Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κάλεσε τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να άρουν τους περιορισμούς στη χρήση δυτικών όπλων από την Ουκρανία για να χτυπήσει στόχους στο ρωσικό έδαφος, στο πλαίσιο μιας νέας απόφασης που υιοθετήθηκε με σαφή πλειοψηφία.

Η σχετική απόφαση με τίτλο «για τη συνέχιση της οικονομικής και στρατιωτικής υποστήριξης της Ουκρανίας από τα κράτη-μέλη της ΕΕ» υπερψηφίστηκε την Πέμπτη στο Στρασβούργο, κατά τη διάρκεια της ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Συνολικά, 425 ευρωβουλευτές ψήφισαν υπέρ, 131 κατά, ενώ 63 επέλεξαν να απέχουν από την ψηφοφορία, με σύνολο 619 συμμετεχόντων.

«Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καλεί τα κράτη-μέλη να άρουν άμεσα τους περιορισμούς στη χρήση των δυτικών συστημάτων όπλων που παραδίδονται στην Ουκρανία, εναντίον νόμιμων στρατιωτικών στόχων σε ρωσικό έδαφος, καθώς αυτό εμποδίζει την ικανότητα της Ουκρανίας να ασκήσει πλήρως το δικαίωμά της για αυτοάμυνα, σύμφωνα με το διεθνές δημόσιο δίκαιο, και αφήνει την Ουκρανία εκτεθειμένη σε επιθέσεις εναντίον του πληθυσμού και των υποδομών της», σημειώνει η απόφαση.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υπογραμμίζει επίσης ότι οι ανεπαρκείς παραδόσεις πυρομαχικών και όπλων, καθώς και οι περιορισμοί στη χρήση τους, κινδυνεύουν να υπονομεύσουν τις προσπάθειες που έχουν γίνει μέχρι στιγμής. Εκφράζει τη βαθιά του λύπη για τη μείωση του όγκου της διμερούς στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία από τα κράτη-μέλη, παρά τις ισχυρές δηλώσεις που έγιναν στις αρχές του έτους. Κατά συνέπεια, επαναλαμβάνει τις εκκλήσεις του προς τα κράτη-μέλη να τηρήσουν τη δέσμευσή τους από τον Μάρτιο του 2023 για την παράδοση ενός εκατομμυρίου βλημάτων στην Ουκρανία, και να επιταχύνουν τις παραδόσεις όπλων, ιδίως σύγχρονων συστημάτων αεράμυνας και άλλων όπλων, συμπεριλαμβανομένων των πυραύλων Taurus, σύμφωνα με τις σαφώς αναγνωρισμένες ανάγκες της Ουκρανίας.

Επιπλέον, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζητά την ταχεία εφαρμογή των δεσμεύσεων που έχουν γίνει στο πλαίσιο της κοινής συμφωνίας ασφάλειας μεταξύ ΕΕ και Ουκρανίας, και επαναλαμβάνει τη θέση του ότι όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ και οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ θα πρέπει συλλογικά και ατομικά να δεσμευτούν να στηρίξουν στρατιωτικά την Ουκρανία, με ποσό που να αντιστοιχεί σε τουλάχιστον 0,25% του ΑΕΠ τους ετησίως.

Η απόφαση τονίζει την ανάγκη ενίσχυσης της συνεργασίας στον τομέα της αεράμυνας μεταξύ των κρατών-μελών, ώστε να διασφαλιστεί η προστασία από απειλές που διαπερνούν τον εναέριο χώρο της ΕΕ και του ΝΑΤΟ.

Επιπλέον, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τονίζει ότι πρέπει να ληφθούν συγκεκριμένα βήματα για την ενσωμάτωση της Ουκρανίας στις πολιτικές και τα προγράμματα άμυνας και κυβερνοασφάλειας της ΕΕ κατά τη διάρκεια της διαδικασίας ένταξής της στην Ένωση. Παράλληλα, καλεί τα θεσμικά όργανα της ΕΕ να επιταχύνουν την υιοθέτηση της ευρωπαϊκής στρατηγικής αμυντικής βιομηχανίας, προκειμένου να εξασφαλιστεί η έγκαιρη διαθεσιμότητα και παροχή αμυντικών προϊόντων, κάτι που θα επιτρέψει με τη σειρά του την έγκαιρη παροχή στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καλεί επίσης τα κράτη-μέλη να τηρήσουν τη δέσμευσή τους για την εγκατάσταση στρατιωτικής παραγωγής στο ουκρανικό έδαφος και υπογραμμίζει τη σημασία της συνεργασίας με την ουκρανική αμυντική βιομηχανία και την ενσωμάτωσή της, μακροπρόθεσμα, στη βάση της ευρωπαϊκής αμυντικής τεχνολογίας και βιομηχανίας.

Τέλος, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο απευθύνει έκκληση προς τα κράτη-μέλη να ασκήσουν πίεση στην Ουγγαρία να τερματίσει το μπλοκάρισμα του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ειρήνης, συμπεριλαμβανομένου και του νεοσυσταθέντος Ταμείου Βοήθειας προς την Ουκρανία.

 
Top