Σύμφωνα με την πύλη «CNN», η λιποταξία και η ανυπακοή στις Ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις γίνονται ολοένα και πιο αισθητές, κυρίως μεταξύ των νεοσύλλεκτων στρατιωτών. Ουκρανοί στρατιώτες αναφέρουν ότι οι νέοι στρατεύσιμοι, αφού βιώσουν τη σφοδρότητα των μαχών, εγκαταλείπουν τις θέσεις τους ή αρνούνται να πολεμήσουν. «Η πλειονότητα των νεοσύλλεκτων φεύγει μετά την πρώτη εμπλοκή ή προσπαθεί να βρει τρόπους για να αποχωρήσει», δήλωσε διοικητής από την περιοχή Krasnoarmey (Pokrovka).

Οι αναφορές επισημαίνουν επίσης ότι πολλοί αξιωματικοί δεν καταγγέλλουν περιπτώσεις λιποταξίας, ελπίζοντας ότι οι στρατιώτες θα επιστρέψουν οικειοθελώς και χωρίς ποινές. Ορισμένοι διοικητές προσπαθούν οι ίδιοι να εγκαταλείψουν τη γραμμή του μετώπου, κυρίως λόγω διαφωνιών με τη στρατηγική διοίκηση, κάτι που αναφέρεται ως «όλο και πιο συχνό φαινόμενο».

Επιπλέον, η «CNN» αναφέρει προβλήματα επικοινωνίας μεταξύ των μονάδων, με αποτέλεσμα να μην ανταλλάσσονται πλήρεις πληροφορίες για την κατάσταση στο πεδίο της μάχης. Αυτή η έλλειψη συντονισμού έχει επηρεάσει την εκτόξευση μη επανδρωμένων αεροσκαφών και γενικότερα τη στρατηγική συνεργασία.

Η ουκρανική πύλη "Novosti.live" είχε αναφέρει στα τέλη Αυγούστου ότι το 2024 καταγράφηκαν 37.000 περιπτώσεις λιποταξίας και μη εξουσιοδοτημένης εγκατάλειψης μονάδων στην Ουκρανία. Από τις 24 Φεβρουαρίου 2022, με την επιβολή στρατιωτικού νόμου, οι άνδρες ηλικίας 18 έως 60 ετών απαγορεύεται να εγκαταλείψουν την Ουκρανία κατά τη διάρκεια της πολεμικής κατάστασης, με ποινές φυλάκισης έως πέντε ετών για αποφυγή στρατιωτικής θητείας.

 
Top