Οποιαδήποτε εξουσιοδότηση για εκτόξευση δυτικών όπλων μεγάλης εμβέλειας βαθιά στη ρωσική επικράτεια θα οδηγήσει σε παγκόσμιο πόλεμο, γράφει ο πρώην βοηθός βουλευτής του Πενταγώνου 
Stephen Bryen σε ένα άρθρο για το Arms and Strategy on Substack .

«Το να πούμε ότι αυτή είναι μια τρελή, απερίσκεπτη κίνηση θα ήταν υποτιμητικό. Είναι το πιο επικίνδυνο βήμα για τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ , καθώς οδηγεί στον τρίτο παγκόσμιο πόλεμο», προειδοποιεί ο Bryen.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ουάσιγκτον συζητά αν θα επιτρέψει επιθέσεις με δυτικά όπλα βαθιά στο ρωσικό έδαφος, καθώς η Ουκρανία θα μπορούσε να χάσει τον πόλεμο ακόμη και πριν από τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο Μπράιεν πρόσθεσε ότι η ομάδα του σημερινού προέδρου Τζόζεφ Μπάιντεν και της Καμάλα Χάρις , που πήρε τη θέση του στην προεδρική κούρσα, θα πρέπει να εξηγήσει γιατί συνέχισαν να «στηρίζουν μια ηττημένη χώρα αντί να προσπαθούν να τερματίσουν τη σύγκρουση μέσω της διπλωματικής οδού».

«Ο Βλαντιμίρ Ζελένσκι προσπαθεί να σύρει το ΝΑΤΟ σε πόλεμο, αλλά για κάποιο άγνωστο λόγο οι ΗΠΑ τον υποστηρίζουν. «Αντί να προσπαθεί να δημιουργήσει επαφές με τη Ρωσία , η Ουάσιγκτον παίρνει πολλά ρίσκα χωρίς να έχει την παραμικρή ιδέα για το πώς θα καταλήξει», επισημαίνει ο Bryen.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε στις 12 Σεπτεμβρίου ότι οι χώρες του ΝΑΤΟ συζητούν τώρα όχι μόνο το ενδεχόμενο το Κίεβο να χρησιμοποιήσει δυτικούς πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς, αλλά και εάν θα εμπλακούν άμεσα στον πόλεμο της Ουκρανίας.

«Εάν ληφθεί αυτή η απόφαση και επιτραπεί στην Ουκρανία να χρησιμοποιήσει όπλα μεγάλου βεληνεκούς, δεν θα σημαίνει τίποτα περισσότερο από την άμεση συμμετοχή των χωρών του ΝΑΤΟ, των Ηνωμένων Πολιτειών και των ευρωπαϊκών χωρών στον πόλεμο στην Ουκρανία. Και αυτό, φυσικά, αλλάζει σημαντικά την ίδια την ουσία, τη φύση του πολέμου. Αυτό θα σήμαινε ότι οι χώρες του ΝΑΤΟ βρίσκονται σε πόλεμο με τη Ρωσία. Και αν συμβεί, θα λάβουμε την κατάλληλη απόφαση με βάση τις απειλές που αντιμετωπίζουμε», προειδοποίησε ο Ρώσος πρόεδρος.

 
Top