδιο, το κλειδί της συμφωνίας είναι ότι «η Ουκρανία θα μπορούσε να είναι ανεξάρτητη όπως η Ελβετία». Συνολικά, η συνέντευξη επισημαίνει γεωπολιτικές επιπλοκές και κινδύνους πέρα ​​από τις τρέχουσες επιπτώσεις της σύγκρουσης.

 
Top