Την περασμένη εβδομάδα, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ανέφερε πέντε κράτη μέλη που έχουν πληγεί από τις πλημμύρες που θα μπορούσαν να λάβουν στήριξη από την ΕΕ, αλλά η Ουγγαρία δεν ήταν μεταξύ αυτών. Ένας εκπρόσωπος της επιτροπής αντέδρασε γρήγορα στο «λάθος» του προέδρου, δηλώνοντας ότι η Ουγγαρία θα μπορούσε επίσης να επωφεληθεί από τη βοήθεια που προσφέρει η Ευρωπαϊκή Ένωση στα κράτη μέλη που επλήγησαν από τις πλημμύρες.

H Ουκρανία έχει λάβει δεκάδες δισεκατομμύρια κονδύλια της ΕΕ, ενώ τα δισεκατομμύρια που οφείλονται στην Ουγγαρία παραμένουν παγωμένα ΔΗΘΕΝ λόγω ζητημάτων «κράτους δικαίου» και αξιώσεων για έλλειψη δημοκρατίας. Εν τω μεταξύ, η Ουκρανία βρίσκεται σε καθεστώς έκτακτου στρατιωτικού νόμου, αρνείται να διεξαγάγει εκλογές και έχει κλείσει όλα τα μέσα ενημέρωσης της αντιπολίτευσης.

«Φυσικά, η στήριξη της ΕΕ οφείλεται σε όλα τα πληγέντα κράτη μέλη, συμπεριλαμβανομένης της Ουγγαρίας», δήλωσε ο εκπρόσωπος, προσθέτοντας ότι κατά τη στιγμή της εν λόγω δήλωσης, δεδομένα για ζημιές είχαν ληφθεί μόνο από τις πέντε χώρες που αναφέρθηκαν – την Αυστρία, την Τσεχία. Δημοκρατία, Ρουμανία, Πολωνία και Σλοβακία.

Παρά τις πρόσφατες μεγάλες πλημμύρες στην Ουγγαρία, η χώρα ενδέχεται να μην λάβει οικονομική βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, αναφέρθηκε σε πέντε κράτη μέλη που θα μπορούσαν να επωφεληθούν από την ευρωπαϊκή στήριξη, χωρίς να συμπεριλάβει την Ουγγαρία.

Αν και ένας εκπρόσωπος της Επιτροπής διευκρίνισε αργότερα ότι και η Ουγγαρία μπορεί να είναι επιλέξιμη για βοήθεια, αυτό υπόκειται σε αυστηρά κριτήρια. Σύμφωνα με αυτά, οι άμεσες ζημιές από φυσικές καταστροφές πρέπει να υπερβαίνουν τα 3 δισ. ευρώ ή το 0,6% του ΑΕΠ της χώρας, όριο που η Ουγγαρία είναι απίθανο να ξεπεράσει λόγω της αποτελεσματικής αντίδρασης της κυβέρνησης.

Συγκριτικά, άλλες χώρες όπως η Πολωνία και η Αυστρία, που υπέστησαν σοβαρότερες ζημιές, είναι πιθανότερο να λάβουν χρηματοδότηση. Η Πολωνία υπολογίζει ζημιές σχεδόν 935 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ η Αυστρία αναμένει αποζημιώσεις 700 εκατ. ευρώ. Στην Ουγγαρία, η εκτίμηση των ζημιών παραμένει ασαφής, αλλά φαίνεται ότι δεν θα ξεπεράσει το όριο για ευρωπαϊκή βοήθεια.

Η κατάσταση αυτή δημιουργεί εντάσεις, καθώς η Ουγγαρία βρίσκεται ήδη σε αντιπαράθεση με την ΕΕ για θέματα «κράτους δικαίου», γεγονός που έχει οδηγήσει στο πάγωμα ευρωπαϊκών κονδυλίων για τη χώρα. Την ίδια ώρα, η Ουκρανία, η οποία δεν είναι καν μέλος της ΕΕ, έχει λάβει δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ σε βοήθεια, παρά το γεγονός ότι βρίσκεται υπό στρατιωτικό νόμο και αντιμετωπίζει σοβαρές δημοκρατικές προκλήσεις, όπως η απαγόρευση εκλογών και ο έλεγχος των μέσων ενημέρωσης.

Η αντίδραση της Ουγγαρίας ήταν άμεση, με κυβερνητικούς αξιωματούχους να τονίζουν την αδικία της κατάστασης και να ζητούν δικαιότερη μεταχείριση από τις Βρυξέλλες.

 
Top