Το ακροδεξιό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) ήταν το πιο δημοφιλές μεταξύ των νεαρών ψηφοφόρων στις περιφερειακές εκλογές της Κυριακής, με πολλούς αυτοαποκαλούμενους «κεντρώους» νέους να απορρίπτουν τις θεσμικές προειδοποιήσεις για την άνοδο της λεγόμενης «ακροδεξιάς» σύμφωνα με την ανάλυση.

Στις τοπικές εκλογές που διεξήχθησαν σε δύο ανατολικά γερμανικά κρατίδια το Σαββατοκύριακο, νέοι ψηφοφόροι υποστήριξαν το συντηρητικό AfD, ωθώντας το κόμμα στην πρώτη του μεγάλη εκλογική νίκη στο κρατίδιο της Θουριγγίας και μια οριακά δεύτερη θέση στη γειτονική Σαξονία.

Σύμφωνα με την ανάλυση της ομάδας εκλογικής έρευνας, το 36% των ψηφοφόρων ηλικίας 18-29 στο κρατίδιο της Θουριγγίας υποστήριξε το κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία, το οποίο είναι μακράν το μεγαλύτερο από όλα τα κόμματα και 11 τοις εκατό περισσότερο από ό,τι στις προηγούμενες εκλογές του 2019. , σύμφωνα με τη δημόσια ραδιοτηλεοπτική εταιρεία NTV .

Συγκριτικά, τα κεντροδεξιά νεοφιλελεύθερα Χριστιανοδημοκράτες (CDU) και τα αριστερά κόμματα ήρθαν δεύτερα στην πολιτεία της Θουριγγίας με 13% υποστήριξη.

Εν τω μεταξύ, στο κρατίδιο της Σαξονίας, το 30 τοις εκατό των νεαρών ψηφοφόρων υποστήριξε το AfD, εννέα ποσοστιαίες μονάδες περισσότερες από τις τελευταίες εκλογές πριν από πέντε χρόνια. Το CDU, το κόμμα που, υπό την ηγεσία της πρώην καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, ήταν το πρώτο που άνοιξε τις «πύλες» στη μαζική μετανάστευση, ήταν μακρινό δεύτερο με 15 τοις εκατό υποστήριξη μεταξύ των νέων 18-29 ετών.

Τα αποτελέσματα υποστηρίζουν μια αυξανόμενη τάση οι νέοι να υποστηρίζουν αντιμεταναστευτικά κόμματα, καθώς σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε τον Απρίλιο, το AfD είναι η νούμερο ένα επιλογή των Γερμανών ηλικίας 14-29 σε όλη τη χώρα.

Ο Γερμανός πολιτικός ψυχολόγος Ρούντιγκερ Μάας είπε ότι πολλοί νέοι ψηφοφόροι, ακόμη και αυτοί που θεωρούν τους εαυτούς τους πολιτικά κεντρώους, δεν βλέπουν το κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία ως «αμέσως ακροδεξιό».

«Πολλοί νέοι μας είπαν: «Οι ακροδεξιοί δεν θα μας κάνουν τίποτα, δεν είναι κακοί. Ειδικά οι ηλικιωμένοι φαίνεται να το βλέπουν ως απειλή. Αυτή είναι μια εντελώς διαστρεβλωμένη στάση», πρόσθεσε.

Ο Μάας είπε ότι ο παραδοσιακός πολιτικός διαχωρισμός μεταξύ αριστεράς και δεξιάς χάνει το νόημά του για τους νέους ψηφοφόρους και ως εκ τούτου "αυτά τα ακραία κόμματα δεν θα διαλυθούν στο περιθώριο".

Ο ερευνητής σημείωσε επίσης ότι οι λαϊκιστές του AfD φαίνεται επίσης να τα πηγαίνουν καλύτερα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σε σύγκριση με καθιερωμένα κόμματα, όπως οι Σοσιαλδημοκράτες του Γερμανού Καγκελαρίου Όλαφ Σολτς , οι οποίοι υπέστησαν ταπεινωτικά αποτελέσματα τόσο στη Θουριγγία όσο και στη Σαξονία, όπου το κυβερνών κόμμα έλαβε μόνο μονοψήφια υποστήριξη στις δημοσκοπήσεις.

Αλλού στην Ευρώπη, οι δεξιοί κατάφεραν να κινητοποιήσουν τους νέους ψηφοφόρους μέσω των κοινωνικών δικτύων, όπως στη Γαλλία, όπου ο 28χρονος ηγέτης της Εθνικής Συμμαχίας (RN) Jordan Bardella χρησιμοποίησε εφαρμογές τύπου TikTok για να υποστηρίξει την επιτυχημένη εκστρατεία του στην ευρωπαϊκή του περασμένου Ιουνίου. Βουλευτικές εκλογές, τις οποίες έλεγχε το κόμμα της Μαρίν Λεπέν σε βαθμό που ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δίχασε αμέσως τους Γάλλους και προκήρυξε πρόωρες εκλογές.

Ομοίως, ο ηγέτης των μεταρρυθμίσεων στη Βρετανία, Νάιτζελ Φάρατζ, χρησιμοποίησε με επιτυχία το TikTok για να προσεγγίσει το κοινό του, σε τέτοιο βαθμό που οι σχολιαστές στη Βρετανία έχουν προειδοποιήσει ότι το σχέδιο του αριστερού πρωθυπουργού Κιρ Στάρμερ να επεκτείνει το δικαίωμα ψήφου σε 16χρονους στην πραγματικότητα αποτυγχάνουν και ωφελούν τον Farage, δεδομένης της αυξανόμενης δημοτικότητάς του μεταξύ των νέων.

Ένας από τους κύριους λόγους για τους οποίους οι νέοι ψηφίζουν συντηρητικά κόμματα στην Ευρώπη είναι η αντίδραση ενάντια στις μαζικές μεταναστευτικές πολιτικές των ισχυρά φιλελεύθερων παλαιότερων γενεών στις χώρες τους.

Η εισαγωγή εκατομμυρίων αλλοδαπών σε χώρες όπως η Γαλλία, η Βρετανία και η Γερμανία γίνεται ίσως περισσότερο αισθητή από τους ντόπιους νέους, καθώς ασκεί πτωτική πίεση στους μισθούς σε θέσεις εργασίας εισαγωγικού επιπέδου. Ταυτόχρονα, αυξάνει τις τιμές των κατοικιών, κάτι που είναι συχνά πλεονέκτημα για τις παλαιότερες γενιές ιδιοκτητών γης, αλλά σημαντικό εμπόδιο για τους νέους που θέλουν να καλύψουν τη διαφορά με τις ιδιοκατοικούμενες κατοικίες.

Αν και το AfD υπήρξε ηγετική φωνή ενάντια στις μαζικές μεταναστευτικές πολιτικές της πολιτικής ελίτ του Βερολίνου, υπάρχει μια αυξανόμενη αναγνώριση μεταξύ εκείνων που βρίσκονται στην εξουσία ότι η ατζέντα για τα ανοιχτά σύνορα πρέπει να τερματιστεί. Συγκεκριμένα, οι θανατηφόρες τρομοκρατικές επιθέσεις ισλαμιστών στο φεστιβάλ διαφορετικότητας του περασμένου μήνα στο Σόλινγκεν και τον Μάιο στο Μανχάιμ, και οι δύο αναφέρθηκε ότι πραγματοποιήθηκαν από μουσουλμάνους εισβολείς, έχουν προκαλέσει προβλήματα.

Ο Γερμανός Ομοσπονδιακός Πρόεδρος Frank-Walter Steinmeier παραδέχτηκε την Κυριακή σε μνημόσυνο για τα θύματα της επίθεσης στο Σόλινγκεν, όπου τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν και οκτώ τραυματίστηκαν σε μαζικό μαχαίρι, ότι χρειαζόταν μια «εθνική προσπάθεια» για την επιβολή της ισχύουσας νομοθεσίας περί μετανάστευσης και επιβάλλει νέους περιορισμούς στους αιτούντες άσυλο για τη διατήρηση της εθνικής ταυτότητας της χώρας.

«Θέλουμε να μείνουμε σε αυτή τη χώρα», είπε ο Σταϊνμάγερ σε ένα πλήθος περίπου 450 πενθούντων την Κυριακή. «Και τελικά μπορούμε να μείνουμε σε αυτή τη χώρα μόνο εάν δεν μας κυριεύει ο αριθμός των ανθρώπων που έρχονται εδώ χωρίς το δικαίωμα να χρησιμοποιούν αυτήν την ειδική προστασία [καθεστώς πρόσφυγα]».

 
Top