«Το μεταναστευτικό έχει μία διάσταση πολιτική και μία πραγματική»

Ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης μίλησε στην εκπομπή «Ώρα Ελλάδος» του OPEN και αναφέρθηκε στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, την ένταξη της Γαλάζιας Πατρίδας στα τουρκικά σχολεία και το μεταναστευτικό.

«Η θεωρία της Γαλάζιας Πατρίδας όπως και η θεωρία της αποστρατικοποίησης των νησιών ανατρέχουν δεκαετίες. Είναι μία θεωρία που αναπτύχθηκε το 1990 και έχει προσλάβει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Γεραπετρίτης.

«Δεν είμαστε αφελείς να πιστεύουμε ότι από τη μια στιγμή στην άλλη οι θεμελιώδεις μαξιμαλιστικές τάσεις που έχει αναπτύξει επί δεκαετίες η Τουρκία θα εξαλειφθούν. Λέμε ότι εμείς θα προσπαθήσουμε να χτίσουμε ένα βήμα διαλόγου και κατανόησης. Να έχουμε έναν μηχανισμό αποσυμπίεσης έτσι ώστε μικρότερης σημασίας ζητήματα να μην παράγουν κρίσεις», συμπλήρωσε.

Αυτό που περιλαμβάνεται σήμερα στα σχολικά εγχειρίδια είναι η Γαλάζια Πατρίδα η οποία δεν καταλαμβάνει το Αιγαίο, δεν υπάρχει χάρτης και αναφέρεται γενικά», είπε για το θέμα της ένταξης της Γαλάζιας Πατρίδας στα σχολεία της Τουρκίας.

Αναφορικά με την πολιτική διάσταση σημείωσε ότι στη «Γερμανία δεν υπάρχει μονοκομματική κυβέρνηση για να μπορεί να επιβάλει πολιτική ατζέντα», ενώ πρόσθεσε ότι «πάντοτε οι κυβερνήσεις συνεργασίας έχουν τα πρόβλημα να συνθέσουν θέσεις».

Μιλώντας για πραγματική διάσταση του μεταναστευτικού είπε «η κρίση η οποία υφίσταται στην ευρύτερη περιοχή μας με δύο πολέμους στη γειτονιά μας και με μία πολύ ρευστή κατάσταση στην Αφρική δημιουργεί μεταναστευτική πίεση».

Για το αν η Γερμανία θα στείλει μετανάστες στην Ελλάδα απάντησε ότι από το ευρωπαϊκό δίκαιο «προβλέπεται ότι από τη στιγμή που ένας πολίτης τρίτης χώρας έχει λάβει το καθεστώς πρόσφυγα έχει τη δυνατότητα με ειδικά ταξιδιωτικά έγγραφα να ταξιδεύει στην Ευρώπη για 90 ημέρες».

Μεταξύ άλλων τόνισε ότι «δεν υπάρχει περίπτωση εμείς ξαφνικά να βρεθούμε με έναν τεράστιο αριθμό μεταναστών». Ο ίδιος σημείωσε ότι η Γερμανία έχει αυστηροποιήσει τους ελέγχους στα σύνορα και δεν τα έχει κλείσει.

Για τον φράχτη στον Έβρο επισήμανε ότι θα ολοκληρωθεί ανεξαρτήτως χρηματοδότησης.




 
Top