Σολτς και CDU «σύρονται» από τις εξελίξεις που δικαιώνουν το AfD

Η πολιτική δυναμική στη Γερμανία έχει πράγματι μετατοπιστεί σημαντικά, με το δεξιό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) να κερδίζει έδαφος, ειδικά στα πρώην ανατολικά ομόσπονδα κρατίδια όπως η Θουριγγία, η Σαξονία και το Βρανδεμβούργο. Η άνοδος του AfD έχει προκαλέσει ανησυχία στα παραδοσιακά κόμματα, τόσο στον κυβερνώντα συνασπισμό υπό τον Όλαφ Σολτς (SPD) όσο και στη Χριστιανοδημοκρατική Ένωση (CDU).

Η υιοθέτηση σκληρότερων μέτρων για τη μετανάστευση, όπως οι συνοριακοί έλεγχοι, είναι μία προσπάθεια των κυρίαρχων κομμάτων να αντιμετωπίσουν την αυξανόμενη δημοτικότητα του AfD και να επανακτήσουν τον έλεγχο της πολιτικής ατζέντας. Το AfD επικεντρώνεται στην αντιμετώπιση της παράτυπης μετανάστευσης και έχει πετύχει να προσελκύσει ψηφοφόρους που απορρίπτουν τις φιλελεύθερες και πολυπολιτισμικές πολιτικές.

Η απόφαση της κυβέρνησης να επεκτείνει τους συνοριακούς ελέγχους μοιάζει να είναι μια προσπάθεια «προσαρμογής» στη ρητορική του AfD, παρότι είναι σαφές ότι αυτό έγινε υπό την πίεση της κοινής γνώμης και των εκλογικών αποτελεσμάτων, παρά λόγω ιδεολογικής σύγκλισης.

Η επιρροή του AfD στον γερμανικό πολιτικό διάλογο αντικατοπτρίζει την αύξηση της δυσαρέσκειας προς τις πολιτικές μετανάστευσης και τα οικονομικά προβλήματα που προκαλούνται από τον πόλεμο στην Ουκρανία και τη ρήξη με τη Ρωσία. Αυτές οι συνθήκες τροφοδοτούν την άνοδο αντισυστημικών κομμάτων και την αποδοκιμασία της «woke» ατζέντας, όπως αναφέρεται στη συζήτηση.

 
Top