Η απόγνωση της κυβέρνησης Μητσοτάκη φτάνει σε νέα ύψη, καθώς ο Άδωνις Γεωργιάδης βγήκε ανοιχτά να προτείνει μια αλλαγή-ντροπή στον εκλογικό νόμο, αποδεικνύοντας πως η Νέα Δημοκρατία βλέπει το πολιτικό της τέλος να πλησιάζει. Με το κόμμα να καταρρέει δημοσκοπικά και το ποσοστό του να φλερτάρει με το 30%, ο υπουργός Υγείας λειτούργησε ως «λαγός» για να δοκιμάσει τα νερά μιας σκανδαλώδους μεταβολής: αυτοδυναμία με 30%.

Αν αυτό δεν αποτελεί το πιο προφανές δείγμα πολιτικού πραξικοπήματος, τότε τι άλλο θα μπορούσε να είναι; Η Νέα Δημοκρατία βλέπει πως το έδαφος κάτω από τα πόδια της χάνεται και το πρώτο βήμα είναι να μετατρέψει τις επόμενες εκλογές σε «διπλές» — όπως το 2023 — ελπίζοντας πως θα καταφέρει, με τεχνάσματα και όχι με λαϊκή βούληση, να κερδίσει την εξουσία για άλλη μια φορά. Τι μας λέει αυτό; Ότι η ΝΔ, γνωρίζοντας πως τα δεξιά κόμματα, όπως και η απογοήτευση της κοινωνίας με την πολιτική της, έχουν ροκανίσει τα ποσοστά της, καταφεύγει σε τροποποιήσεις της νομοθεσίας που εξυπηρετούν τα δικά της συμφέροντα.

Η Φοβία της Δεξιάς για την Αντιπολίτευση

Παρά την ανυπαρξία αντιπολίτευσης, όπως λένε οι ίδιοι, η πραγματική απειλή για τη Νέα Δημοκρατία έρχεται από τα δεξιά. Τα μικρότερα δεξιά κόμματα που «ενοχλούν» τη ΝΔ και της κλέβουν ψήφους είναι η πραγματική πληγή για το Μαξίμου, και το σχέδιο για αύξηση του ορίου εισόδου στη Βουλή στο 5% είναι η απόδειξη πως προσπαθούν να εξαλείψουν τους αντιπάλους τους με αθέμιτους τρόπους. Το σχέδιο είναι ξεκάθαρο: όσο περισσότερα μικρά κόμματα μένουν εκτός Βουλής, τόσο πιο εύκολο γίνεται για τη ΝΔ να επιβιώσει.

Ο Άδωνις και η Απέχθεια για Κυβερνήσεις Συνεργασίας

Ο Γεωργιάδης δήλωσε ότι δεν είναι υπέρ των κυβερνήσεων συνεργασίας, και αυτό γιατί ξέρει πολύ καλά πως κανένα κόμμα, είτε από την αριστερά είτε από τη δεξιά, δεν θέλει να συνεργαστεί με τη Νέα Δημοκρατία. Το ΠΑΣΟΚ γνωρίζει από πρώτο χέρι τι σημαίνει να συνεργάζεσαι με τη ΝΔ — καταστράφηκε από τη συγκυβέρνηση του 2012-2015, καταλήγοντας στο ιστορικό χαμηλό του 5%. Έπειτα από 10 χρόνια προσπαθειών, το ΠΑΣΟΚ κατάφερε να ανακάμψει κάπως, και οποιαδήποτε συνεργασία με τη ΝΔ θα ήταν το φιλί του θανάτου.

Ο Εκλογικός Νόμος-Φάρσα

Η κυβέρνηση σκοπεύει να παραμορφώσει τον εκλογικό χάρτη, δίνοντας μεγαλύτερο μπόνους στο πρώτο κόμμα αν έχει διαφορά άνω των 10 μονάδων από το δεύτερο. Πρόκειται για μια χυδαία απόπειρα να προωθήσουν τα δικά τους συμφέροντα εις βάρος της δημοκρατικής διαδικασίας. Το να ζητούν αυτοδυναμία με το 30%, την ώρα που οι πολίτες στρέφουν την πλάτη τους στις πολιτικές της κυβέρνησης, είναι απλώς γελοίο και αποκαλύπτει τον φόβο που τους κατατρέχει.

Η Νέα Δημοκρατία έχει χάσει την εμπιστοσύνη του λαού, και αντί να αναλάβει την ευθύνη για την πτώση της, προτιμά να «μαγειρεύει» εκλογικούς νόμους και να περιφρονεί τη δημοκρατική βούληση. Όταν ένας κυβερνητικός σχηματισμός προσπαθεί να κρατηθεί στην εξουσία με τεχνάσματα, μπόνους και ποσοστά-καρικατούρες, η κατάρρευσή του δεν είναι μακριά.

Αυτό το σχέδιο είναι το πιο άθλιο και επικίνδυνο που έχει τολμήσει να προτείνει οποιαδήποτε κυβέρνηση τα τελευταία χρόνια, και είναι η ζωντανή απόδειξη ότι η Νέα Δημοκρατία ξέρει πως ο χρόνος της τελειώνει.

Next
This is the most recent post.
Previous
Παλαιότερη Ανάρτηση
 
Top