Ο Ματέο Σαλβίνι, αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Ιταλίας, βρίσκεται στο επίκεντρο μιας νομικής διαμάχης που ξεκίνησε το 2019, όταν ως υπουργός Εσωτερικών αποφάσισε να εμποδίσει την αποβίβαση 164 μεταναστών από το πλοίο "Open Arms", που ανήκε σε ισπανική ανθρωπιστική οργάνωση. Η απόφαση του Σαλβίνι να κρατήσει το πλοίο στη θάλασσα για σχεδόν τρεις εβδομάδες προκάλεσε έντονες αντιδράσεις τόσο σε εσωτερικό όσο και σε διεθνές επίπεδο, ενώ η νομική διαδικασία εναντίον του παραμένει ενεργή. Οι εισαγγελείς ζητούν την καταδίκη του σε έξι χρόνια φυλάκιση με κατηγορίες για "στερητική ελευθερία" και "κατάχρηση εξουσίας".

Η απόφαση του Σαλβίνι ήταν μέρος της σκληρής μεταναστευτικής πολιτικής που υιοθέτησε η κυβέρνησή του, καθώς το κόμμα του, η Λέγκα, προωθεί τον περιορισμό της μετανάστευσης και την προστασία των εθνικών συνόρων. Ο Σαλβίνι ισχυρίζεται ότι ενεργούσε προς όφελος της Ιταλίας και του λαού της, υπογραμμίζοντας ότι η υπεράσπιση των συνόρων δεν αποτελεί έγκλημα.

Η υπόθεση έχει προκαλέσει διχασμό στην Ιταλία και διεθνή ανησυχία, με υποστηρικτές του Σαλβίνι να τον αποκαλούν ήρωα που υπερασπίζεται την Ευρώπη από τη μαζική μετανάστευση, ενώ οι επικριτές του υποστηρίζουν ότι παραβίασε τα ανθρώπινα δικαιώματα των μεταναστών.

Ο Σαλβίνι έχει λάβει υποστήριξη από διάφορες προσωπικότητες, όπως ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν, ο οποίος τον χαρακτήρισε «γενναίο πατριώτη» και «ήρωα» της Ευρώπης. Ο Όρμπαν, γνωστός για τη σκληρή του στάση κατά της μετανάστευσης, τόνισε ότι όσοι υπερασπίζονται την Ευρώπη τιμωρούνται. Επίσης, ο δισεκατομμυριούχος Έλον Μασκ εξέφρασε την υποστήριξή του προς τον Σαλβίνι, ζητώντας ανοιχτά να διερευνηθεί ποιος χρηματοδοτεί τις ανθρωπιστικές οργανώσεις που διαχειρίζονται τα πλοία μεταναστών.

Η έκβαση της δίκης ενδέχεται να έχει σημαντικές επιπτώσεις στην πολιτική καριέρα του Σαλβίνι, καθώς οι εισαγγελείς πιέζουν για φυλάκιση έξι ετών. Ωστόσο, η υπόθεση έχει και ευρύτερες πολιτικές συνέπειες, καθώς επηρεάζει την πολιτική ατζέντα της Ιταλίας όσον αφορά τη μετανάστευση, ειδικά υπό την πρωθυπουργία της Τζόρτζια Μελόνι, η οποία έχει επίσης υιοθετήσει σκληρές θέσεις.

Όρμπαν: «Ο ήρωάς μας»

Ο Σαλβίνι υποστηρίζεται από πολλούς στα social media. Η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι του δίνει την πλήρη υποστήριξή της.

Ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν. Τον αποκαλεί και «γενναίο πατριώτη» και «ήρωά μας».

«Όσοι υπερασπίζονται την Ευρώπη τιμωρούνται συνεχώς. Τι συμβαίνει», ρωτά ο Όρμπαν στην ανάρτηση στο X.

Ο πιο γενναίος πατριώτης της Ευρώπης τιμωρήθηκε επειδή σταμάτησε τη #μετανάστευση . Αυτοί που υπερασπίζονται την Ευρώπη τιμωρούνται συνεχώς. Τι συμβαίνει;
Ο @matteosalvinimi είναι ο ήρωάς μας!

6,0 Χιλ
Απάντηση

Ο δισεκατομμυριούχος της Tesla και ιδιοκτήτης του X, Έλον Μασκ, έδωσε επίσης την υποστήριξή του στον Σαλβίνι. Θεωρεί ότι ο εισαγγελέας πρέπει να είναι αυτός που θα φυλακιστεί για έξι χρόνια. Επιπλέον, ο Μασκ ρωτά ανοιχτά ποιος χρηματοδοτεί τα σκάφη μεταναστών αυτών των οργανώσεων βοήθειας προς την Ευρώπη.

Φαξ Χ

Η απόφαση του δικαστηρίου αναμένεται τον Οκτώβριο του 2024, και η έκβασή της θα καθορίσει όχι μόνο την τύχη του Σαλβίνι, αλλά και την πορεία της Ιταλικής μεταναστευτικής πολιτικής στο μέλλον.


 
Top