Κατά τη διάρκεια έξι εξαντλητικών ημερών του Σεπτεμβρίου, μια μικρή ομάδα έμπειρων Ουκρανών στρατιωτών κατάφερε να αντέξει την «ανελέητη επί...
Ήταν μια ομάδα έξι ανδρών κάτω των 40 ετών με διετή εμπειρία μάχης που κράτησαν τη θέση τους παρά τις συνεχείς εκτοξεύσεις ρουκετών. Όταν όμως ήρθε η εναλλαγή τους, έγινε αντιληπτό ότι οι στρατιώτες ήταν εξαντλημένοι.
«Όταν τα περιέστρεψαν, τινάχτηκαν. Δεν κοιμήθηκαν ούτε ξεκουράστηκαν», είπε ο διοικητής τους κοντά στην πρώτη γραμμή νοτιοανατολικά του Ποκρόβσκοε , προσθέτοντας: «Αλλά αυτοί οι τύποι έκαναν τη δουλειά τους και κράτησαν τη γραμμή».
Από την άλλη, οι μονάδες που τα αντικατέστησαν είχαν μικρότερη επιτυχία. Από τους οκτώ στρατιώτες που αντικαταστάθηκαν με εκ περιτροπής, μόνο δύο είχαν εμπειρία μάχης.
Και οι έξι νεοσύλλεκτοι -οι περισσότεροι άνω των 40- σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν μέσα σε μια εβδομάδα, αναγκάζοντας τη μονάδα να αποσυρθεί.
Σύμφωνα με τους FT, οι ουκρανικές δυνάμεις απέδειξαν ότι εξακολουθούν να είναι σε θέση να αναλάβουν την πρωτοβουλία στο μέτωπο με την εισβολή στην περιοχή του Κουρσκ . Παρά αυτά τα επιτεύγματα, οι στρατιώτες και οι διοικητές ανησυχούν όλο και περισσότερο για τα προβλήματα ανθρώπινου δυναμικού, ιδιαίτερα την ποιότητα της εκπαίδευσης των νεοσυλλέκτων και τον ρυθμό με τον οποίο σκοτώνονται ή τραυματίζονται στη μάχη.
Σύμφωνα με τους διοικητές των ουκρανικών μονάδων, αυτό επηρεάζει περισσότερο το πεζικό, τα μέλη του οποίου αντιμετωπίζουν εξάντληση και πτώση του ηθικού, με αποτέλεσμα κάποιοι να εγκαταλείψουν τις θέσεις τους και να «επιτρέψουν στη Ρωσία να καταλάβει ακόμη περισσότερα εδάφη».
Στην πρώτη γραμμή της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντόνετσκ , τέσσερις διοικητές, ένας υποδιοικητής και σχεδόν δώδεκα στρατιώτες από τέσσερις διαφορετικές ουκρανικές ταξιαρχίες είπαν στους FT ότι οι νεοσύλλεκτοι δεν έχουν βασικές δεξιότητες μάχης, κίνητρα και συχνά εγκαταλείπουν τις θέσεις τους όταν δέχονται πυρά.
Οι διοικητές υπολόγισαν ότι το 50 με 70 τοις εκατό των νέων νεοσύλλεκτων πεζικού σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν μέσα σε λίγες μέρες από την έναρξη της πρώτης περιστροφής τους.
"Όταν τα νέα παιδιά μπαίνουν στη θέση τους, πολλοί από αυτούς τρέχουν μακριά με την πρώτη έκρηξη χειροβομβίδας", είπε ο αναπληρωτής διοικητής της 72ης Μηχανοποιημένης Ταξιαρχίας της Ουκρανίας , η οποία πολέμησε στο Ugledar .
Αυτή η κατάσταση αντιπροσωπεύει μια μεγάλη πρόκληση για την Ουκρανία , καθώς μάχεται επίσης στην περιοχή του Κουρσκ, ενώ ταυτόχρονα προσπαθεί να αμυνθεί από τις ρωσικές δυνάμεις στα ανατολικά της χώρας, γράφει η βρετανική εφημερίδα.
«Χρειαζόμαστε απεγνωσμένα ισχυρούς στρατιώτες», είπε ο διοικητής με το διακριτικό κλήσης « Δικηγόρος ».
Ανώτεροι Ουκρανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η πρόσφατη κινητοποίηση επέτρεψε στην Ουκρανία να καλεί περίπου 30.000 στρατιώτες το μήνα ξεκινώντας τον Μάιο, όταν τέθηκε σε ισχύ ένας νέος νόμος για την κινητοποίηση. Ωστόσο, οι διοικητές πεδίου και οι στρατιωτικοί αναλυτές προειδοποιούν ότι τα νεοσύστατα στρατεύματα δεν έχουν υψηλά κίνητρα και είναι ψυχικά και σωματικά απροετοίμαστα - και ως αποτέλεσμα, πεθαίνουν με ανησυχητικό ρυθμό.
Ένας διοικητής του οποίου η μονάδα μάχεται σε θέσεις γύρω από το Κουράχοβο , όπου οι ρωσικές δυνάμεις έχουν προχωρήσει τις τελευταίες εβδομάδες, είπε ότι «μερικοί νεαροί άνδρες παγώνουν από φόβο επειδή φοβούνται πολύ να πυροβολήσουν τον εχθρό και μετά φεύγουν (από το μέτωπο) στο μαύρες σακούλες ή βαριά τραυματίες».
Μετά από σκληρές επιχειρήσεις μάχης, πολλοί νεοσύλλεκτοι πηγαίνουν «Απών Χωρίς Άδεια» (AWOL), είπαν οι διοικητές. Κάποιοι επιστρέφουν τόσο σοκαρισμένοι και εξουθενωμένοι που τοποθετούνται σε ψυχιατρικά τμήματα.
Λόγω πολλών ανεπιτυχών περιστροφών τους τελευταίους μήνες, η πρόοδος της Ρωσίας προς το Ποκρόβσκ ήταν ευκολότερη από το αναμενόμενο.
«Είμαστε πιο ευάλωτοι κατά τη διάρκεια των περιστροφών», είπε ο αναπληρωτής διοικητής, προσθέτοντας: «Τότε η Ρωσία είναι σε θέση να προχωρήσει. Το πεζικό είναι το κλειδί για την άμυνά μας».
Σύμφωνα με έναν από τους διοικητές που ρωτήθηκαν, «οι έμπειροι στρατιώτες σκοτώνονται πολύ γρήγορα», αντικαθίστανται κυρίως από ηλικιωμένους άνδρες χωρίς εμπειρία μάχης και φτωχότερη φυσική κατάσταση.
Η ηλικία είναι μια βασική ανησυχία – ο μέσος άνθρωπος στον ουκρανικό στρατό είναι 45 ετών . Από τους περίπου 30 στρατιώτες πεζικού στη μονάδα, κατά μέσο όρο, οι μισοί ήταν στα 40 τους, μόνο πέντε ήταν κάτω των 30 και οι υπόλοιποι ήταν 50 ή μεγαλύτεροι, σύμφωνα με τον υποδιοικητή της 72ης Μηχανοποιημένης Ταξιαρχίας.
«Ως πεζικός πρέπει να τρέχεις, να είσαι δυνατός, να κουβαλάς βαρύ εξοπλισμό. Είναι δύσκολο να το κάνεις αυτό αν δεν είσαι νέος», πρόσθεσε.
Αλλά τα προβλήματα ξεκινούν πολύ πριν οι στρατεύσιμοι φτάσουν στο πεδίο της μάχης, λένε διοικητές και αναλυτές στους FT.
Ένας πρώην Ουκρανός αξιωματικός που ηγείται της οργάνωσης Front Intelligence Insight την κατηγόρησε για «μακροχρόνια συστημικά προβλήματα που δεν έχουν επιλυθεί εδώ και χρόνια». Ο στρατός της Ουκρανίας, που αποτελείται ως επί το πλείστον από κινητοποιημένους πρώην πολίτες, καθοδηγείται από αξιωματικούς και στρατηγούς που ξεκίνησαν τη σταδιοδρομία τους κατά τη διάρκεια της Σοβιετικής Ένωσης και «ποτέ δεν είχαν πολεμήσει», επισημαίνει.
Αλλά οι διοικητές ρίχνουν μέρος της ευθύνης και στους στρατεύσιμους.
"Θα ήταν σοφό να δώσουμε περισσότερη προσοχή στα χαρακτηριστικά και το υπόβαθρο κάθε ατόμου για να δούμε πού ταιριάζουν καλύτερα τα παιδιά, αντί να στέλνουμε τους πάντες στο πεζικό", λέει ο Mikhail Temper , διοικητής μπαταριών από το 21ο Τάγμα του Ουκρανικού Στρατού. Προεδρική Ταξιαρχία.
«Βλέπεις κυριολεκτικά όλα τα κοινωνικά στρώματα να εκπροσωπούνται στο πεζικό. Δεν είναι όλοι κατάλληλοι για το μέτωπο», πρόσθεσε.
Επίσης, κάθε διοικητής ανέδειξε αυτό που έβλεπε ως ανεπαρκή στρατιωτική εκπαίδευση για το νέο κύμα νεοσυλλέκτων.
Ο Τέμπερ είπε ότι «ούτε οι ίδιοι οι εκπαιδευτές δεν έχουν πραγματική εμπειρία μάχης, επομένως δεν διδάσκουν αυτά που πρέπει να γνωρίζουν οι αρχάριοι για να πολεμήσουν και, το πιο σημαντικό, να παραμείνουν ζωντανοί».
Αντίθετα, οι στρατεύσιμοι συνεχίζουν να λαμβάνουν εκπαίδευση «σοβιετικού τύπου», όπου «ο στρατός δίνει σε όλους έναν καλό βαθμό και τους στέλνει στο μέτωπο», είπε ο υποδιοικητής. Και για να χειροτερέψουν τα πράγματα, οι νέες μονάδες σπάνια εξασκούνται με πραγματικούς γύρους λόγω έλλειψης πυρομαχικών.
«Μερικοί από αυτούς δεν ξέρουν καν να κρατούν όπλο.
Ξεφλουδίζουν τις πατάτες περισσότερο παρά πυροβολούν», είπε, προσθέτοντας ότι αγόρασε εξοπλισμό paintball για να αντικαταστήσει τα τουφέκια και τα αληθινά πυρομαχικά, ώστε οι νεοσύλλεκτοι να μπορούν να εξασκούνται περισσότερο χωρίς να σπαταλούν πολύτιμα πυρομαχικά.
Σύμφωνα με βρετανική εφημερίδα, ο αρχιστράτηγος του στρατού της Ουκρανίας, στρατηγός Alexander Sirsky , είπε αυτό το μήνα ότι έδωσε εντολή να βελτιωθεί η ποιότητα της εκπαίδευσης των νεοσύλλεκτων επιλέγοντας «ενθαρρυμένους εκπαιδευτές με μαχητική εμπειρία» και τόνισε τη δυνατότητα ίδρυση σχολής εκπαιδευτών.
Ο διοικητής της μονάδας πυροβολικού είπε ότι ο θάνατος δεκάδων χιλιάδων έμπειρων στρατιωτών κατά τη διάρκεια του πολέμου σημείωσε το αντίκτυπό του - «αν δεν υπάρχουν αρκετοί άνθρωποι για να πολεμήσουν, δεν υπάρχουν αρκετοί άνθρωποι για να διδάξουν».
Όλοι οι διοικητές είπαν ότι προσπάθησαν να αντικαθιστούν μονάδες κάθε τρεις έως έξι ημέρες, ανάλογα με την ένταση και τη δυναμική των μαχών.
Ωστόσο, μερικές φορές αυτές οι προσπάθειες μπορεί να διαρκέσουν έως και δύο εβδομάδες, ειδικά όταν οι Ρώσοι χειριστές drones εντοπίζουν την εναλλαγή και επιτίθενται στα στρατεύματα όταν είναι πιο ευάλωτα.
Επειδή η Ουκρανία δεν έχει νόμο αποστράτευσης, οι στρατιώτες σπάνια επιτρέπεται να εγκαταλείψουν την εμπόλεμη ζώνη για να ξεκουραστούν ή να επισκεφθούν την οικογένειά τους.
Ο «Σκιφ», ο διοικητής μιας μονάδας αναγνώρισης εξοπλισμένης με drones, ο οποίος υπέγραψε σύμβαση με τον στρατό το 2014 μετά την ένωση της Κριμαίας με τη Ρωσία, πιστεύει ότι η στράτευση ή η επιστράτευση είναι «εισιτήριο μονής κατεύθυνσης».
COMMENTS