Οι τελευταίες ισραηλινές επιθέσεις κατά στόχων της Χεζμπολάχ στον Λίβανο έχουν προκαλέσει εκτεταμένες αντιδράσεις σε όλη τη Μέση Ανατολή, με ένοπλες ομάδες να συγκεντρώνονται στη Συρία για πιθανή αντιπαράθεση με το Ισραήλ.

Σύμφωνα με αναφορές, περίπου 40.000 μαχητές έχουν τοποθετηθεί κοντά στα Υψίπεδα του Γκολάν, στη συριακή πλευρά των συνόρων, έτοιμοι να εμπλακούν αν συνεχιστούν οι ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις. Αυτές οι πολιτοφυλακές προέρχονται από διάφορες χώρες της περιοχής και έχουν δηλώσει την πρόθεσή τους να προστατεύσουν τη Χεζμπολάχ και να αντισταθούν στο Ισραήλ σε περίπτωση κλιμάκωσης.

Την ίδια στιγμή, οι ηγέτες της Χεζμπολάχ έχουν απευθυνθεί στο Ιράν, τον βασικό τους σύμμαχο, ζητώντας στρατιωτική υποστήριξη κατά του Ισραήλ. Παρά τις εκκλήσεις αυτές, το Ιράν, για την ώρα, δείχνει αυτοσυγκράτηση. Η ηγεσία της Τεχεράνης παρακολουθεί στενά τις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, προσπαθώντας να διαχειριστεί τις διεθνείς πιέσεις και να αποφύγει την άμεση στρατιωτική κλιμάκωση, η οποία θα μπορούσε να έχει ευρύτερες συνέπειες για την περιοχή.

Από την άλλη, το Ισραήλ δεν φαίνεται να αποσύρεται από τις στρατιωτικές του ενέργειες. Αντιθέτως, οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν διευρύνει τις επιθέσεις τους σε στόχους εντός του Λιβάνου, προσπαθώντας να αποδυναμώσουν τις στρατιωτικές δυνατότητες της Χεζμπολάχ. Πιο πρόσφατα, ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές κατέστρεψαν ένα συνεργείο αυτοκινήτων στη Σάιντα, κοντά στη Βηρυτό, με στόχο να καταστρέψουν υποδομές που μπορεί να υποστηρίζουν στρατιωτικές επιχειρήσεις της Χεζμπολάχ.

Πριν από αυτές τις επιθέσεις, το Ισραήλ είχε ήδη στοχεύσει κτίρια κατοικιών που φέρονται να χρησιμοποιούνται από στελέχη της Χεζμπολάχ για την αποθήκευση όπλων και στρατιωτικού εξοπλισμού.

Οι ισραηλινές τακτικές περιλαμβάνουν την αποστολή προειδοποιήσεων στους αμάχους πριν από τις επιθέσεις, μέσω φυλλαδίων και μηνυμάτων, καλώντας τους να εγκαταλείψουν την περιοχή για να αποφευχθούν απώλειες αμάχων. Αν και αυτή η πρακτική στοχεύει στη μείωση των θανάτων πολιτών, συχνά προκαλεί αντιδράσεις, καθώς πολλοί άμαχοι δεν έχουν πού να πάνε ή χρόνο να εκκενώσουν την περιοχή πριν την επίθεση.







 
Top