Η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε επίσημα τον θάνατο του ηγέτη της, Χασάν Νασράλα, έπειτα από ισραηλινούς βομβαρδισμούς στη Βηρυτό. Η οργάνωση κράτησε αρχικά σιγή ιχθύος, αλλά λίγα λεπτά μετά την ανακοίνωση από τις Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) το μεσημέρι του Σαββάτου, επιβεβαίωσε την απώλεια του ηγέτη της. Ο θάνατος του Νασράλα προκλήθηκε από επιδρομή που στόχευε σε προάστια της Βηρυτού, σπέρνοντας αναταράξεις στην περιοχή.

Αναλυτικότερα, οι IDF είχαν προηγουμένως δηλώσει πως ο Νασράλα σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια των επιθέσεων που πραγματοποιήθηκαν σε στρατηγικές τοποθεσίες της Χεζμπολάχ στη Βηρυτό. Ο θάνατός του σηματοδοτεί μια από τις μεγαλύτερες επιτυχίες του Ισραήλ στον μακροχρόνιο αγώνα του με τη λιβανέζικη οργάνωση, προκαλώντας ανησυχίες για πιθανές αντιδράσεις στην περιοχή.

Η Χεζμπολάχ, μια ισχυρή σιιτική οργάνωση στον Λίβανο, διατηρούσε εδώ και δεκαετίες τον Χασάν Νασράλα ως κεντρική φιγούρα στον αγώνα της ενάντια στο Ισραήλ. Η απώλειά του θα μπορούσε να έχει βαθιές συνέπειες για την ισορροπία δυνάμεων στη Μέση Ανατολή. Αν και ο αντικαταστάτης του δεν έχει ανακοινωθεί ακόμη, οι αναλυτές εκτιμούν ότι ο θάνατος του Νασράλα θα κλιμακώσει τις ήδη τεταμένες σχέσεις Ισραήλ-Χεζμπολάχ.

Με το Ισραήλ να ενισχύει τα στρατιωτικά του μέτρα στην περιοχή, η πιθανότητα αντίποινων από τη Χεζμπολάχ ή άλλες σιιτικές ομάδες παραμένει υψηλή. Ο Νασράλα ήταν γνωστός για τις σκληρές θέσεις του ενάντια στο Ισραήλ και τη Δύση, ενώ είχε δημιουργήσει ισχυρούς δεσμούς με το Ιράν, τον κύριο σύμμαχο της Χεζμπολάχ.


Το Ισραήλ χρησιμοποίησε 85 τόνους εκρηκτικών σε ισχυρές αεροπορικές επιδρομές στη Βηρυτό για να εξοντώσει τον ηγέτη της Hezbollah, Χασάν Νασράλα. Η επίθεση προκάλεσε σεισμικές δονήσεις και δημιούργησε έναν τεράστιο κρατήρα που «κατάπιε» κτίρια. Στρατιωτικοί αναλυτές σημειώνουν πως χρησιμοποιήθηκαν οι βόμβες GBU-31 JDAM και Spice 2000, προκαλώντας τεράστια καταστροφή. Η επιχείρηση ονομάστηκε "New Order", κατά την οποία έπεσαν περισσότερες από 80 βόμβες βάρους ενός τόνου η καθεμία.

 
Top