Σήμερα η Κίνα πραγματοποίησε επιτυχή εκτόξευση πυραύλου, ο οποίος προσγειώθηκε σε προκαθορισμένες θαλάσσιες περιοχές, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Άμυνας της χώρας. Η δοκιμή χαρακτηρίστηκε ως «ρουτίνα» και μέρος της ετήσιας εκπαίδευσης του στρατού, χωρίς να διευκρινιστούν περαιτέρω λεπτομέρειες για τον τύπο ή την τροχιά του πυραύλου. Ωστόσο, τα κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι το Πεκίνο είχε ειδοποιήσει εκ των προτέρων τις γειτονικές χώρες.

Μια Απρόσμενη Κίνηση

Παρά τη δήλωση του Πεκίνου ότι πρόκειται για «συνήθη» δοκιμή, οι αναλυτές εντοπίζουν μια ασυνήθιστη κίνηση. Ο Ankit Panda, ειδικός στα πυρηνικά όπλα στο Carnegie Endowment for International Peace, ανέφερε ότι τέτοιου είδους δοκιμές δεν έχουν πραγματοποιηθεί σε διεθνή ύδατα από την Κίνα από τη δεκαετία του 1980. «Αν δεν μου έχει διαφύγει κάτι, αυτή είναι η πρώτη φορά εδώ και πολύ καιρό που συμβαίνει κάτι τέτοιο και έχει ανακοινωθεί επίσημα», δήλωσε ο Panda.

Αντίδραση της Ιαπωνίας

Το υπουργείο Άμυνας της Ιαπωνίας δήλωσε ότι δεν υπήρξαν ζημιές στα πλοία τους από τη δοκιμή, ενώ δεσμεύτηκε να συνεχίσει να συλλέγει και να αναλύει πληροφορίες σχετικά με τις στρατιωτικές δραστηριότητες της Κίνας. «Θα λάβουμε όλες τις απαραίτητες προφυλάξεις», ανέφερε το ιαπωνικό υπουργείο, σύμφωνα με δημοσιεύματα της τηλεόρασης NHK.

Στρατηγικό Σήμα Προς τις ΗΠΑ;

Σύμφωνα με τον Αμερικανό αμυντικό αναλυτή Τζον Ριτζ, η πρόσφατη δοκιμή μπορεί να αποτελεί ένα είδος «σήματος» προς τις Ηνωμένες Πολιτείες, στο πλαίσιο της αυξανόμενης στρατιωτικής έντασης στην περιοχή του Ειρηνικού. Ο Ριτζ υπογράμμισε ότι η Κίνα είχε πραγματοποιήσει παρόμοια δοκιμή στο παρελθόν, με πύραυλο που διένυσε 9.070 χιλιόμετρα και προσγειώθηκε στον Ειρηνικό Ωκεανό.

Μία Από τις Μεγαλύτερες Ναυτικές Ασκήσεις

Στη δοκιμή συμμετείχαν 18 πλοία του κινεζικού πολεμικού ναυτικού, γεγονός που την καθιστά μία από τις μεγαλύτερες ναυτικές ασκήσεις της Κίνας. Οι παρατηρητές εκτιμούν ότι το Πεκίνο συνεχίζει να αναβαθμίζει τις στρατιωτικές του ικανότητες, αποστέλλοντας σαφή μηνύματα στους διεθνείς του αντιπάλους, και κυρίως στις ΗΠΑ.

Αν και η Κίνα επιμένει ότι η δοκιμή ήταν μέρος των τακτικών εκπαιδευτικών της ασκήσεων, η χρονική στιγμή και η κλίμακα της επιχείρησης δεν περνούν απαρατήρητες από τους αναλυτές.

 
Top