Το πυρηνικό δόγμα της Ρωσίας πρέπει να αναθεωρηθεί επειγόντως για να επιτρέψει μια πυρηνική απάντηση σε οποιαδήποτε μεγάλη στρατιωτική επίθεση εναντίον της χώρας, δήλωσε ο πρώην σύμβουλος του Κρεμλίνου
 Σεργκέι Καραγκάνοφ .

Πρώην σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής του αναπληρωτή επικεφαλής της ρωσικής προεδρικής διοίκησης δήλωσε στην εφημερίδα Kommersant ότι το τρέχον δόγμα είναι «φρικτά ξεπερασμένο» και δεν χρησιμεύει πλέον ως αποτελεσματικός αποτρεπτικός παράγοντας.

Το τρέχον πυρηνικό δόγμα, το οποίο εγκρίθηκε το 2020 , δεν προβλέπει προληπτικά πυρηνικά πλήγματα και η χρήση πυρηνικών όπλων προορίζεται μόνο για «εξαιρετικές περιπτώσεις», όπως «απειλές για την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα» της χώρας.

Σύμφωνα με τον Σεργκέι Καραγκάνοφ, αυτή η προσέγγιση κατέστησε τα πυρηνικά όπλα σχεδόν άχρηστα και ουσιαστικά «εξάλειψε» τον πυρηνικό αποτρεπτικό παράγοντα από το στρατιωτικό οπλοστάσιο και την εξωτερική πολιτική της Ρωσίας.

«Επιτρέψαμε να επιδεινωθεί η κατάσταση σε σημείο που οι αντίπαλοί μας πιστεύουν ότι δεν θα χρησιμοποιήσουμε πυρηνικά όπλα σε καμία περίπτωση», είπε, προσθέτοντας ότι «το να έχουμε πυρηνικά όπλα χωρίς να μπορούμε να πείσουμε τους εχθρούς μας να τα έχουν έτοιμα για χρήση είναι αυτοκτονία".

Η αποτυχία μιας αποτελεσματικής πολιτικής πυρηνικής αποτροπής «θα βύθιζε τον κόσμο σε μια σειρά πολέμων που αναπόφευκτα θα κλιμακωθούν σε πυρηνικό πόλεμο και θα τελειώσουν με τον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο», πιστεύει ο Karaganov, προσθέτοντας ότι αυτό θα μπορούσε να συμβεί «μέσα σε λίγα χρόνια».

«Ο κύριος στόχος του δόγματος πρέπει να είναι να πείσει όλους τους σημερινούς και μελλοντικούς εχθρούς ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα», επεσήμανε.

Τα σχόλια του Καραγκάνοφ έρχονται μετά την εισβολή των δυνάμεων του Κιέβου στην περιοχή του Κουρσκ και όταν τα ΜΜΕ αναφέρουν ότι το Λονδίνο έχει ήδη επιτρέψει στο Κίεβο να χρησιμοποιήσει όπλα μεγάλης εμβέλειας για να χτυπήσει βαθύτερα στη Ρωσία, η Ουάσιγκτον αναμένεται να κάνει το ίδιο .

«Είναι καιρός να πούμε ότι οποιαδήποτε μαζική επίθεση στο έδαφός μας μας δίνει το δικαίωμα να απαντήσουμε με πυρηνική επίθεση», επιμένει ο Καραγκάνοφ.

Προέτρεψε επίσης τη Μόσχα να καθορίσει με σαφήνεια τα βήματα της «πυρηνικής κλιμάκωσης» στο επόμενο δόγμα, ώστε να μην αφήσει κανένα περιθώριο αμφιβολίας στους αντιπάλους της Ρωσίας για το εάν και πότε η Ρωσία είναι έτοιμη να χρησιμοποιήσει το πυρηνικό της οπλοστάσιο.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έχει επανειλημμένα λάβει μια πιο επιφυλακτική θέση για το θέμα.

Σε μια συνομιλία με τον Καραγκάνοφ τον Ιούνιο στο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ στην Αγία Πετρούπολη, ο Ρώσος πρόεδρος είπε ότι η Ρωσία «δεν επιδεικνύει» πυρηνικά όπλα και εξέφρασε την ελπίδα ότι «δεν θα υπάρξει ποτέ» πυρηνική ανταλλαγή μεταξύ Μόσχας και Δύσης .

Η Μόσχα «δεν έχει κανένα λόγο να σκεφτεί» τη χρήση πυρηνικών όπλων, είπε ο Πούτιν τότε, καλώντας τους Ρώσους αξιωματούχους να μην «αγγίξουν» καν το θέμα των πυρηνικών όπλων εκτός και αν είναι απολύτως απαραίτητο.

Αργότερα τον Ιούνιο, ο Πούτιν είπε επίσης ότι η Ρωσία «δεν χρειάζεται ακόμη ένα προληπτικό χτύπημα, καθώς η καταστροφή του εχθρού σε ένα αντίποινα είναι εγγυημένη».

Δεν απέκλεισε όμως αλλαγές στο πυρηνικό δόγμα της Ρωσίας.

 
Top