Πέντε πρώην υπουργοί Άμυνας της Βρετανίας και ο πρώην πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον κάλεσαν τον σημερινό πρωθυπουργό Κιρ Στάρμερ να επιτρέψει στο Κίεβο να χρησιμοποιήσει βρετανικούς πυραύλους Storm Shadow για να χτυπήσει βαθιά στη Ρωσία , ακόμα κι αν αυτό σημαίνει ότι αγνοεί τη σχετική άδεια των ΗΠΑ , γράφουν οι Times .

Η εφημερίδα επισημαίνει ότι μεταξύ εκείνων που ζήτησαν ένα τέτοιο βήμα είναι οι πρώην υπουργοί Άμυνας της Βρετανίας Γκραντ Σαπς, Μπεν Γουάλας, Γκάβιν Γουίλιαμσον, Πένι Μορντάντ και Λίαμ Φοξ .

Νωρίτερα, η εφημερίδα Telegraf ανακοίνωσε ότι η άδεια των ΗΠΑ στο Κίεβο να χρησιμοποιήσει τους βρετανικούς πυραύλους «Storm Shadow» για να επιτεθεί στη Ρωσική Ομοσπονδία είναι απαραίτητη επειδή οι πύραυλοι χρησιμοποιούνται παράλληλα με αμερικανικά συστήματα.

Στην τελική δήλωση μετά τη συνάντηση της Παρασκευής μεταξύ του προέδρου των ΗΠΑ Τζόζεφ Μπάιντεν και του Βρετανού πρωθυπουργού Κιρ Στάρμερ , ο Λευκός Οίκος δεν ανακοίνωσε την απόφαση του ηγέτη των ΗΠΑ να επιτρέψει χτυπήματα από τις ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας με δυτικούς πυραύλους βαθιά στο ρωσικό έδαφος.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε στις 12 Σεπτεμβρίου ότι οι χώρες του ΝΑΤΟ συζητούν τώρα όχι μόνο το ενδεχόμενο το Κίεβο να χρησιμοποιήσει δυτικούς πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς, αλλά και εάν θα εμπλακούν άμεσα στον πόλεμο της Ουκρανίας.

«Εάν ληφθεί αυτή η απόφαση και επιτραπεί στην Ουκρανία να χρησιμοποιήσει όπλα μεγάλου βεληνεκούς, δεν θα σημαίνει τίποτα περισσότερο από την άμεση συμμετοχή των χωρών του ΝΑΤΟ, των Ηνωμένων Πολιτειών και των ευρωπαϊκών χωρών στον πόλεμο στην Ουκρανία. Και αυτό, φυσικά, αλλάζει σημαντικά την ίδια την ουσία, τη φύση της σύγκρουσης.

Αυτό θα σημαίνει ότι οι χώρες του ΝΑΤΟ βρίσκονται σε πόλεμο εναντίον της Ρωσίας .

Και αν συμβεί αυτό, θα λάβουμε την κατάλληλη απόφαση με βάση τις απειλές που αντιμετωπίζουμε», προειδοποίησε ο Ρώσος πρόεδρος.

 
Top