Η Ρωσία θα αναθεωρήσει το δόγμα της για τη χρήση πυρηνικών όπλων λόγω, όπως λένε, της δυτικής κλιμάκωσης της σύγκρουσης στην Ουκρανία, επιβεβαίωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριάμπκοφ σε κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Το υπάρχον πυρηνικό δόγμα

Το τρέχον πυρηνικό δόγμα της Ρωσίας , που θεσπίστηκε με διάταγμα του Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν το 2020, προβλέπει τη χρήση πυρηνικών όπλων σε περίπτωση πυρηνικής επίθεσης στη Ρωσία ή συμβατικής επίθεσης που απειλεί την επιβίωση του κράτους.

Ορισμένοι Ρώσοι στρατιωτικοί αναλυτές κάλεσαν τον Πούτιν να μειώσει το όριο χρήσης πυρηνικών όπλων για να «νηφάλιασε» τους δυτικούς εχθρούς. Τον Ιούνιο, ο Πούτιν δήλωσε ότι το πυρηνικό δόγμα είναι ένα «ζωντανό όργανο» που μπορεί να αλλάξει ανάλογα με τα παγκόσμια γεγονότα.

Επίσης τον Ιούνιο, η Ρωσία διεξήγαγε στρατιωτική άσκηση αναπτύσσοντας τακτικά πυρηνικά όπλα κατά μήκος των συνόρων με την Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένης της μεταφοράς ψευδών πυρηνικών κεφαλών σε αποθήκες και αεροδρόμια, όπου ήταν τοποθετημένες σε βομβαρδιστικά.

Ανακοίνωση αλλαγών στο πυρηνικό δόγμα

Η δήλωση του Ryabkov αντιπροσωπεύει την πιο σαφή ένδειξη πιθανών αλλαγών στο δόγμα μέχρι στιγμής.

- Το έργο βρίσκεται στο τελικό στάδιο και υπάρχει σαφής πρόθεση τροποποίησης του δόγματος - δήλωσε ο Ριάμπκοφ για το πρακτορείο TASS. Πρόσθεσε ότι η απόφαση σχετίζεται με την κλιμάκωση των δυτικών αντιπάλων σε σχέση με τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε σε συνέντευξή του την Κυριακή ότι η Δύση «πηγαίνει πολύ μακριά» και ότι η Ρωσία «θα κάνει τα πάντα για να προστατεύσει τα συμφέροντά της». Ωστόσο, ο Ριάμπκοφ δεν διευκρίνισε πότε θα είναι έτοιμο το επικαιροποιημένο πυρηνικό δόγμα, τονίζοντας ότι πρόκειται για ένα «σύνθετο ζήτημα» που αφορά βασικές πτυχές της εθνικής ασφάλειας.

Η Ρωσία έχει το μεγαλύτερο πυρηνικό οπλοστάσιο στον κόσμο. Τον Μάρτιο, ο Πούτιν είπε ότι η Μόσχα ήταν προετοιμασμένη για έναν πιθανό πυρηνικό πόλεμο "από στρατιωτική-τεχνική άποψη", αλλά τόνισε ότι "δεν υπάρχει βιασύνη προς μια πυρηνική σύγκρουση" και ότι "η Ρωσία δεν είχε ποτέ την ανάγκη να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα στην Ουκρανία».


 
Top