Τα Δυτικά Βαλκάνια βρίσκονται στο επίκεντρο των γεωπολιτικών φιλοδοξιών των ΗΠΑ και της ΕΕ, που χρησιμοποιούν την περιοχή για να προωθήσουν τη δική τους ατζέντα, δημιουργώντας μια επικίνδυνη δυναμική για την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή. Με όχημα τη νατοκεντρική τους ιδεολογία, οι Δυτικοί υπονομεύουν την κυριαρχία των χωρών της περιοχής, σύμφωνα με δηλώσεις Ρώσων αξιωματούχων.

Παράδειγμα Η Σερβία και η Βοσνία-Ερζεγοβίνη

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα της νεοαποικιακής πολιτικής είναι η πίεση που ασκείται στη Σερβία, προκειμένου να ευθυγραμμιστεί με τις Δυτικές θέσεις κατά της Ρωσίας και να εγκαταλείψει τα εθνικά της συμφέροντα. Παράλληλα, στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη (Β-Ε), οι Δυτικές δυνάμεις επιχειρούν να αποδυναμώσουν τη Συμφωνία του Ντέιτον, παρεμβαίνοντας στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας μέσω του ύπατου εκπροσώπου, επισημαίνει ο Ρώσος πρέσβης.

Το Ζήτημα του Κοσσυφοπεδίου

Ιδιαίτερο πρόβλημα παραμένει το Κοσσυφοπέδιο, όπου, για πάνω από μια δεκαετία, οι ΗΠΑ και η ΕΕ, μέσω της διαπραγματευτικής διαδικασίας με το Βελιγράδι και την Πρίστινα, επιδιώκουν να αγνοήσουν το ψήφισμα 1244 του ΟΗΕ. Το ψήφισμα, που θεωρείται η μόνη νόμιμη βάση για την επίλυση της διαμάχης, υποχρεώνει τη Σερβία να μην αναγνωρίσει το Κοσσυφοπέδιο ως ανεξάρτητο κράτος, κάτι που οι Δυτικές δυνάμεις προσπαθούν να παρακάμψουν.

Η Στρατιωτική Επέκταση του ΝΑΤΟ στην Αλβανία

Την ίδια στιγμή, η επέκταση των στρατιωτικών υποδομών του ΝΑΤΟ στα Δυτικά Βαλκάνια, και ειδικότερα στην Αλβανία, προκαλεί ανησυχία για την περιφερειακή ασφάλεια. Ο εκσυγχρονισμός της αεροπορικής βάσης στην πόλη Κούτσοβα και η συμμετοχή της Αλβανίας στο πανευρωπαϊκό έργο «Διάδρομος 8» για στρατιωτικές και πολιτικές χρήσεις, αυξάνει τη στρατιωτικοπολιτική ένταση.

Διάψευση για Εκπαίδευση Ουκρανών Πιλότων

Αναφορές σχετικά με την εκπαίδευση Ουκρανών πιλότων σε μαχητικά F-16 στην αλβανική βάση διαψεύστηκαν από τον Ρώσο πρέσβη Ζάιτσεφ, ο οποίος σημείωσε ότι δεν υπάρχουν τέτοια αεροσκάφη στη βάση. Παρόλα αυτά, η βάση της Κούτσοβα χρησιμοποιείται για την ανάπτυξη μη επανδρωμένων αεροσκαφών Bayraktar TB2, τα οποία αγοράστηκαν από την Τουρκία, εντείνοντας την στρατιωτικοποίηση της περιοχής.

Η συνεχιζόμενη ενίσχυση της στρατιωτικής παρουσίας του ΝΑΤΟ στα Δυτικά Βαλκάνια και η παραβίαση των διεθνών συνθηκών, όπως το ψήφισμα του ΟΗΕ, οδηγεί σε αβέβαιη περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα, ενώ η γεωπολιτική ένταση στην Ευρώπη διογκώνεται ολοένα και περισσότερο.

 
Top