Δυσοίωνες προβλέψεις από τον υπερασπιστή των εμβολίων και των εγκλεισμών στα χρόνια της πανδημίας

Ο Μπιλ Γκέιτς, σε πρόσφατες δηλώσεις του, εξέφρασε την άποψη ότι αν αποφευχθεί ένας μεγάλος πόλεμος, τότε υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να ξεσπάσει άλλη μια πανδημία μέσα στα επόμενα 25 χρόνια. Αυτή η πρόβλεψη από έναν από τους πιο επιφανείς υποστηρικτές της παγκόσμιας υγείας έχει προκαλέσει αντιδράσεις και προβληματισμούς, ειδικά επειδή ο Γκέιτς έχει συνδεθεί με την "Μεγάλη Επανεκκίνηση" του Κλάους Σβαμπ και τις θεωρίες για την αναδιάρθρωση της παγκόσμιας τάξης μέσω μεγάλων κρίσεων.

Ο Γκέιτς έχει εκφράσει την ανησυχία του ότι, αν και οι πανδημίες θεωρούνται αναπόφευκτες από επιστήμονες, οι κυβερνήσεις δεν είναι επαρκώς προετοιμασμένες. Το 2022 εξέδωσε το βιβλίο "Πώς να αποτρέψετε την επόμενη πανδημία", στο οποίο ασκεί κριτική σε πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, για την ανεπάρκεια της προετοιμασίας τους κατά την πανδημία του COVID-19. Στο βιβλίο, ο Γκέιτς προτείνει λύσεις όπως ισχυρότερες πολιτικές καραντίνας, επενδύσεις στην παρακολούθηση νόσων και ανάπτυξη εμβολίων.

Παρά την πρόοδο που έχει σημειωθεί σε ορισμένα μέρη του κόσμου, ο Γκέιτς εκτιμά ότι οι παγκόσμιες αντιδράσεις εξακολουθούν να είναι ανεπαρκείς. Οι πολιτικές διαμάχες που εμπόδισαν την καλύτερη διαχείριση του COVID-19 συνεχίζουν να αποτελούν εμπόδιο για την προετοιμασία για μελλοντικά ξεσπάσματα.

Στο μεταξύ, παρατηρείται η μετατόπιση των επενδυτικών δραστηριοτήτων του Γκέιτς, ο οποίος έχει απομακρυνθεί από την τεχνολογία και την πληροφορική και έχει επενδύσει σε μεγάλες καλλιεργήσιμες εκτάσεις στη Βόρεια Αμερική, προκαλώντας συζητήσεις σχετικά με τα κίνητρά του και τη μελλοντική χρήση αυτών των πόρων.

Οι δηλώσεις του Γκέιτς υπογραμμίζουν την ανάγκη για συνεχή προετοιμασία και ενίσχυση των συστημάτων υγείας, ώστε να αποφευχθούν μελλοντικές κρίσεις αντίστοιχες με την πανδημία του κορωνοϊού.

 
Top