Από απόψε ενεργοποιούνται οι έλεγχοι σε όλα τα χερσαία σύνορα της Γερμανίας, με στόχο την καταπολέμηση της παράτυπης μετανάστευσης και της ισλαμιστικής απειλής. Μέχρι τώρα, οι έλεγχοι εφαρμόζονταν στα νοτιοανατολικά σύνορα, συγκεκριμένα με την Αυστρία, την Ελβετία, την Τσεχία και την Πολωνία, ενώ πλέον επεκτείνονται και στα σύνορα με τη Γαλλία, το Βέλγιο, το Λουξεμβούργο, την Ολλανδία και τη Δανία.

Όπως αναφέρει η dw, η υπουργός Εσωτερικών, Νάνσι Φέζερ, δήλωσε ότι οι έλεγχοι θα γίνονται με «έξυπνο» τρόπο, ώστε να διασφαλιστεί ότι δεν θα διαταραχθεί η καθημερινότητα των πόλεων στα σύνορα που επωφελούνται από την ελεύθερη κυκλοφορία προσώπων και αγαθών, όπως προβλέπει η Συνθήκη Σένγκεν. Η ίδια διαβεβαίωσε ότι δεν θα υπάρξουν ουρές και καθυστερήσεις, καθησυχάζοντας τους εργαζόμενους που μετακινούνται καθημερινά μεταξύ Γερμανίας και γειτονικών χωρών, αλλά και τις εταιρείες μεταφορών που ανησυχούν για πιθανούς πρόσθετους ελέγχους.

Όπως ανέφερε στην εφημερίδα Bild, «στόχος είναι να περιορίσουμε περαιτέρω την παράτυπη μετανάστευση, να σταματήσουμε τους διακινητές και τους εγκληματίες, να αναγνωρίσουμε και να εμποδίσουμε τους ισλαμιστές» ανέφερε η πολιτικός των Σοσιαλδημοκρατών. Μάλιστα τόνισε ότι η Γερμανία δεν προχωρά σε αυτές τις ενέργειες για να «βλάψει την Ευρώπη» αλλά ότι «ενεργεί σε συντονισμό με τις γειτονικές χώρες».

 
Top