Το Ιράν ξεκινά ένα πρόγραμμα μαζικής απέλασης για να αναγκάσει 2 εκατομμύρια παράνομους μετανάστες να επιστρέψουν στο Αφγανιστάν εντός έξι μηνών, και τα καταστήματα σε μια επαρχία έχουν ήδη λάβει εντολή να μην πουλήσουν τρόφιμα σε Αφγανούς.

Σε ορισμένες περιοχές, απαγορεύεται στους Αφγανούς να χρησιμοποιούν κάρτες SIM και σε άλλες χρεώνονται υψηλότερες τιμές από τους ντόπιους και απαγορεύεται η ενοικίαση διαμερισμάτων. Στο Νότιο Κερμάν, τα αρτοποιεία δεν επιτρέπεται πλέον να πουλούν ψωμί σε αλλοδαπούς.

Η πινακίδα ενός αρτοποιείου γράφει: «Με εντολή του αξιότιμου δικαστή: Απαγορεύεται η πώληση ψωμιού σε αλλοδαπούς» και λέει ότι όλες οι παραβιάσεις θα τιμωρούνται από το νόμο, αναφέρει η Telegraph .

Ο αρχηγός της αστυνομίας Ahmad-Reza Radan ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα ότι η αστυνομία συνεργάζεται ήδη με το υπουργείο Εσωτερικών για να απομακρύνει «μη εξουσιοδοτημένους αλλοδαπούς» και να τους πετάξει πίσω από τα σύνορα, όπου χτίζεται επίσης ένας τοίχος ύψους 2,1 μέτρων.

Ο υπουργός Εσωτερικών Εσκαντάρ Μομένι δήλωσε: «Οι Αφγανοί είναι πολιτισμένος λαός, αλλά η χώρα μας δεν μπορεί να δεχτεί τόσους πολλούς μετανάστες».

«Σκοπεύουμε να αντιμετωπίσουμε αυτά τα θέματα ελεγχόμενα και χωρίς πολλή φασαρία. Ασχολούμαστε πρωτίστως με λαθρομετανάστες».

Ο ΟΗΕ εκτιμά ότι 4,5 εκατομμύρια Αφγανοί ζουν στο Ιράν, αλλά σύμφωνα με τα τοπικά πρακτορεία ειδήσεων, ο πραγματικός αριθμός μπορεί να φτάσει τα 8 εκατομμύρια.

Τεράστιοι αριθμοί αφγανών εργαζομένων χωρίς χαρτιά έχουν κατακλύσει την αγορά εργασίας, όπου ανταγωνίζονται με τους ντόπιους για τις κατασκευές και τις γεωργικές θέσεις εργασίας, οδηγώντας σε αιτήματα απέλασης.

Το αντιμεταναστευτικό αίσθημα είναι επίσης υψηλό, με αναφορές για βιασμούς και δολοφονίες που φέρεται να διαπράττονται από Αφγανούς πρόσφυγες σχεδόν καθημερινά, εκτός από τις αυξανόμενες τιμές και τα υπερφορτωμένα συστήματα υγείας και κοινωνικής ασφάλισης.

Ο νέος πρόεδρος του Ιράν, Masoud Pezeshkian, υποσχέθηκε κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας να εξασφαλίσει τα σύνορα με το Αφγανιστάν και περίπου 625.000 Αφγανοί μετανάστες εγκατέλειψαν τη χώρα το 2023.

Ένας Αφγανός υπήκοος που ζούσε κοντά στην πρωτεύουσα Τεχεράνη τα τελευταία 20 χρόνια είπε ότι δεν είχε δει ποτέ τόσο έντονο αντιαφγανικό αίσθημα.

«Έχουμε νομικά έγγραφα, αλλά ακόμα δεν μπορούμε να πάμε πουθενά - μερικοί απλοί Ιρανοί μερικές φορές μας φτύνουν χωρίς λόγο, η ζωή έχει γίνει δύσκολη», είπε.

"Υπάρχουν πινακίδες έξω από τα πάρκα που γράφουν ότι "Αφγανοί και σκύλοι δεν επιτρέπεται να μπουν" - ισχυρίζονται ότι παίρνουμε τις δουλειές τους, αλλά κανένας Ιρανός δεν θα έκανε τη βαριά δουλειά που κάνουν οι Αφγανοί".

Σύμφωνα με βίντεο που δημοσιεύτηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η αστυνομία έχει παρέμβει σε Αφγανούς μετανάστες και σε ένα βίντεο, η αστυνομία γονατίζει στον «Αφγανό Τζορτζ Φλόιντ».

Οι μαζικές απελάσεις ξεκίνησαν αφού το γειτονικό Πακιστάν απομάκρυνε 540.000 παράνομους μετανάστες , κυρίως Αφγανούς, μεταξύ Νοεμβρίου και Ιανουαρίου.

Επιπλέον 110.000 έφυγαν οικειοθελώς την ίδια περίοδο.

 
Top