Το ΝΑΤΟ
 μελετά την ιδέα της ίδρυσης ενός κοινού κέντρου για τον έλεγχο των αεροπορικών επιχειρήσεων στην Αρκτική , δήλωσε ο Τζέιμς Χέκερ , διοικητής των αμερικανικών Πολεμικών Αεροποριών στην Ευρώπη και την Αφρική .

«Θα εκμεταλλευτούμε τις στενές σχέσεις μεταξύ των χωρών της Αρκτικής, καθώς και τη γνώση. Νομίζω ότι σύντομα θα έχουμε ένα τρίτο κοινό κέντρο αεροπορικών επιχειρήσεων», δήλωσε ο στρατηγός Χέκερ σε μια συζήτηση με εκπροσώπους της σουηδικής και νορβηγικής αεροπορίας στο συνέδριο της Ένωσης Αεροδιαστημικών Δυνάμεων.

Ο Χέκερ είπε στην πύλη Defense One ότι ο ανώτατος διοικητής των ενόπλων δυνάμεων του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη, στρατηγός Κρίστοφερ Καβόλι , υποστήριξε την ιδέα της ίδρυσης ενός κέντρου αεροπορικών επιχειρήσεων στην Αρκτική.

Όπως πρόσθεσε, η πρόταση αυτή πρέπει πρώτα να παρουσιαστεί στην ηγεσία του Οργανισμού του Βορειοατλαντικού Συμφώνου.

Ο Αμερικανός στρατηγός δήλωσε ότι «η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ πραγματοποιεί ήδη δοκιμαστικές πτήσεις σε μεγάλο ύψος μπαλονιών και drones στην Αρκτική, αλλά δεν είναι ακόμη γνωστό πού ακριβώς θα βρίσκεται το νέο κέντρο».

Το ΝΑΤΟ διαθέτει ήδη δύο τέτοια κέντρα για αεροπορικές επιχειρήσεις στη Γερμανία και την Ισπανία .

Ο Φινλανδός υπουργός Άμυνας Antti Hakanen είπε τον Αύγουστο ότι «αυτή η χώρα είναι το μόνο μέλος του ΝΑΤΟ που συνορεύει με τη Ρωσία , όπου δεν υπάρχει μόνιμη παρουσία στρατευμάτων από άλλες χώρες της συμμαχίας, αλλά αυτή τη στιγμή διαπραγματεύεται να αναπτύξει μονάδα στο έδαφός της».

 
Top