Γιατι οι πολιτικοί δεν άκουσαν ποτέ τον πατριώτη ακαδημαϊκό Αντώνη Φώσκολο;

Κανονικά όλη η Ελλάδα πρέπει να πενθήσει για τον θάνατο του σπουδαίου και αφοσιωμένου πατριώτη καθηγητή Αντώνη Φώσκολου, που “έφυγε” αυτές τις ημέρες στα 94 του χρόνια!

Και αυτό γιατί ο Φώσκολος υπήρξε πρωτοπόρος στις έρευνες και στις μελέτες των πλουσίων υποθαλάσσιων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων,που απέδειξε ότι υπάρχουν δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης.

Και όχι μόνον, προσθέτουμε εμείς!Γιατί νεότερες έρευνες αποκάλυψαν πως υπαρχουν και άλλα,εξίσου πλούσια κοιτάσματα,νότια και νοτιοανατολικά της Κρήτης!

Εκεί που ήλθε ο Ερντογάν να οριοθετήσει το περιβόητο Τουρκο- Λιβυκό Σύμφωνο για την οριοθέτηση των ΑΟΖ, γνωρίζοντας προφανώς περισσότερα από τις Ελληνικές πολιτικές ηγεσίες.

Οι Ελληνικές πολιτικές ηγεσιες, με λίγες τιμητικές εξαιρέσεις, κάνουν πως δεν γνωρίζουν η θεωρούν ” υπερβολές” και ” επιστημονικές μυθοπλασίες” τα όσα τους υπέδειξε με αυστηρή επιστημονική έρευνα ο αείμνηστος Αντώνης Φώσκολος.

Συνεχίζουν να ομιλούν και σήμερα για το… “όραμα” τους,που είναι “μια Ελλάδα- κόμβος μεταφοράς υδρογονανθράκων από την Μεσόγειο και την Μέση Ανατολή προς την Ευρώπη”.

Τσιμουδιά δεν βγάζουν όμως για τις δυνατότητες που έχει ( αποδεδειγμένα η χώρα μας – και εδώ έλαμψε με την προσφορά του ο Φώσκολος) να γίνει η ίδια κράτος που θα αξιοποιήσει τον υποθαλάσσιο πλούτο που έχει σε υδρογονάνθρακες,τροφοδοτώντας την Ευρώπη και κατακτώντας διεθνώς μια θέση γεωπολιτικά και γεωστρατηγικά αισθητά αναβαθμισμένη!

Μάλιστα,ο μακαρίτης πλέον καθηγητής Φώσκολος τόνισε ότι αυτός είναι ο μόνος τρόπος να αποπληρώσει η χώρα μας το δημόσιο χρέος της και να αποκτήσει και υπερπλεονασματα,επωφελεια του Ελληνικού λαού!

Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα με την σειρά τους,ξεκινώντας από την απωλεια του μεγάλου αυτού πατριώτη και διακεκριμένου επιστήμονα:

Τη θλιβερή είδηση έκανε γνωστή ο Δρ Σωτήρης Καμενόπουλος, PhD της Σχολής Μηχανικών Ορυκτών Πόρων του Πολυτεχνείου Κρήτης, με ανάρτησή του σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, με την οποία χαρακτηρίζει τον Αντώνη Φώσκολο «μέγα ευπατρίδη και πρωτοστάτη στον αγώνα για την αξιοποίηση των ελληνικών υδρογονανθράκων» και κάνει λόγο για «μεγάλη απώλεια για την Ελλάδα μας».

Ως γνωστόν, ο καθηγητής Φώσκολος, με την επιμονή του και το θάρρος της γνώμης του, κατάφερε να αναδείξει, επί σειρά ετών, τη σημασία των ενεργειακών αποθεμάτων της χώρας μας για την ενεργειακή ασφάλεια ολόκληρης της Ευρώπης, θέμα που κατέστη κατεξοχήν επίκαιρο μετά τις πρόσφατες γεωπολιτικές εξελίξεις.

Ιδιαίτερες αναφορές είχε κάνει ο Αντώνης Φώσκολος στα κοιτάσματα υδρογονανθράκων δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης -και συγκεκριμένα της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων- τονίζοντας ότι «υπάρχουν τουλάχιστον 10 κοραλλιογενείς ύφαλοι που έχουν βιογενές φυσικό αέριο. Την ποσότητα την εκτιμώ σε περίπου 10 τρισεκατομμύρια μ3.

Με αυτή την ποσότητα μπορούμε να τροφοδοτήσουμε/εξάγουμε με 200 δισ. μ3 φυσικού αερίου την Ευρωπαϊκή Ένωση για 50 χρόνια που είναι και η διάρκεια ζωής των κοιτασμάτων», είχε επισημάνει σε αρθρογραφία του ο Αντώνης Φώσκολος.

«Αποτέλεσμα αυτής της εκμετάλλευσης είναι το ελληνικό Δημόσιο να εισπράξει από την ExxonMobil $ 650 τρισεκατομμύρια, δεδομένου ότι η αξία των κοιτασμάτων, $ 10/1.000 μ3, ανέρχεται σε $ 3.250000 δισεκατομμύρια. Με αυτό το ποσό ξεπληρώνουμε το δημόσιο χρέος των $ 400 δισ. και μας μένουν άλλα $ 3.249600 δισεκατομμυρίων. Αμύθητο ποσό και τεράστιο οικονομικό όφελος για την Ελλάδα», σημείωνε ο Αντώνης Φώσκολος.

ΠΟΙΟΣ ΗΤΑΝ Ο ΑΝΤΩΝΗΣ ΦΩΣΚΟΛΟΣ

Ο Αντώνης Φώσκολος γεννήθηκε στις 15 Μαΐου 1930.

Σπούδασε στο Τμήμα Γεωπονίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Ακολούθησαν σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Μπέρκλεϊ, με την ολοκλήρωση των οποίων προσελήφθη στο Ινστιτούτο της Ιζηματογενούς Γεωλογίας και Πετρελαίου του Καναδά, με στόχο την έρευνα υδρογονανθράκων στην Κεντρική Αλμπέρτα, στη θαλάσσια περιοχή του Beaufort MacΚenzie, στις εκβολές του ποταμού MacKenzie και στα πολικά νησιά του Καναδά.

Το 1986 εξελέγη καθηγητής στο Τμήμα Μηχανικών Ορυκτών Πόρων του Πολυτεχνείου Κρήτης, ενώ, ταυτόχρονα, παρέμεινε ομότιμος επιστημονικός ερευνητής του Ινστιτούτου.

Δίδαξε «Ανόργανη και Οργανική Γεωχημεία και Οργανική Πετρογραφία των Ιζηματογενών Πετρωμάτων».

Είχε διατελέσει, μεταξύ άλλων, αντιπρόεδρος Ακαδημαϊκών Θεμάτων του Πολυτεχνείου Κρήτης, πρόεδρος του Τμήματος Μηχανικών Ορυκτών Πόρων και σύμβουλος για ενεργειακά θέματα του ΟΗΕ.

Είχε 84 δημοσιεύσεις σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά με Citation Index of 338, 47 ανακοινώσεις σε διεθνή συνέδρια σε Ευρώπη και Αμερική και 14 τεχνικές εκθέσεις για λογαριασμό των ΔΕΠ – ΕΚΥ, ΔΕΗ, ΙΓΜΕ και ΟΗΕ.

 
Top