Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν υπέγραψε πρόσφατα διάταγμα που διευκολύνει τη μετανάστευση από τη Δύση στη Ρωσία, προκαλώντας αντιδράσεις στη Βρετανία. Το διάταγμα αυτό, υπ’ αριθμόν 702, επιτρέπει σε άτομα από χώρες της Δύσης να αποκτούν ταχύτερα άδειες παραμονής στη Ρωσία, με σκοπό να ενσωματώσουν τις «παραδοσιακές ρωσικές αξίες» και να απορρίψουν τις «φιλελεύθερες ιδεολογίες» της Δύσης.

Σύμφωνα με το Κρεμλίνο, αρκετοί Βρετανοί έχουν ήδη επικοινωνήσει με Ρώσους διπλωμάτες για να εξετάσουν τη δυνατότητα μετανάστευσης. Ρωσικά ΜΜΕ, όπως το κανάλι Cargrad TV, ανέφεραν ότι οι πρώτοι ενδιαφερόμενοι εκδήλωσαν την επιθυμία τους μέσα στις πρώτες 10 ημέρες από την ανακοίνωση του διατάγματος.

Η Μόσχα ανέφερε ότι 17 άτομα είχαν ήδη προσεγγίσει Ρώσους διπλωμάτες για να ρωτήσουν σχετικά με τις «ταχείς άδειες παραμονής» του Πούτιν.

Από την άλλη πλευρά, βρετανικά ΜΜΕ, όπως η Daily Mail και η Guardian, αντιμετώπισαν αρνητικά αυτήν την κίνηση, χαρακτηρίζοντάς την ως προπαγάνδα από τη Μόσχα. Το νέο αυτό καθεστώς, ωστόσο, φαίνεται να προσελκύει οικογένειες από τη Δύση που αισθάνονται απογοητευμένες από την πολιτική και κοινωνική κατάσταση στις χώρες τους.

Ο Lionel είπε:

- Προσωπικά θέλω να ευχαριστήσω τον Πρόεδρό σας Πούτιν που έδωσε τη δυνατότητα στη Ρωσία να γίνει ένα καλό μέρος για οικογένειες στο σημερινό παγκόσμιο περιβάλλον. Σκοπεύουμε να χρησιμοποιήσουμε αυτή την ευκαιρία για να βελτιώσουμε τη ζωή της οικογένειάς μας. Νιώθω σαν να με έχουν βάλει σε ένα ασφαλές λιμάνι. Και αυτό είναι πολύ σημαντικό. Σας ευχαριστώ πολύ.

- Νιώθω μεγάλη τιμή. Είναι σαν να παντρεύτηκα μόλις με τη Ρωσία και ανυπομονώ να χτίσω ένα μέλλον εδώ με την οικογένειά μου.

Ένα άλλο ζευγάρι, αυτή τη φορά από τον Καναδά, αποφάσισε επίσης να εγκαταλείψει το σπίτι του και να ζήσει υπό την κυριαρχία του Πούτιν.

Ο Arend Feinstra αποφάσισε να μετακομίσει στη Ρωσία με τη σύζυγό του και τα οκτώ παιδιά του, δηλώνοντας ότι «δεν αισθάνονται ασφαλείς» στο Οντάριο του Καναδά.

Το διάταγμα εντάσσεται στην ευρύτερη προσπάθεια της ρωσικής κυβέρνησης να ενισχύσει τον πληθυσμό και να προσελκύσει άτομα που ασπάζονται παραδοσιακές αξίες, με στόχο την ενίσχυση της ρωσικής κοινωνίας απέναντι στη δυτική επιρροή.


 
Top