Συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν την Τρίτη στη Νέα Υόρκη – Θα εξακολουθήσει η κυβέρνηση να “διολισθαίνει” σε υποχωρήσεις ελπίζοντας( ματαίως) ότι θα εξασφαλίσει την ειρήνη; – Γιατί δημιουργούνται φρούδες ελπιδες για “λύση” στο Κυπριακό;
Η συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν στη Νέα Υόρκη εντάσσεται σε ένα πλαίσιο διαλόγου που, αν και σημαντικό, δεν έχει αποφέρει ουσιαστικά αποτελέσματα υπέρ των ελληνικών και κυπριακών εθνικών συμφερόντων. Οι ενέργειες της Τουρκίας, όπως οι επιθετικές διεκδικήσεις στην περιοχή της Κάσου και η επιμονή του Ερντογάν για αναγνώριση του ψευδοκράτους στα κατεχόμενα, αποκαλύπτουν τη σταθερή επιδίωξη της Άγκυρας να δημιουργήσει τετελεσμένα και να αμφισβητήσει τα κυριαρχικά δικαιώματα Ελλάδας και Κύπρου.

Αν και είναι θετικό ότι υπάρχει διάλογος σε επίπεδο κορυφής, αυτός ο διάλογος φαίνεται να οδηγεί την ελληνική κυβέρνηση σε μια "διολίσθηση" σε υποχωρήσεις. Οι φαινομενικές προσπάθειες για τη διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας έχουν συνοδευτεί από υποχωρήσεις, όπως η άμβλυνση της άσκησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων στην οριοθέτηση της ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου, και η έμμεση αποδοχή των τουρκικών απαιτήσεων, όπως η εμπλοκή της Άγκυρας στις έρευνες για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Κύπρου.

Η τακτική αυτή μπορεί να δημιουργεί φρούδες ελπίδες για μια "λύση" στο Κυπριακό, ενώ ο Ερντογάν συνεχίζει να επιδιώκει την αναγνώριση του ψευδοκράτους. Η αδράνεια απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις, η απουσία μιας ισχυρής αποτρεπτικής πολιτικής και η προσήλωση σε υποχωρητικές στρατηγικές ενδέχεται να θέσουν σε κίνδυνο την ειρήνη και να οδηγήσουν σε εθνικές περιπέτειες.

 
Top