Η Αυστρία αρνείται να συμμορφωθεί με τη Συμφωνία του Δουβλίνου και απαγορεύει την επιστροφή αιτούντων άσυλο που έχουν «κολλήσει» στα γερμανικά σύνορα, σύμφωνα με δημοσίευμα της Welt.
Η Γερμανίδα υπουργός Εσωτερικών, Νάνσι Φέιζερ (SPD), διέταξε από τη Δευτέρα την επιβολή πλήρων συνοριακών ελέγχων σε όλα τα χερσαία σύνορα της Γερμανίας, ουσιαστικά κλείνοντας τη χώρα για τη «μετανάστευση ασύλου». Αυτή η κίνηση έχει προκαλέσει αντιδράσεις και ένταση μεταξύ των δύο χωρών.

Η αυστριακή κυβέρνηση ξεκαθάρισε ότι δεν θα δεχτεί πίσω κανέναν αιτούντα άσυλο που έχει φτάσει στα γερμανικά σύνορα και έχει αποκλειστεί. Η θέση της Αυστρίας βασίζεται στην άρνησή της να συμμετάσχει στην επιστροφή αυτών των μεταναστών, επικαλούμενη ότι το σύστημα Σένγκεν, που προβλέπει την ελεύθερη κυκλοφορία εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν λειτουργεί πλέον αποτελεσματικά.

Ο Manuel Ostermann, αντιπρόεδρος της αυστριακής αστυνομικής ένωσης, σε συνέντευξή του στην Welt, εξέφρασε την υποστήριξή του προς την απόφαση της αυστριακής κυβέρνησης, επισημαίνοντας τις αδυναμίες του συστήματος Σένγκεν στη διαχείριση της μεταναστευτικής κρίσης. Ο Ostermann δήλωσε ότι η κρίση ασφαλείας που αντιμετωπίζει η Γερμανία οφείλεται στην αδυναμία της συνεργασίας Σένγκεν να διαχειριστεί αποτελεσματικά τα μεταναστευτικά ρεύματα, δημιουργώντας σοβαρά προβλήματα ασφάλειας στη Γερμανία.

Προκειμένου να αντιμετωπιστεί αυτή η κατάσταση, ο Ostermann τόνισε ότι η Γερμανία έχει δύο επιλογές: είτε να αποδεχτεί την υπάρχουσα νομική κατάσταση είτε να αποχωρήσει από τη συμφωνία Σένγκεν, εάν επιθυμεί να προστατεύσει την ασφάλειά της και να διαχειριστεί καλύτερα τις μεταναστευτικές ροές.

Αυτή η σύγκρουση μεταξύ Αυστρίας και Γερμανίας αποτελεί ένα ακόμα παράδειγμα των εντάσεων που έχουν προκύψει στην Ευρώπη λόγω της μεταναστευτικής κρίσης, καθώς τα κράτη-μέλη αγωνίζονται να συμφωνήσουν σε μια κοινή στρατηγική για τη διαχείριση των αιτούντων άσυλο.

 
Top