Σκηνές που θυμίζουν σκοτεινές εποχές εκτυλίχθηκαν σήμερα στο Πεδίο του Άρεως και στο κέντρο της Αθήνας, καθώς αστυνομικές δυνάμεις προχώρησαν στη σύλληψη του Σταύρου Βιτάλη. Ο Βιτάλης είχε στείλει κάλεσμα για συγκέντρωση στο Σύνταγμα με στόχο την πραγματοποίηση συλλαλητηρίου για Συντακτική Εθνοσυνέλευση, ζητώντας την αλλαγή του πολιτεύματος και εκφράζοντας έντονη κριτική κατά του καθεστώτος.

Σύλληψη στο Πεδίο του Άρεως

Η σύλληψη του Σταύρου Βιτάλη έλαβε χώρα στο Πεδίο του Άρεως, με τις αστυνομικές δυνάμεις να κινούνται άμεσα για την προσαγωγή του, λίγη ώρα πριν την προγραμματισμένη συγκέντρωση στο Σύνταγμα. Η κινητοποίηση της αστυνομίας θεωρείται από πολλούς ως δείγμα έντασης και καταστολής, με τους επικριτές να μιλούν για πρακτικές που θυμίζουν σκοτεινές περιόδους της ελληνικής ιστορίας.

Επεισόδια στο Σύνταγμα

Νωρίς το μεσημέρι της Κυριακής, 1 Σεπτεμβρίου, η κατάσταση οξύνθηκε στην πλατεία Συντάγματος, όπου είχαν συγκεντρωθεί μέλη του κινήματος «Συντακτική Εθνοσυνέλευση – Άμεση Δημοκρατία». Παρά την απαγόρευση της συνάθροισης από την ΕΛ.ΑΣ., οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν για να εκφράσουν την αντίθεσή τους στο καθεστώς και να ζητήσουν συνταγματική αναθεώρηση.

Η αστυνομία, εφαρμόζοντας την απόφαση του διευθυντή Αστυνομίας Αθηνών, περικύκλωσε τους διαδηλωτές με διμοιρίες των ΜΑΤ. Ακολούθησε ένταση, με τις αστυνομικές δυνάμεις να κάνουν χρήση δακρυγόνων και κρότου λάμψης για να διαλύσουν το πλήθος. Η κατάσταση εκτραχύνθηκε, με τον κόσμο να διαλύεται σε μικρότερες ομάδες, προσπαθώντας να διαφύγει από την έντονη παρουσία της αστυνομίας.

Προσαγωγές και διάσπαση των διαδηλωτών

Μέχρι στιγμής, δεν έχει γίνει γνωστός ο ακριβής αριθμός των προσαγωγών, αλλά πληροφορίες αναφέρουν ότι έγιναν αρκετές. Η αστυνομία συνέχισε να επιχειρεί στο κέντρο της Αθήνας, με τις διμοιρίες των ΜΑΤ να φτάνουν μέχρι την περιοχή της Καπνικαρέας, κυνηγώντας τις ομάδες των διαδηλωτών που είχαν διασπαστεί.

Οι εξελίξεις αυτές έχουν προκαλέσει έντονες αντιδράσεις και ανησυχίες στην κοινωνία. Πολλοί μιλούν για καταπάτηση των δημοκρατικών δικαιωμάτων και επιβολή αστυνομικής βίας, συγκρίνοντας την κατάσταση με σκοτεινές περιόδους της ελληνικής ιστορίας. Η σύλληψη του Σταύρου Βιτάλη και η καταστολή της διαδήλωσης αναμένεται να αποτελέσουν σημείο τριβής στη δημόσια συζήτηση, καθώς οι πολίτες εκφράζουν φόβους για μια επιστροφή σε αυταρχικές πρακτικές.

Το ερώτημα που πλέον τίθεται είναι αν η Ελλάδα βαδίζει προς μια αυστηρότερη μορφή διακυβέρνησης, με περιορισμούς στην ελευθερία της έκφρασης και της συνάθροισης. Οι επόμενι μήνες θα είναι κρίσιμες, καθώς οι αντιδράσεις τόσο από την κοινωνία όσο και από το πολιτικό σκηνικό θα διαμορφώσουν το μέλλον της δημοκρατίας στη χώρα.

@the_equalizers #1η_Σεπτέμβρη_2024 #εθνοσυνελευση_τωρα #ΒΙΤΑΛΗΣ #ΣΥΛΛΗΨΗ ♬ πρωτότυπος ήχος - Λάμπρος Τσάπαλης _Αντιστάτης
 
Top