Ο Σκυλλίας και η κόρη του, Ύδνα, είναι δύο από τις πιο θρυλικές μορφές της αρχαίας Ελλάδας, οι οποίοι θεωρούνται οι πρώτοι "βατραχάνθρωποι" της ιστορίας. Κατά τη διάρκεια των Περσικών Πολέμων, ο Σκυλλίας έμεινε στην ιστορία για τις ικανότητες του στις καταδύσεις και τις υποβρύχιες καταστροφές, ενώ η Ύδνα τον συνόδευε και συνεργαζόταν μαζί του, αναδεικνύοντας την αξία της και τη γενναιότητα της.

Θεωρείται πρόδρομος των σημερινών βατραχανθρώπων και των μονάδων υποβρύχιων καταστροφών, καθώς χρησιμοποίησε τεχνικές που σήμερα θυμίζουν τις αποστολές ειδικών δυνάμεων.

Ο Σκυλλίας ήταν ο πρώτος καταγεγραμμένος "βατραχάνθρωπος" της ιστορίας, διαδραμάτισε κομβικό ρόλο κατά τους Περσικούς Πολέμους, ιδίως στη ναυμαχία του Αρτεμισίου (480 π.Χ.). Ο Σκυλλίας, Ευβοέας στην καταγωγή, χρησιμοποιώντας τις εξαιρετικές καταδυτικές του ικανότητες, κατάφερε να κόψει τις άγκυρες από πολλά περσικά πλοία, καθιστώντας τα ανίκανα να ελέγξουν τις κινήσεις τους κατά τη διάρκεια καταιγίδων. Αυτό οδήγησε τα περσικά πλοία να συντριβούν στα απόκρυμνα βράχια του Πηλίου, προκαλώντας σοβαρές απώλειες στον στόλο του Ξέρξη.

Η συμβολή του καιρού υπήρξε καθοριστική στη ναυμαχία, καθώς μια σειρά καταιγίδων έπληξε τον περσικό στόλο, καταστρέφοντας εκατοντάδες πλοία, διευκολύνοντας έτσι το έργο των Ελλήνων. Οι δύο στόλοι βρέθηκαν αντιμέτωποι τρεις φορές στα στενά του Αρτεμισίου, με τις συγκρούσεις να είναι αμφίρροπες. Ωστόσο, η στρατηγική επιτυχία των Ελλήνων ήταν ξεκάθαρη, καθώς ο περσικός στόλος δεν κατάφερε να συνδράμει τον στρατό του Ξέρξη στις Θερμοπύλες.

Ο Σκυλλίας, εκτός από τις πολεμικές του δεξιότητες, θεωρείται πρωτοπόρος των υποβρύχιων επιχειρήσεων και, κατά κάποιον τρόπο, πρόδρομος των σύγχρονων "βατραχανθρώπων" (Ο.Υ.Κ.). Η ιστορία του δείχνει ότι οι αρχαίοι Έλληνες είχαν αναπτύξει πρώιμες τεχνικές ανορθόδοξου πολέμου, που χρησιμοποιήθηκαν με επιτυχία στη θάλασσα, προσφέροντας στρατηγικά πλεονεκτήματα στον αγώνα κατά των Περσών.

Η ναυμαχία του Αρτεμισίου απέβη κρίσιμη για την εξέλιξη των Περσικών Πολέμων, καθώς προετοίμασε τον ελληνικό στόλο για την αποφασιστική νίκη στη Σαλαμίνα. Οι εμπειρίες που αποκόμισαν οι Έλληνες ναυτικοί από τη σύγκρουση αυτή συνετέλεσαν καθοριστικά στην επόμενη, νικηφόρα φάση των πολέμων.

Αξιοσημείωτο είναι ότι ο Σκυλλίας αποτελεί σύμβολο ανδρείας και στρατηγικής ευφυΐας, ενώ το όνομά του θα μπορούσε κάλλιστα να δοθεί τιμητικά σε μονάδες υποβρύχιων καταστροφών, αναγνωρίζοντας τον ως τον πρώτο Έλληνα που εφάρμοσε αποτελεσματικά την τεχνική των υποβρύχιων επιθέσεων.

 
Top