Η ανάθεση του χαρτοφυλακίου για τη Μεσόγειο στην Κροατία και όχι στην Ελλάδα ή την Κύπρο έχει προκαλέσει ανησυχίες, ιδιαίτερα υπό το φως των τουρκικών προκλήσεων στην περιοχή. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με την τοποθέτηση φιλοτουρκικών ή φιλικών προς την Τουρκία προσώπων σε κρίσιμες θέσεις στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, εγείρει ερωτήματα για την ευρωπαϊκή στάση απέναντι στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η Ελλάδα και η Κύπρος, δύο χώρες με άμεσα συμφέροντα και ρόλο στη Μεσόγειο, αποκλείστηκαν από αυτό το χαρτοφυλάκιο, παρόλο που έχουν επιφορτιστεί με τα σημαντικά ζητήματα των μεταφορών και της αλιείας αντίστοιχα. Ο αποκλεισμός αυτός ερμηνεύεται ως μια αποδυνάμωση της ευρωπαϊκής τους φωνής σε θέματα κυριαρχικών δικαιωμάτων και ενεργειακής πολιτικής στην περιοχή.

Η ανάθεση του χαρτοφυλακίου στην Κροατία, μια χώρα με περιορισμένο ρόλο στη Μεσόγειο, δημιουργεί αμφιβολίες ως προς την στρατηγική προτεραιότητα της ΕΕ για τη διαχείριση των προκλήσεων της Τουρκίας. Οι ανησυχίες γίνονται ακόμη μεγαλύτερες με την επιλογή της Dubravka Šuica, μιας Επιτρόπου με αμφιλεγόμενο παρελθόν, που ενδέχεται να μην έχει την απαραίτητη εμπειρία για να χειριστεί με αποτελεσματικότητα τα ευαίσθητα ζητήματα της περιοχής.

Αυτό το σκηνικό αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο η Τουρκία να "αλωνίζει" ανενόχλητη στην περιοχή, ειδικά σε μια περίοδο που οι εντάσεις σχετικά με τα κυριαρχικά δικαιώματα και την ενεργειακή εκμετάλλευση βρίσκονται στο αποκορύφωμά τους. Η εξέλιξη αυτή θέτει σε δοκιμασία την ελληνική και κυπριακή διπλωματία, καθώς αναμένεται να πιέσουν για μεγαλύτερη στήριξη από την ΕΕ, προκειμένου να διασφαλίσουν τα εθνικά τους συμφέροντα στη Μεσόγειο.

 
Top