Ανώτεροι αξιωματούχοι 
του Πενταγώνου συνέστησαν στις Ηνωμένες Πολιτείες να παράσχουν στην Ουκρανία πυρομαχικά λευκού φωσφόρου για χρήση στην πρώτη γραμμή, αλλά ο Λευκός Οίκος έχει επανειλημμένα απορρίψει την ιδέα, ανέφερε το NBC News , επικαλούμενο τρεις ανώτερους Αμερικανούς αξιωματούχους.

Ο λευκός φώσφορος είναι μια εύφλεκτη ουσία που αναφλέγεται αμέσως όταν εκτεθεί στο οξυγόνο. Καίγεται σε πολύ υψηλή θερμοκρασία και σβήνει δύσκολα. Η ουσία κολλάει σε όλες τις επιφάνειες - ειδικά στα ρούχα ή στο δέρμα - και μπορεί να προκαλέσει θανατηφόρα εγκαύματα. Η αέρια χημική ουσία, η οποία συχνά μυρίζει σαν σκόρδο, μπορεί επίσης να βλάψει τους πνεύμονες και τα μάτια.

Κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων του 20ου αιώνα , συμπεριλαμβανομένου του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και του Βιετνάμ , οι Ηνωμένες Πολιτείες χρησιμοποίησαν λευκό φώσφορο εναντίον των εχθρικών στρατευμάτων. Οι ΗΠΑ χρησιμοποιούν τώρα λευκό φώσφορο σε βλήματα πυροβολικού για να δημιουργήσουν λευκό καπνό, να κρύψουν τις κινήσεις των στρατευμάτων και να φωτίσουν το πεδίο της μάχης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η σύσταση του Πενταγώνου ήταν να δοθούν στην Ουκρανία βλήματα πυροβολικού λευκού φωσφόρου για παραγωγή καπνού και όχι για χρήση εναντίον εχθρικών στρατευμάτων.

Τα πυρομαχικά με λευκό φώσφορο δεν είναι παράνομα και ο λευκός φώσφορος δεν ταξινομείται ως χημικό όπλο σύμφωνα με τη σύμβαση για τα χημικά όπλα. Ωστόσο, το διεθνές δίκαιο απαιτεί από τον στρατό να το χρησιμοποιεί για να διακρίνει μεταξύ στρατιωτικών τοποθεσιών και περιοχών όπου μπορεί να συγκεντρωθούν άμαχοι.

Το Πεντάγωνο συνέστησε την παροχή στην Ουκρανία με πυρομαχικά λευκού φωσφόρου ως μέρος πολλών πακέτων βοήθειας, συμπεριλαμβανομένου ενός πρόσφατου.

Εάν τελικά εγκριθεί, η δήλωση δεν θα ταυτοποιήσει τη χημική ουσία, δήλωσαν αξιωματούχοι, όπως έχει γίνει με προηγούμενα όπλα και πυρομαχικά που εστάλησαν στην Ουκρανία από τις Ηνωμένες Πολιτείες που δεν έχουν δημοσιοποιηθεί.

Το Πεντάγωνο και το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου δεν απάντησαν σε αιτήματα για σχολιασμό.

Το NBC News αναφέρει ότι έχει τεκμηριωθεί η χρήση της εν λόγω χημικής ουσίας από τον ισραηλινό στρατό στη Λωρίδα της Γάζας που κατοικείται από πολίτες κατά τη διάρκεια του πολέμου του Ισραήλ με τη Χαμάς .

Πρόσθεσαν ότι η χρήση βλημάτων πυροβολικού σε περιοχές αμάχων αποτελεί παραβίαση του διεθνούς δικαίου .

Τα πυρομαχικά φωσφόρου είναι εμπρηστικά πυρομαχικά και απαγορεύονται από τα Πρόσθετα Πρωτόκολλα της Σύμβασης της Γενεύης του 1949 για την Προστασία των Θυμάτων Πολέμου και της Σύμβασης του ΟΗΕ του 1980 για ορισμένα συμβατικά όπλα .

Τέτοια βλήματα μπορεί να τραυματίσουν αμάχους λόγω σοβαρών εγκαυμάτων που προκαλούνται από την ουσία, αλλά μπορούν επίσης να προκαλέσουν «πολλά άλλα διαρκή αποτελέσματα».

Ο λευκός φώσφορος έχει το παρατσούκλι «λευκός θάνατος» λόγω των θερμικών του ιδιοτήτων.

Πυρομαχικά λευκού φωσφόρου καίνε τα πάντα ζωντανά σε μια μεγάλη περιοχή αφού εκραγούν. Μέρος των αυτοαναφλεγόμενων ουσιών που καίγονται όταν αντιδρούν με το οξυγόνο φθάνουν σε θερμοκρασία από 900 έως 1200 βαθμούς Κελσίου .

Ο λευκός φώσφορος μπορεί να προστεθεί σε αντιαεροπορικούς πυραύλους, πυρομαχικά πυροβολικού και όλμων, ακόμη και σε συμβατικές χειροβομβίδες. Όταν χρησιμοποιούνται, τα πυρομαχικά φωσφόρου συνήθως εκρήγνυνται σε ένα ορισμένο ύψος για να καλύψουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερη περιοχή. Οι κεφαλές μπορούν επίσης να συμπληρωθούν με μείγματα διαφορετικών εμπρηστικών ουσιών, όπως άνθρακας ή πίσσα, για μεγαλύτερη εμπρηστική δράση και αυξημένη ζημιά

 
Top