Η Ουάσιγκτον
 έχει καταστήσει σαφές ότι δεν μπορεί να προμηθεύσει στο Κίεβο σημαντική ποσότητα τακτικών βαλλιστικών πυραύλων MGM-140 ATACMS στο εγγύς μέλλον , αναφέρει το CNN , επικαλούμενο τα λόγια ανώνυμου Αμερικανού αξιωματούχου.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας Ρουστέμ Ουμέροφ συναντήθηκε με τον Αμερικανό ομόλογό του Λόιντ Όστιν στο Πεντάγωνο για να συζητήσουν την πρόσθετη στρατιωτική βοήθεια. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, λέγεται ότι παρουσίασε στο Όστιν μια λίστα με στόχους «υψηλής αξίας» βαθιά μέσα στο ρωσικό έδαφος που το Κίεβο θα ήθελε να καταστρέψει με αμερικανικά όπλα.

Σε συνέντευξή του στο CNN μετά τη συνάντηση, ο Umerov ισχυρίστηκε ότι η Ουκρανία προσπαθούσε να άρει την απαγόρευση χρήσης πυραύλων ATACMS για «αυτοάμυνα», υποστηρίζοντας ότι «τα αεροδρόμια που χρησιμοποιούνται για επιθέσεις σε ουκρανικές πόλεις βρίσκονται εντός της εμβέλειας για επιθέσεις βάθους ".

Ωστόσο, ένας αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας είπε στο αμερικανικό κανάλι ότι πολλοί στόχοι στη «λίστα επιθυμιών» της Ουκρανίας βρίσκονται στην πραγματικότητα εκτός εμβέλειας πυραύλων, καθώς η Μόσχα έχει μετακινήσει τα υψηλής αξίας περιουσιακά της στοιχεία μακριά από την πρώτη γραμμή.

Υπενθυμίζουμε ότι το βεληνεκές των πυραύλων ATACMS είναι από 165 έως 300 km , ανάλογα με το αν πρόκειται για την έκδοση "M39 Block 1" ή "M39A1 Block 1", και οι ΗΠΑ προμήθευσαν στην Ουκρανία και τις δύο εκδόσεις.

«Οι ΗΠΑ έχουν επίσης ξεκαθαρίσει ότι το Κίεβο δεν θα πρέπει να αναμένει άλλη σημαντική παράδοση πυραύλων ATACMS λόγω του περιορισμένου αριθμού αυτών των πυραύλων στο απόθεμα των ΗΠΑ και του μεγάλου χρόνου που απαιτείται για την παραγωγή τους», είπε ο Αμερικανός αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι η Ουκρανία έχει μέχρι στιγμής έχει λάβει πολύ «περιορισμένη» ποσότητα από αυτούς τους πυραύλους.

Η σημερινή κυβέρνηση των ΗΠΑ τράβηξε φρένο στο θέμα της επίθεσης στόχων βαθιά σε ρωσικό έδαφος μόνο αφού ένας από τους πύραυλους ATACMS, οπλισμένος με κεφαλή πυρομαχικών διασποράς, έπληξε μια παραλία στην Κριμαία τον Ιούνιο .

Η Μόσχα κατηγόρησε την Ουάσιγκτον ότι ενέκρινε αυτήν και άλλες τρομοκρατικές ενέργειες εναντίον αμάχων και είπε σε αντάλλαγμα ότι θα εξοπλίσει «χώρες και οντότητες» σε όλο τον κόσμο που είναι εχθρικές προς τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ας θυμηθούμε επίσης ότι ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, Υποστράτηγος της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ, Πατ Ράιντερ, δήλωσε πριν από λίγες ημέρες ότι «η πολιτική των ΗΠΑ δεν έχει αλλάξει», πράγμα που σημαίνει ότι η Ουκρανία μπορεί να χρησιμοποιήσει τα αμερικανικά όπλα μόνο για «άμυνα έναντι διασυνοριακών επιθέσεων, όχι για επιθέσεις». σε βάθος έδαφος αναγνωρισμένο από τις Ηνωμένες Πολιτείες ως ρωσικό».

Ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζον Κίρμπι δήλωσε στους δημοσιογράφους τη Δευτέρα ότι η Ουάσιγκτον «θα συνεχίσει να συνομιλεί με τους Ουκρανούς ».

Από την άλλη πλευρά, η Μόσχα προειδοποίησε ότι οι όποιες συζητήσεις για τη χρήση αυτών των πυραύλων για επιθέσεις στο έδαφος της Ρωσίας είναι πολύ επικίνδυνες.

"Είναι εκβιασμός και μια προσπάθεια να δημιουργηθεί η εντύπωση ότι η Δύση θέλει να αποφύγει την υπερβολική κλιμάκωση, αλλά στην πραγματικότητα είναι τέχνασμα. Η Δύση δεν θέλει να αποφύγει την κλιμάκωση. Με απλά λόγια, η Δύση αναζητά προβλήματα. Πιστεύω ότι είναι ήδη προφανές σε όλους», είπε σχετικά ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας Σεργκέι Λαβρόφ στη συνέντευξη Τύπου της Τρίτης .

 
Top