Ένας 27χρονος Σύριος κατηγορείται ότι σχεδίαζε επίθεση σε στρατιώτες σε πόλη της βορειοανατολικής Βαυαρίας. Οι αρχές δήλωσαν ότι ο άνδρας σκόπευε να χρησιμοποιήσει δύο ματσέτες για να σκοτώσει όσο το δυνατόν περισσότερους Γερμανούς στρατιώτες κατά τη διάρκεια του μεσημεριανού τους διαλείμματος.

Η σύλληψη του 27χρονου Σύριου, ο οποίος σχεδίαζε επίθεση με μαχαίρι εναντίον στρατιωτών στη Βαυαρία, αναδεικνύει τη συνεχιζόμενη απειλή από ριζοσπαστικά στοιχεία στη Γερμανία. Σύμφωνα με την εισαγγελία του Μονάχου, ο ύποπτος σχεδίαζε να επιτεθεί σε στρατιώτες της Μπούντεσβερ στην πόλη Χοφ κατά τη διάρκεια του μεσημεριανού διαλείμματος, χρησιμοποιώντας δύο ματσέτες που είχε ήδη αγοράσει. Οι αρχές τον υποπτεύονται ότι ήταν οπαδός της ριζοσπαστικής ισλαμικής ιδεολογίας, και ο στόχος του ήταν να σκοτώσει όσο το δυνατόν περισσότερους στρατιώτες και να σπείρει τον φόβο στον πληθυσμό.

Αυτή η υπόθεση εντάσσεται σε ένα ευρύτερο πλαίσιο ανησυχιών για την ασφάλεια στη Γερμανία, ιδιαίτερα μετά από σειρά επιθέσεων με μαχαίρι, όπου οι ύποπτοι ήταν αιτούντες άσυλο. Για παράδειγμα, η επίθεση στη Σόλινγκεν τον Αύγουστο, όπου η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος (IS) ανέλαβε την ευθύνη, είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο τριών ανθρώπων. Παρόμοια περιστατικά, όπως η σύλληψη ενός Αλβανού υπηκόου που απείλησε να σκοτώσει αστυνομικούς και βρέθηκε να έχει σχέσεις με το IS, έχουν αυξήσει τις ανησυχίες για τη σύνδεση μεταξύ μεταναστευτικών ροών και εξτρεμιστικής βίας.

Η γερμανική κυβέρνηση έχει αυξήσει τους συνοριακούς ελέγχους ως απάντηση σε αυτές τις επιθέσεις, αλλά και λόγω της αυξανόμενης πίεσης από το ακροδεξιό AfD, το οποίο ενισχύει τη δημοτικότητά του, ιδιαίτερα ενόψει των εκλογών σε κρατίδια όπως το Βρανδεμβούργο. Η ασφάλεια και η μετανάστευση έχουν αναδειχθεί σε κυρίαρχα ζητήματα στην πολιτική σκηνή, καθώς η κοινή γνώμη στρέφεται προς πιο σκληρές πολιτικές.

 
Top